Het coronavirus gooit de komende weken ook roet in het voetbaleten. Noodzakelijke maatregelen om verdere escalatie in te dammen liggen terecht aan de basis van het besluit om tot een algeheel stopzetten van de competitie te komen. Uiteraard geldt dit ook voor de topper tussen koploper Katwijk en de huidige nummer vier Rijnsburgse Boys, die voor aanstaande zaterdag op het programma stond. Vooruitblikken naar deze derby heeft om die reden dan ook geen enkele zin. In deze rubriek blijft het dit keer dus bij een volledige terugblik.

De historie tussen beide clubs is relatief kort. Zeker als daar de geschiedenis wordt afgezet van burenruzies tussen clubs als Quick Boys, Noordwijk, Rijnsburgse Boys en Ter Leede. De eerste officiële ontmoetingen tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys vinden bijna tachtig jaar geleden plaats. Om precies te zijn in het seizoen 1940-1941. Het Katwijk dat dan tweemaal tegenover Rijnsburgse Boys staat is overigens een voorganger van het huidige VV Katwijk. De toenmalige Katwijkse club beleefde die jaargang haar allerlaatste seizoen. Kortweg, de begin jaren dertig opgerichte club werd na afloop van dat seizoen wegens grote financiële problemen opgeheven.

Het huidige vv Katwijk, opgericht in 1939, ging destijds nog door het voetballeven als ASV om in 1946 na een naamswijziging getransformeerd te worden tot de huidige tweededivisionist. Uiteindelijk duurde het daarna bijna dertig jaar voordat beide clubs elkaar in competitieverband tegenkwamen. We schrijven dan het seizoen 1974-1975. Katwijk is net gepromoveerd naar de Derde Klasse, een afdeling waarin de geel-zwarten ruim een jaar eerder na hun degradatie uit de Tweede Klasse eveneens terecht zijn gekomen.

,,In die tijd was het bij elke vereniging zo dat bijna de gehele selectie alleen spelers uit eigen gelederen telde. Dergelijke derby’s waren daarmee wedstrijden van dorp tegen dorp’’, herinnert voormalig Katwijk-verdediger Freek Rienks zich nog goed. ,,En zeker als je dan tegen een buurtclub speelde was de belangstelling altijd groot, net als de rivaliteit. Katwijk was in de voorgaande jaren heel vaak als nummer twee geëindigd. Periodetitels bestonden toen nog niet, dus van promotie kwam daardoor niet veel terecht. Pas medio jaren zeventig vonden we de weg omhoog.”

Tevreden gezichten
De competitieleider kon het volgende seizoen seizoen blijkbaar niet wachten op deze nieuwe derby. Op de openingsdag pronkt de twist tussen beide buren meteen op de kalender. Op 31 augustus 1974 trekt Katwijk naar Middelmors voor haar allereerste wedstrijd in de Derde Klasse. Waar velen naar uitgekeken hadden, eindigt in een bloedeloze 0-0.

Als op 11 januari 1975 de return op het programma staat, mag debutant Katwijk zich de verrassende koploper noemen. Rijnsburgse Boys heeft zorgen en is na een reeks slechte resultaten zelfs hekkensluiter in de Derde Klasse A. ‘Rijnsburgse Boys bedwingt koploper Katwijk’, kopt de Leidse Courant twee dagen na de derby die andermaal in een gelijkspel eindigt.

,,Net als bij Katwijk heb ik ook bij Quick Boys met heel veel plezier gespeeld.”

‘De bezoekers streden met een enorme inzet tegen een technisch toch wel beter Katwijk. De derby gaf geen hoogstaand voetbal, maar boeide wel’, aldus het verslag van het duel waarin ook Rienks actief is. Gescoord wordt er opnieuw niet. De remise levert na afloop in beide kampen desondanks toch tevreden gezichten op.

Katwijk ziet de concurrenten die middag eveneens punten verliezen, terwijl Rijnsburgse Boys een puntje inloopt op de overige staartploegen. Deze 0-0 betekent dat er nog altijd niet gescoord na twee wedstrijden. Daar komt het voorlopig ook niet van omdat Katwijk de titel opnieuw opeist. Rijnsburgse Boys, dat zich maar net veilig weet te spelen, blijft achter in de Derde Klasse.

Aloude voetbalwet
Uiteindelijk duurt het tot het seizoen 1977-1978 voordat de kersverse derby in ere wordt hersteld. Dit keer in de Tweede Klasse waar de Uien inmiddels ook zijn beland. Ruim drie jaar na hun laatste wedstrijd is het weer zover. Op 14 januari 1978 is Rijnsburgse Boys, dat achter Volendam de tweede plaats inneemt, op Middelmors gastheer voor buurman Katwijk.

En ook dit keer krijgt het publiek een matige vertoning voorgeschoteld. Het venijn zit ‘m nu echter in de staart. Dit keer wordt er wel gescoord. Rijnsburgse Boys-verdediger Anne Ouwersloot mag zich de speler noemen die het allereerste doelpunt in deze derby achter zijn naam krijgt. Dat gebeurt overigens uit een strafschop. Wim Guyt keert een inzet van Jac den Heijer met de vuisten, waarna de bal op de stip verdwijnt.

Penalty-expert Ouwersloot, die later ook voor Quick Boys zou spelen, passeert Katwijk-goalie Kees Koelewijn na 25 minuten vanaf de stip. De 1-0 blijft lang op het scorebord staan. Spits Gé Perfors vergeet namens de thuisploeg de wedstrijd in het slot te gooien. Perfors speelt doelman Koelewijn in de voorlaatste minuut uit, maar mikt tot wanhoop van heel Rijnsburg vervolgens net naast.

De meest recente versie van de derby: in november wint Katwijk op Sportpark Middelmors

In de daaropvolgende tegenstoot bevestigt Rienks met het hoofd de aloude voetbalwet dat als jezelf niet scoort de tegenstander het wel doet. ‘Loon van de angst’, luidt het oordeel over de thuisploeg, die een week eerder in de slotfase eveneens een zekere overwinning tegen mede titelgegadigde Volendam weggaf.

Oplopende gemoederen
Rienks moet even nadenken voordat hij dat moment weer naar boven kan halen. ,,Ik heb er heel wat met mijn hoofd gescoord, maar nu weet ik het weer. We speelden de tweede helft richting het Kanaal, richting Katwijk zeg maar. Die zat er lekker in en leverde een niet meer verwacht punt op. Dat ik de eerste doelpuntenmaker namens Katwijk ben is overigens nieuw voor me. Leuk om te horen.”

In de return wordt er zelfs vijfmaal gescoord. Opnieuw een beladen wedstrijd waarin Katwijk zich na afloop bestolen voelt. Aan de winnende 2-3 van Henk van der Zwan zou een overtreding vooraf zijn gegaan. Arbiter Labruyere wil daar echter niets van weten. De gemoederen lopen minutenlang hoog op. In de dertien(!) minuten toegevoegde tijd weet Katwijk dat ‘onrecht’ niet meer recht te zetten, waarna de eerste winst in de derby voor de geel-zwarten is.

Rijnsburgse Boys eindigt dat seizoen als tweede en moet nog een jaar wachten alvorens de volgende titel een feit is. Aan de Helmbergweg, de voorganger van De Krom, kroont geel-zwart zich via een eclatante 0-4 zege op de laatste wedstrijddag tot kampioen. Die nederlaag betekent voor Katwijk dat het degradeert naar de Derde Klasse. Na zes officiële duels verdwijnt de derby voor tien jaar in de koelkast.

,,Met ingang van dit seizoen is de Tweede Divisie razend interessant.”

Rienks is er dan niet meer bij. In de zomer van 1978 verkast de later tot verdediger getransformeerde voetballer naar Nieuw Zuid. ,,Ik wilde destijds graag weten waar mijn grens lag. En eerlijk is eerlijk, Quick Boys was toen echt een niveau hoger. Net als bij Katwijk heb ik ook bij Quick Boys met heel veel plezier gespeeld”, duikt de voormalige rots in de branding terug in de tijd. Tien jaar later maakt een onwillige knie op 32-jarige leeftijd een einde aan zijn loopbaan als voetballer.

Rienks gaat na zijn actieve carrière als trainer aan de slag bij achtereenvolgens Ter Leede, Alphense Boys, Kagia en MVKV om hierna zijn allereerste liefde, Katwijk eind 2002 als hoofdtrainer onder zijn hoede te nemen. Dat avontuur eindigt tussentijds waarna Rienks van trainer in het vervolg als toeschouwer langs de lijn te vinden is.

,,Als je nu naar de Tweede Divisie kijkt is het natuurlijk fantastisch dat er bijna wekelijks wedstrijden op het programma staan die ook in het verleden op zaterdagmiddag flinke publiekstrekkers waren. Het heeft even geduurd, nadat zo’n tien jaar geleden met de Topklasse werd gestart, voordat er een ‘hergroepering’ plaatsvond. Maar zeker met ingang van dit seizoen is het razend interessant, vind ik. Zeker nu er vier clubs uit onze regio en vele andere oude bekenden in deze afdeling spelen. Vorige week speelde IJsselmeervogels nog tegen Katwijk en stonden ook Quick en Spakenburg tegenover elkaar. Dat zijn en blijven mooie affiches”, velt Rienks een positief oordeel over de huidige situatie op het hoogste amateurniveau.

Belangrijkste bijzaak
Na 1979 duurde het overigens tot de jaargang 1989-1990 voordat Katwijk zich in de Eerste Klasse meldde. Destijds het hoogste niveau. De onderlinge ontmoetingen tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys staan vanaf dat jaar -bijna- jaarlijks op de voetbalkalender. Het moeten er intussen een kleine zestig zijn. Tot grote vreugde van de vele Katwijkse en Rijnsburgse supporters die ervan blijven smullen. Zij zullen even geduld moeten opbrengen voor de belangrijkste bijzaak in het leven. Het wekelijkse potje voetbal en in het bijzonder de krenten in de pap: derby’s tegen de buurman.

Noot van de redactie: het gesprek met Freek Rienks vond plaats voordat de landelijke maatregelen van donderdagmiddag van kracht werden.

Foto: privéarchief

POPULAIRE BERICHTEN