Twintig seizoenen lang maakte hij deel uit van de A-selectie van SJC. Drie jaar geleden zette John Hoogeveen op 37-jarige leeftijd daar een punt achter. De oer-SJC’er is nog altijd betrokken bij zijn club, die dit seizoen de verrassende, maar terechte sprong naar de Derde Divisie maakte. ,,Zover is het in mijn tijd niet gekomen. Ik maakte wel twee promoties mee, maar een kampioenschap zat er niet bij jammer genoeg.”

Hoogeveen zette een punt achter zijn carrière toen Kees Zethof zijn eerste jaar aan de Lageweg net achter de rug had. Misschien wel de tijd van de omslag bij SJC, hoewel Hoogeveen zelf een paar jaar verder terug wil gaan in de tijd. ,,Zo’n zes, zeven jaar geleden is er bij SJC bewust voor gekozen om met zoveel mogelijk eigen jongens te gaan spelen.”

,,Ik kan me ook nog de tijd herinneren dat ik zo’n beetje de enige SJC’er was die voor het eerste uitkwam. Dat hoort niet bij SJC. Het is een pure familieclub en dat moet ook zo blijven. Die omslag die toen is gemaakt, is de basis geweest voor het huidige succes.”

,,Dan moet je er tegelijk ook bij zeggen dat we het geluk van een uitstekende lichting hebben gehad. Deze ontwikkeling is in gang gezet onder Laurens Mouter. Kees heeft er nog meer een team van gesmeed, waarna Sjaak Polak de fakkel moeiteloos heeft overgenomen’’, verklaart Hoogeveen de opmars die de Jeroensclub de afgelopen jaren van dichtbij meemaakte.

,,Eigenlijk ben ik daarmee een overloper. Ook dat krijg ik, met een knipoog weliswaar, weleens te horen.”

Als voetballer moest Hoogeveen het niet van zijn voetbaltalent hebben. De oud-middenvelder omschrijft zichzelf als iemand die inzet en hard werken hoog in het vandaal had staan. ,,Ik was zo’n speler waarvan andere voetballers zeggen dat je beter met, dan tegen ze kan spelen. Dan weet je het wel.”

Kampioenschap
In die twee decennia die Hoogeveen in het vlaggenschip van SJC acteerde, waarvan jarenlang als aanvoerder, zat er voor hem nooit een kampioenschap in. Wel maakte hij twee promoties via de nacompetitie mee. Begonnen in de Derde Klasse zette hij bij zijn afscheid zijn club af als stabiele eersteklasser. ,,Het recept om het als voetballer zo lang te kunnen volhouden, is vooral het feit dat je altijd met plezier naar het veld moet gaan, waarbij je dan wel het geluk moeten hebben geen ernstige blessures op te lopen.”

,,Na mijn afscheid kwamen de echt grote successen. Mike Verhoek, de huidige aanvoerder die aan het einde van dit seizoen afscheid neemt van SJC, plaagt mij daar wel eens mee. ‘Het verschil tussen jou en mij als aanvoerder is dat jij geen kampioenschap hebt meegemaakt, maar ik wel.’ Daar kan ik wel om lachen. Zelf houd ik het er maar op dat ik het de jongens die nu spelen een beetje geleerd heb in mijn laatste jaren in het eerste.”

Overloper
Op de vraag of Hoogeveen nog altijd actief is als voetballer volgt een verrassend antwoord. Na aan het einde van het seizoen 2014-2015 afscheid te hebben genomen van het zwart-witte vlaggenschip, verkaste de middenvelder een jaar later naar buurman Noordwijk. ,,Eigenlijk ben ik daarmee een overloper. Ook dat krijg ik, met een knipoog weliswaar, weleens te horen.”

John Hoogeveen nog actief als middenvelder bij SJC in 2014

,,Het kriebelde twee jaar geleden toch weer, maar om te gaan spelen wilde ik dat wel op een bepaald niveau doen met jongens van ongeveer hetzelfde kaliber. Bij SJC was dat niet echt mogelijk. Bij de ‘pensionado’s van Noordwijk spelen onder andere Roy Wouters, Mike van Dam en Ruud Heeringa. Ik heb met hen ook samen bij SJC gespeeld.”

,,Toen ik gevraagd werd, heb ik dat gedaan. Intussen zit mijn tweede seizoen erop. Om misverstanden te voorkomen vertel ik er altijd wel meteen bij dat SJC in mijn hart zit en dat zal ook altijd zo blijven. Dat ‘overlopen’ valt dus wel mee,” vertelt een lachende Hoogeveen.

Sceptisch
De niet verwachte snelle opmars naar de Derde Divisie met een team dat grotendeels bestaat uit eigen jongens, maakt iedereen op de Lageweg extra trots. Zo ook Hoogeveen. Daar zitten echter ook keerzijdes aan. Aan het einde van het seizoen zijn clubjongens als Verhoek en Dandy Steenvoorden gestopt. David Verweij en Timo Ruigrok maken deze zomer de overstap naar respectievelijk FC Lisse en VVSB.

,,SJC is vooral de club van ‘doe maar gewoon, dan doen je gek genoeg.’”

,,Logisch”, aldus Hoogeveen. ,,Zij hebben zich in de kijker gespeeld en grijpen hun kans om het hogerop te proberen. Daarnaast zijn er nog een paar spelers die afhaken. Dan is het duidelijk dat er aanwas van buitenaf moet komen. Dat kan niet anders nu we opnieuw een klasse hoger gaan spelen. Maar ik hoop wel dat het eigen gezicht van SJC, ook in de toekomst, blijf bestaan. Daar ben ik wel een beetje sceptisch over.”

Trots
Hoogeveen, werkzaam bij het Korps Mariniers, weet zich thuis omringd door zwart-witten. Echtgenote Carola is betrokken bij de SJC-jeugd waar zij onder andere het Snurkfestijn voor de jongste SJC-jeugd mede organiseert. De zoons Twan en Sepp spelen wekelijks hun wedstrijden in de SJC-jeugd, waar pa dan weer jeugdcoördinator is. Met de benaming ‘familieclub’ is dan ook niets teveel gezegd.

,,SJC is vooral de club van ‘doe maar gewoon, dan doen je gek genoeg’”, vertelt Hoogeveen. ,,Vreugde en verdriet worden met elkaar gevierd en gedeeld. Waar we als vereniging nu al reikhalzend naar uitkijken is de nieuwbouw van het sportcomplex.  Als ik zie wat Chris Hiep en zijn team hierover op papier hebben gezet en wat er straks ook gerealiseerd gaat worden, daarover kan ik alleen maar zegen: fantastisch.”

,,De opening van het nieuwe sportpark valt straks samen met het vieren van ons eeuwfeest in 2020. Hier zijn we niet alleen trots op wat ons eerste heeft gerealiseerd, maar ook wat er daarnaast met elkaar nog meer tot stand wordt gebracht. Dat wordt dus opnieuw een reden voor een mooi feestje.”

Foto’s: privécollectie & Johanna Wever

Lees ook: ‘Timmerman: verbindende factor bij succesjaren SJC’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)