In plaatsen als Spakenburg en Veenendaal delen de toonaangevende clubs dezelfde locatie. Strikt gescheiden, dat wel. Voor Rijnsburgse Boys en Katwijk ligt dat net iets anders. Hemelsbreed gezien worden Middelmors en De Krom gescheiden door bijna 1.500 meter. Die afstand zullen de Katwijk-spelers en supporters aanstaande zaterdagmiddag met plezier overbruggen voor -alweer- een derby tegen buurman Rijnsburgse Boys.

De statistieken spelen hierbij in het voordeel van de bezoekers die al tien duels op rij ongeslagen zijn tegen ‘de Uien’. De allerlaatste geel-zwarte overwinning dateert alweer van 18 februari 2012 toen Rijnsburgse Boys in eigen huis door een goal van matchwinnaar Kevin Winter met 2-1 zegevierde. In de daaropvolgende tien onderlinge wedstrijden, te beginnen in het seizoen 2012-2013, rolde er op Middelmors driemaal een gelijkspel uit de bus, terwijl Katwijk de laatste twee ontmoetingen naar zich toetrok.

Op De Krom was de heerschappij van de oranjehemden nog een stukje steviger. Eén remise en vier Katwijkse zeges vertellen voldoende over de onderlinge krachtsverhoudingen. Daarbij is de aantekening op zijn plaats dat beide clubs elkaar in die periode twee seizoenen niet troffen. In de jaargang 2014-2015 ontbrak Katwijk op het hoogste niveau omdat het uit de Topklasse was gedegradeerd. In het seizoen 2016-2017 maakte Rijnsburgse Boys geen deel uit van de Tweede Divisie, waarvoor het zich pas een jaar later plaatste.

Opvallend verschijnsel
In de voor Rijnsburgse Boys zo succesvolle periode voor 2012 heerste het geel-zwarte gezelschap met harde hand in de onderlinge confrontaties. Van 2004 tot en met 2012 bleef Rijnsburgse Boys maar liefst zeventien derby’s op rij ongeslagen. Pas op 9 februari 2013, het seizoen waarin Katwijk kampioen werd in de Topklasse, was er weer eens winst weggelegd voor Katwijk dat op De Krom met 2-1 won. De winnende treffer kwam die middag van de voet van Jeffrey Jongeneelen. Waarna Katwijk de fakkel tot op de dag van vandaag overnam.

,,Als het aan mij had gelegen had de eerste helft nog wel even langer mogen duren.”

Een ander opvallend verschijnsel in het afgelopen decennium is het onderlinge spelersverkeer. Maar liefst zes spelers maakten daarin de overstap van De Krom naar Middelmors. Omgekeerd verhuisde alleen spits Martijn Gootjes in de zomer van 2013 richting Katwijk. Zonder veel succes overigens. Een jaar later vertrok de toen 35-jarige spits alweer. Rijnsburgse Boys verwelkomde in die jaren maar liefst zes spelers die ooit op De Krom speelden. Martin van Eeuwijk, Ivo Rottiné, Joost Leonard, Donny van Oijen, Frank Tervoert en Jongeneelen verhuisden in die periode.

Comfortabele voorsprong
Eén van de meest beklijvende derby’s in de afgelopen vijftien jaar is ongetwijfeld de editie van 14 november 2013. Iets meer dan zes jaar geleden werden de punten voor 2.250 toeschouwers in een doelpuntrijke editie broederlijk gedeeld: 3-3. Met onder andere de oud-Katwijk spelers Van Eeuwijk en Rottiné aan geel-zwarte zijde bestond de volledige Katwijkse frontlinie die middag uit toekomstige Rijnsburg-spelers. Jongeneelen, Leonard en Van Oijen moesten die middag op Middelmors voor het vuurwerk bij de regerend landskampioen zorgen.

Daar leek het in eerste instantie niet van te komen. Al snel zag het er naar uit dat er voor de thuisploeg ‘een makkie’ in het verschiet lag. Nadat Resham Sardar al na elf minuten de 1-0 voor zijn rekening nam, werd die voorsprong binnen twintig minuten via Marvin Wijks verdubbeld.

Jeroen Hessing raakte hierna namens de thuisploeg de paal, waardoor de ploeg van Cees Bruinink aan een nog grotere achterstand ontsnapte. ‘Niets aan de hand na die snelle en comfortabele voorsprong zou je zeggen. Maar het liep toch even heel anders dan verwacht voor Rijnsburgse Boys’ zo valt te lezen in het verslag op Voetbal in de Bollenstreek over deze wedstrijd.

Nadat de formatie van Niek Oosterlee de eerste 25 minuten uitstekend voetbal had laten zien en Katwijk er nauwelijks aan te pas was gekomen, verdween het Rijnsburgse overwicht hierna als sneeuw voor de zon. Rijnsburgse Boys liet de teugels werden vieren en gaf daarmee de regie uit handen. Katwijk maakte daar dankbaar gebruik van. Een serie Katwijkse corners leverde uiteindelijk twee goals op. Romano de Jonge en Leonard tekenden op slag van rust voor de snelle 2-2. ,,Als het aan mij had gelegen had de eerste helft nog wel even langer mogen duren”, vertelde de Katwijk-oefenmeester Bruinink na afloop.

Ook het tweede bedrijf leverde de nodige spanning, strijd en passie op. Van de optater in de vorm van twee tegendoelpunten herstelde de thuisploeg zich. Toch was het -opnieuw- Leonard die Katwijk halverwege de tweede helft op voorsprong zette. Daarnaast was het, ondanks de strijd en inzet waarmee gespeeld werd, opvallend dat er deze middag door scheidsrechter Van Beelen geen enkele gele kaart uitgedeeld hoefde te worden.

Met nog een kwartier te gaan, trachtte Rijnsburg-trainer Niek Oosterlee via een aantal wissels de meubelen te redden. Het gewenste resultaat leek echter uit te blijven. Ook de drie minuten blessuretijd leverde geen doelpunt op. Het niet meer verwachte geschiedde in de extra tijd van de extra tijd. Wie anders dan Raily Ignacio scoorde, bijna in het eindsignaal, de voor zijn ploeg verlossende 3-3.

Details
De gasten reageerden woedend en vonden dat arbiter Van Beelen al eerder af had moeten fluiten ,,Die drie minuten extra tijd waren al ruim overschreden”, betoogde een teleurgestelde Bruinink. De coach baalde enorm van die goal die zijn ploeg twee kostbare punten had gekost. Om vervolgens aan te geven enorm trots te zijn op zijn ploeg.

‘Het is aanstaande zaterdag precies 2.202 dagen geleden dat geel-zwart in deze klassieker als overwinnaar terugkeerde in de kleedkamer.’

In het geel-zwarte kamp werd heel anders tegen de uiteindelijke 3-3 aangekeken. ,,Die gelijkmaker is dik verdiend”, aldus Rijnsburg-middenvelder Rottiné. ,,We hebben loon naar werken gekregen. Het is alleen jammer dat we een 2-0 voorsprong verspeelden en ook nog eens in zo’n kort tijdsbestek. We speelden in de eerste fase van de wedstrijd uitstekend voetbal. Het was toen eigenlijk wachten op de 3-0. In een derby geven details vaak de doorslag. Zo’n bal tegen de paal is zo’n detail.”

Het verloop van deze derby was eigenlijk tekenend voor het seizoen dat landskampioen Katwijk doormaakte. Aan het einde van de rit was een veertiende plaats met slechts dertig punten haar deel. Dat betekende rechtstreekse degradatie nar de Hoofdklasse. Rijnsburgse Boys deed het daarentegen een stuk beter en eindigde als vijfde en legde daarnaast ook nog eens beslag op de derde periodetitel.

Ongeslagen reeks
Aanstaande zaterdag staan Robbert Susan bij Katwijk en Jordy Strooker aan Rijnsburgse zijde, zij waren er destijds ook al bij, hoogstwaarschijnlijk opnieuw aan de aftrap. Richard van Nieuwkoop, die in 2013 het Rijnsburgse-doel verdedigde, zal dit keer waarschijnlijk in de dug-out plaats moeten nemen.

Katwijk zal de ongeslagen reeks tegen de buurman graag verder willen voortzetten, daar waar Rijnsburgse Boys snakt naar een overwinning. Het is aanstaande zaterdag precies 2.202 dagen geleden dat geel-zwart in deze klassieker als overwinnaar terugkeerde in de kleedkamer. Kan de thuisploeg de ban dit keer wel breken? Of blijft oranje-zwart voor de elfde keer op rij ongeslagen tegen de geel-zwarte buurman en volgt de eventuele revanche pas op 14 maart 2020 als de return op De Krom op het programma staat?

Foto: Aad de Winter

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys – Katwijk: pure reclame voor het amateurvoetbal’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer