Ze zijn er in vele soorten en maten, in het binnen- en buitenland, zowel op het voetbalveld als erbuiten: tatoeages. In deze nieuwe rubriek ‘het perfecte (plak)plaatje’ gaat Simone Disseldorp op zoek naar de achterliggende gedachtes achter de tatoeages bij de voetballers uit de Bollenstreek.

Als toeschouwers langs de voetbalvelden zien wij ze alleen op armen en benen, maar op welke lichaamsdelen zitten de versieringen nog meer verstopt? Welke betekenis zit erachter? Hebben de voetballers ook spijt van sommige ‘plakplaatjes’?

Het eerste ‘slachtoffer’ is FC Rijnvogels-aanvaller Jaap van Duijn. Hij zette zijn eerste plaatje toen hij 18 jaar oud was en is nu op zijn 27ste heel wat uurtjes tekenen verder.

Jaap, je moest even nadenken, maar je hebt inmiddels zo’n tien tatoeages. Hoe ben je ooit op het idee gekomen een tattoo te laten zetten?
,,Mijn vader heeft ook veel tatoeages en daardoor leek het me eigenlijk altijd al gaaf om en tattoo te laten zetten. Dat mocht pas als ik 18 was. Mijn eerste tattoo zette ik dus op die leeftijd, terwijl mijn moeder van niets wist.”

,,Het was een Polynesische tribal van de Maori. Het duurde vier uur en daarna had ik het idee dat dit m’n enige tattoo ooit zou worden. Maar een paar maanden later begon het toch weer te kriebelen.”

Waar staan ze en welke plek is nou het meest pijnlijk?
,,Ik heb tattoos op mijn armen (bovenarmen en pols, red.), hand, lies en borst. Die op mijn borst deed verreweg het meeste pijn. Deze staat deels op mijn middenrif en daar is de huid erg dun. Het voelde zes uur lang als messteken in m’n borst, zo pijnlijk.”

,,Daar staat in het Italiaans dat liefde de grootste kracht op aarde is, met mooie sierletters en twee vogeltjes tegen elkaar aan in de tekst verwerkt. Alleen de schaduwen moeten nog worden getekend en dan is deze helemaal af.”

Op welke tattoo ben je het meest trots?
,,Dat is ongetwijfeld het handje van mijn zoon op de bovenkant van mijn hand (zie foto onder). Deze is heel speciaal. Ook de geschetste trouwdatum van mij en mijn vrouw is een hele bijzondere. Deze staat op de spierbal van mijn bovenarm (zie foto boven).”

,,Naarmate je ouder wordt, ga je beter nadenken over de betekenissen van tattoos die je laat zetten. Bij mij zijn het nu vaak familiebetekenissen.”

Heb je dan ook tattoos zonder betekenis?
,,Ja, dat zijn er twee op mijn lies. Toen ik een jaar of 20 was heb ik ze voor de grap laten zetten. Een kroon aan de ene kant en een diamant aan de andere kant van mijn lies.”

Waar zou je nog een tattoo willen?
,,Op mijn andere hand of kuit. Ik was toen aan twijfelen om een handje of een voetje te laten zetten van mijn zoon. Het lijkt me nu alsnog mooi om de afdruk van zijn voetje te laten zetten op mijn kuit. Of eventueel van een volgende baby in de toekomst. Er is in ieder geval nog genoeg plek!”

En heb je ooit een tattoo samen met iemand laten zetten?
,,In het verleden nog nooit, maar ik zou graag samen met mijn broer en zussen en tattoo laten zetten. Allemaal dezelfde met onze initialen erin bijvoorbeeld.”

Wat denk je dat er van je tattoo’s overblijft als je later oud en gerimpeld bent?
,,Ja, waarschijnlijk een stuk minder. Ik zie dat de tattoos die ik lang geleden heb laten zetten op sommige plekken al vervagen. Dan zal ik ze op een gegeven moment moeten laten bijwerken. Gelukkig zijn de technieken van nu een stuk beter waardoor ik denk dat deze mooi zullen blijven.”

[Lachend:] ,,En ik ben natuurlijk nog lang niet oud en gerimpeld hè, dat scheelt…”

Tekst: Simone Disseldorp

Foto’s: Orange Pictures & Jaap van Duijn

Bekijk ook: ‘Één-tweetje: ,,De credits gaan naar John de Wolf”‘

POPULAIRE BERICHTEN