Dit seizoen is Spakenburg – Rijnsburgse Boys een wedstrijd tussen twee clubs die in staat worden geacht om voor het kampioenschap te strijden, maar niet eens zo heel lang geleden was hetzelfde affiche de finale van de nacompetitie in de strijd voor promotie en tegen degradatie. Eind mei 2017 was Spakenburg de laatste horde die Rijnsburgse Boys moest nemen om toe te treden tot de Tweede Divisie. Iets wat een seizoen eerder, op de laatste speeldag, mislukte.  

De Uien kwamen in de Derde Divisie te kort ten opzichte van IJsselmeervogels, dat ook aan de verkeerde kant van de score zat toen de Tweede en Derde Divisies gevormd werden. De Rooien werden bij Quick Boys kampioen en zagen ondertussen dat de Blauwe buren een zwaar debuutseizoen doormaakten in de Tweede Divisie. Spakenburg kreeg uiteindelijk de kans om via de nacompetitie het vege lijf te redden. De eerste ronde, een tweeluik tegen Hercules, werd ternauwernood overleefd. In de tweede ronde werden de Blauwen gekoppeld aan Rijnsburgse Boys, dat ondanks verlies in de heenwedstrijd te sterk was voor Westlandia.  

Een tweeluik dus, waarin beide ploegen er alles aan gelegen was om schade uit het verleden te repareren. Met dat verschil dat de schade voor Rijnsburgse Boys een seizoen eerder was opgelopen, Spakenburg voelde de dreiging van de eerste degradatie in de clubgeschiedenis. En dat met de wetenschap dat de Rode aartsrivaal al zeker was van deelname aan de Tweede Divisie het seizoen erna. Die dreiging werd in de twee wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys realiteit. Jeffrey Jongeneelen was met vier doelpunten en een assist in twee wedstrijden de grote man aan de kant van de Rijnsburgers.  

Beul van de Blauwen
De Uien, getraind door Pieter Mulders en met Masies Artien (tegenwoordig uitkomend voor Spakenburg) nog binnen de gelederen, begonnen het tweeluik met een thuiswedstrijd op dinsdagavond. De bezoekers kwamen na negentien minuten spelen op voorsprong. het doelpunt werd gescoord door Kelvin Maynard, die in 2019 op brute wijze  om het leven kwam. Twee minuten later schoot Jeffrey Jongeneelen de thuisploeg weer naast Spakenburg. Twintig minuten voor tijd besliste diezelfde Jongeneelen met een briljante actie de heenwedstrijd in Rijnsburgs voordeel. “Er kwam een bal hoog in de zestien. Die nam ik, in de drukte met links aan, om direct daarna met rechts binnen te tikken”, blikt hij terug op dat doelpunt.  

Met een 2-1 overwinning op zak ging Rijnsburgse Boys op een snikhete zaterdag richting de Blauwe zijde van sportpark De Westmaat. Daar brak, kort voor rust Joel Tillema, op aangeven van Jongeneelen, de ban, waardoor de stand er bij rust nog rooskleuriger uitzag voor de geelzwarten. Spakenburg, dat nog drie kwartier had om degradatie af te wenden, zette Rijnsburgse Boys na rust met de rug tegen de muur. “We stonden echt flink onder druk in de tweede helft en na een klein uur spelen kwamen zij op 2-1. Toen had ik ook even het gevoel dat het voor ons de verkeerde kant op zou gaan, want de 3-1 hing echt in de lucht.”  

Ontlading bij Jongeneelen op de Westmaat

Die 3-1 bleef echter in de lucht hangen, want ruim tien minuten voor tijd promoveerde de plaaggeest van de Blauwen tot de Beul van de Blauwen. “Die goal viel echt uit het niets,” vertelt Jongeneelen. “Er kwam een voorzet van rechts en ik kon de bal van dichtbij vrij binnen tikken.” Het zou niet de laatste keer zijn dat hij het uitvak van vreugde zou doen ontploffen. “Zij gingen vol op de aanval en diep in blessuretijd konden wij vanuit de counter profiteren, Ik startte, volgens mij, zelfs op eigen helft en had vrije doortocht richting hun doel.” De 2-3 betekende de definitieve genadeklap voor Spakenburg en promotie naar de Tweede Divisie voor Rijnsburgse Boys. En een even bijzondere, als verrassende mini-huldiging voor de Uien. 

Eten bij de buren
Jongeneelen schiet even in de lach. “Ja, dat is wel zo’n mooi voetbalverhaal inderdaad. We wilden na de wedstrijd wat eten, maar het leek ons niet verstandig om de kantine van Spakenburg in te gaan. Dus we besloten om dan maar wat te eten te gaan halen in de kantine van IJsselmeervogels. Toen we daar aankwamen zat het terras vol en iedereen begon spontaan te klappen en te juichen. We kregen daar een soort mini-huldiging.” De promotie naar de Tweede Divisie werd daarmee het slotstuk van een prima debuutseizoen voor Jongeneelen in het geelzwart van Rijnsburgse Boys 

Assistent-trainer
Na zeven seizoenen actief te zijn geweest als speler, debuteert Jongeneelen dit seizoen als assistent-trainer op Middelmors. “Ik ben nu meer tijd kwijt aan het voetbal als toen ik nog speelde, maar ik heb niet meer de fysieke belasting” vertelt hij. “We zijn pas net aan het seizoen begonnen, maar de samenwerking in de staf verloopt prima. Datzelfde geldt voor de samenwerking tussen staf en spelers.”  

Met het aanstellen van Martijn Lagendijk als trainer ondergaat Rijnsburgse Boys een drastische verjonging op die positie. “Ik heb altijd heel fijn samengewerkt met Henk Wisman als trainer dus niets ten nadele van hem, maar Martijn brengt als jonge trainer wel frisheid,” vindt Jongeneelen. Of die frisheid leidt tot een seizoen zoals zijn laatste seizoen als speler vindt hij lastig om te in te schatten. “Het is nog veel te vroeg in het seizoen om te zeggen welke kant het op gaat. En als je de budgetten van alle clubs naast elkaar legt, is het niet realistisch om ons als voornaamste titelkandidaat te bestempelen. Dat maakt de prestatie van afgelopen seizoen eigenlijk des te knapper.” 

Het stempel ’titelkandidaat ‘ mag budgettair gezien misschien niet realistisch, prestatief gezien behoort Rijnsburgse Boys wel degelijk tot de kanshebbers gerekend. “Wat dat betreft is de wedstrijd tegen Spakenburg misschien wel een mooie graadmeter,” zegt Jongeneelen. “Het is in ieder geval een prachtige uitdaging.”   

Tekst: Henk Kasius

Lees ook: Lagendijk (Rijnsburgse Boys): ‘Voor het mooie moet je er eigenlijk vier of vijf maken’

POPULAIRE BERICHTEN