,,Als jij in de zomer tegen mij had gezegd dat wij met AFC aan het einde van de eerste seizoenshelft eerste zouden staan, had ik tegen je gezegd dat het een onrealistisch beeld zou zijn.” Milan Hoek begint zelf te lachen als de zin uit z’n mond is gekomen. ,,Toch is het wel zo”, zegt hij er rap achteraan. ,,En als je zo terugkijkt, dan zie je dat we vorig seizoen de weg omhoog al hadden gevonden.”

Het gaat lekker in Amsterdam, vertelt de middenvelder die in de zomer van 2017 Nieuw Zuid verruilde voor Sportpark Goed Genoeg. De sfeer is goed in het team en de ploeg lijkt dit seizoen mentaal ook te zijn gegroeid. De Amsterdammers kwamen dit voetbaljaargang vaak genoeg op achterstand, maar verloren pas twee keer, tegen respectievelijk Koninklijke HFC en Jong Sparta Rotterdam.

,,Het team is sterker geworden. We laten ons niet meer kennen bij een tegenslag in de wedstrijd.” Daarbij dankt de traditieclub ook z’n fantastische voorhoede. AFC heeft met 47 goals uit vijftien wedstrijd veruit de makkelijkst scorende ploeg. En met vijftien doelpunten uit even zoveel duels is Raily Ignacio de topscorer van dit moment in de Tweede Divisie.

In de spotlights
Niet alleen Ignacio, maar ook de broertjes Kenny en Yordi Teijsse drukken een stempel op de Amsterdamse machine. ,,We kunnen er niet omheen dat hun bijdrage aan de koppositie groot is. Maar er zijn meer jongens die goed presteren”, ziet Hoek. De middenvelder kwam zelf alle vijftien duels in actie.

,,Iedereen in deze competitie kent de sterke kanten van Susan. Voor ons is het positief dat hij geschorst is.”

,,Maar dat Raily, Kenny en Yordi de aandacht opeisen, is best hoor. Dat komt vanwege hun goals, maar ook in de manier waarop ze zichzelf presenteren. De rest vindt dat prima. Dat legt bij ons iets minder de druk op het spel. En zelf houd ik er ook wel van om een beetje op de achtergrond te staan.”

,,Laat mij maar die vuile meters maken voor anderen. Als we op die manier kampioen kunnen worden, teken ik daar absoluut voor. Het hele team verdient lof. Het niveau is in de laatste maanden bij ons allemaal omhoog gegaan.”

Tactisch plan
Aanstaande zaterdag is Katwijk de tegenstander in Amsterdam. De onderlinge balans tegen de regerend landskampioen bij de amateurs is in het nadeel van AFC. Sinds de invoering van de Tweede Divisie wonnen de Amsterdammers nog nooit tegen de Katwijkers. Toch lijkt AFC met de huidige stand van zaken de favoriet. Zo ver wil Hoek zelf niet gaan.

,,Katwijk heeft een goed op elkaar ingespeeld team. Daarnaast ken ik de trainer (Jan Zoutman, red.) goed, vanuit mijn Quick Boys-tijd. Hij heeft vast weer een tactisch plannetje bedacht om het ons lastiger te maken. Ik verwacht dus een zware pot.”

,,Als wij winnen kan ik die jongens van Quick Boys zaterdag ook een kleine glimlach op het gezicht bezorgen.”

Voor de Amsterdamse formatie is het wel een voordeel dat de Katwijkse aanvoerder Robbert Susan niet meedoet. De captain van de nummer twee van de Tweede Divisie kreeg afgelopen zaterdag een rode kaart na twee keer geel. ,,Iedereen in deze competitie kent de sterke kanten van Susan. Hij blijft belangrijk voor Katwijk. Voor ons is het positief dat hij geschorst is. Zelf vind ik het wel jammer. Ik had het leuk gevonden om tegen hem te voetballen.”

Het verschil tussen AFC en Katwijk bedraagt nu zes punten. Bij winst op Katwijk loopt AFC uit naar een gat van negen. Hoewel dat op de helft van de competitie nog weinig zegt, kunnen de Amsterdammers bij winst wel met een erg zeker gevoel de kerstdagen in.

Quick Boys
,,Zoals je vorig jaar hebt gezien kan zo’n gat tussen de nummer één en twee nog helemaal veranderen in één seizoenshelft. Maar we kunnen Katwijk zaterdag een mentale knauw geven. Voetballen tegen Katwijk geeft mij toch iets extra’s. Ik heb nog wel wat vrienden overgehouden aan mijn tijd bij Quick Boys. Als wij winnen kan ik die jongens zaterdag ook een kleine glimlach op het gezicht bezorgen.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Optimistische Annokkee (FC Lisse): ,,Het punt waarop we nu zijn, hebben we nog niet eerder bereikt”‘POPULAIRE BERICHTEN