"banner

De 1-0 voorsprong na een half uur door een doelpunt van Maik van Zanten verbloemde veel voor Hillegom. Na ongeveer tien minuten pakte keeper Marc Hogervorst namelijk al een pingel van spits Jaap Donker en HVV had even daarvoor al de lat geraakt. De mannen van Ron Bouman waren tegen de ploeg uit Den Haag vooral voetballend erg matig en zodoende verloren de Hillegommers met 2-3 van het elftal van André Wetzel.

„Dit was onze slechtste wedstrijd van dit seizoen’’, stak Jeroen Dedel het matige spel van Hillegom dan ook niet onder stoelen of banken. Het is algemeen bekend dat de voorste vier aanvallend ingestelde spelers over exceptionele kwaliteiten beschikken voor een ploeg uit de Tweede Klasse. Alleen moeten Van Zanten, Niels van Veen, Aidan Ryan en Dedel dan wel bereikt worden. Dat gebeurde in de wedstrijd tegen HVV echter sporadisch.

Slecht voetbal
„We wilden alleen maar die lange bal achter hun verdediging leggen’’, zag trainer Bouman. „We vergaten om het middenveld als tussenstation te gebruiken. Zij gaven weliswaar hoog druk, maar dan kan je alsnog vanaf achteruit opbouwen om er zo meer variatie in te brengen.’’

„We moeten een andere oplossing gaan zoeken en de spelverdelers beter tot hun recht laten komen’’

Het leek af en toe wel of er een tijdbom in de bal zat, want vrijwel in iedere situatie werd de bal weer naar voren getrapt in de hoop dat de aanvallers daar wat mee konden doen. Als er dan toch een poging werd gedaan om te voetballen leverden de spelers de bal vaak in bij de verkeerde kleur.

Tegelijkertijd werden de goals net zoals vorig seizoen weer vrij makkelijk weggegeven. Wat moet er eigenlijk eerst verbeterd worden. Het voetballende vermogen of de organisatie achterin?

„Dan kies ik sowieso voor dat laatste’’, zei Jim Pijpers overtuigend. „De afgelopen weken was dat wel aardig, maar nu vlogen ze er weer makkelijk in. Maar daar moeten we het tijdens de trainingen weer met elkaar over hebben. We moeten een andere oplossing gaan zoeken en de spelverdelers beter tot hun recht laten komen.’’

Jammer
Nadat Hillegom in de eerste helft al een paar keer gewaarschuwd was, sloeg de ploeg van Bouman juist zelf toe na een half uur spelen. Na een steekpass van Dedel op Van Veen, dribbelde de spits om de keeper heen. Die actie leek hij in eerste instantie te ver door te voeren, maar hij kreeg de bal alsnog voor en daardoor kon Van Zanten vrij inschieten.

Nog geen drie minuten later was het alweer gelijk, maar direct daarna scoorde Van Veen de 2-1 via de enige mooie aanval van de wedstrijd aan de kant van de Hillegommers. Nog voor rust werd het 2-2.

„Dat was ontzettend jammer’’, baalde Bouman van die gelijkmaker. „Daardoor ga je toch weer met een ander gevoel de kleedkamers in. Daarnaast krijgen we weer een goal tegen uit een standaardsituatie. Dat blijft wel een aandachtspunt.’’

„Iedereen heeft het wel over de titel, maar we hebben de afgelopen twee jaar niet voor niets gevochten tegen degradatie’’

In de tweede helft was het HVV dat de boventoon voerde. Nadat de Hagenezen al enkele goede kansen hadden gemist, was het na geklungel in de verdediging van keeper Marc Hogervorst, die de bal zo inleverde, wel raak. „Dat was een typische goal voor deze wedstrijd’’, stipte Dedel het niveau van het duel nog maar eens aan. „Maar die goal zat er natuurlijk al wel aan te komen. Daar moet je ook eerlijk in zijn.’’

Titel
Het was de eerste nederlaag van het seizoen voor Hillegom. De doelstelling is om zo snel mogelijk weer terug te keren naar de Eerste Klasse, maar de degradant raakt niet in paniek.

„We hebben een keertje verloren. Dat kan gebeuren’’, keek Bouman er met een nuchtere blik naar. „Iedereen heeft het wel over de titel, maar we hebben de afgelopen twee jaar niet voor niets gevochten tegen degradatie. Het is uiteraard het doel om weer een eersteklasser te worden, maar laten we eerst even de basis op orde krijgen en daarna kijken we wel verder.’’

Hillegom – HVV 2-3 (2-2) 29. 1-0 Van Zanten, 32. Steens 1-1, 36. Van Veen 2-1, 44. Janssen 2-2, 80. Gorlee 2-3.

Hillegom: Hogervorst, Van Dongen, De Jong, Tebbens, M. van Veen (25. Haagmans), Pijpers (82. Talaat), Van Gurp, Dedel, Van Zanten, N. van Veen, Ryan (77. Van Trigt)

Archieffoto: Dirk van der Reep