De lichte euforie die bij de topklassers uit de Bollenstreek heerst, wordt niet gedeeld door de hoofdklassers. Zij benadrukken vooral de nadelen van de nieuwe voetbalpiramide. Naast financieel en voetbaltechnische achteruitgang voorzien ze vooral minder beleving in de toekomst.

Cees Haasnoot, bestuurslid technische zaken en vice-voorzitter Quick Boys

Quick Boys vindt dat de nieuwe voetbalpiramide tegen het beleid ingaat waar de club voor staat. De supporters, jeugd en het eerste elftal gaan eronder leiden is de gedachte.

,,Quick Boys heeft niet voor niets tegengestemd. Het druist in tegen de basisprincipes van de club. De voetbalpiramide is primair geënt op de profclubs, terwijl de amateurclubs de kurk zijn waar het profvoetbal op drijft. Dat moet worden gekoesterd in plaats van te worden uitgehold.”

,,Wij investeren enorm veel geld in de jeugd, om ze op te leiden voor het eerste elftal. Straks is dat nauwelijks meer mogelijk. Je wilt in de Topklasse of Tweede Divisie niet meespelen om plaats 10 tot en met 12, maar bovenin. Om aan dat niveau te voldoen, worden oud-profs gehaald in plaats van een speler uit eigen jeugd daar te laten spelen. Dit is een enorme demotivatie voor de jeugd. Het liefst speel je met zoveel jongens uit je eigen gelederen in het eerste elftal .”

,,Wij vinden beleving enorm belangrijk. Er zijn 400 vrijwilligers actief op Nieuw Zuid. Elke thuiswedstrijd komen er vele toeschouwers. En zeker met de derby’s stroomt het sportpark vol. Een club die op 200 kilometer afstand speelt, neemt weinig supporters mee. Dit is allemaal van invloed op de kantineomzet en kaartverkoop. Dus bedrijfseconomisch gaan amateurclubs hier onder lijden. Quick Boys is een amateurclub met een familiare basis. Nu worden we gedwongen om een semi-profclub te worden. Het plan mag wat ons betreft dus terug naar de tekentafel.”

Jeroen Desar, Stichting Topvoetbal Ter Leede, bestuurslid technische zaken

Ter Leede pakt het evaluatiemoment dat na het eerste jaar van de Tweede Dvisie plaatsvindt graag aan om de belangen van de amateurclubs te verdedigen.

,,De mededeling dat de Tweede Divisie doorgaat is vooral een bevestiging. De voetbalpiramide is door de KNVB gestuurd en ze lieten ons twee keuzes. De opzet die er nu uit is gekomen was de beste. Bij Ter Leede zijn we altijd voor promotie/degradatie. Maar dat had ook in het huidige format gekund.”

,,Na een jaar volgt er een evaluatiemoment en daar gaan we zeker onze stem laten horen. Wij zijn tegen de toetreding van beloftenteams en een verplicht aantal contractspelers.  Dat zijn dingen waar we vanaf willen.”

,,De Jupiler League is voor ons een ver-van-ons-bed-show, dus met maandag- en vrijdagavondwedstrijden zullen we weinig te maken hebben. Tegen zaterdagteams spelen we gewoon op de normale tijden en als we tegen zondagteams moeten, dan worden die wedstrijden op zaterdag om 18.00 uur gespeeld. Daarnaast moeten de reserve-elftallen van de profclubs moeten zich aan ons aanpassen.”

Henk Hoogervorst, voorzitter VV Noordwijk

Noordwijk was fel tegen de plannen van de KNVB, maar reageert sportief op het besluit.

,,Wij moeten ons neerleggen bij de nieuwe voetbalpiramide. Er is democratisch besloten en wij leggen ons daarbij neer. Wij blijven tegen de contracten en andere licentie-eisen, ondanks dat er water bij de wijn is gedaan. Maar hier wil ik niet te diep op ingaan.”

,,De huidige Topklasse is hartstikke mooi. En ook de Hoofdklasse waar Noordwijk nu in uitkomt is schitterend. Bij een derby tegen Rijnsburgse Boys, Quick Boys of Katwijk komen 3500 mensen kijken. Bij Quick Boys – Katwijk waren het er zelfs 7500. Die komen niet als Jong FC Emmen of Jong VVV langskomen.”

,,We hebben straks een schitterend sportpark, waar Achilles ’29 en misschien enkele andere Jupiler League-clubs jaloers op zijn. Onze ambitie is om met de nieuwe accommodatie op het hoogste amateurniveau te spelen. Dat als amateurclub en niet als profclub.”

Mart Vergouwens, voorzitter vv Katwijk

Katwijk ziet weinig voordelen in de Tweede Divisie. Daarnaast wordt het voorstel volgens de club door de KNVB veel te rooskleurig gebracht.

,,De KNVB gebruikt verkeerde argumenten. Ze hebben het erover dat de competities er sterker van worden. Maar als Spakenburg tegen Jong FC Emmen speelt, dan geloof ik er niets van dat Spakenburg hier sterker van wordt. Ook kunnen clubs financieel makkelijker in de problemen komen. Er zijn clubs die principieel niet betalen en door de nieuwe regeling verplicht worden gesteld om selectiespelers te betalen. En als je promoveert en aan alle nieuwe licentie-eisen hebt voldaan en meteen weer degradeert is dat natuurlijk een desinvestering.”

,,Het enige voordeel is dat je als amateurclub kan promoveren naar de Eredivisie. Maar dat zie ik niet snel gebeuren. Het is ook afwachten bij welke clubs je in de competitie komt. De zondagtopklassers brengen veel minder supporters mee en met Jupiler League-teams zijn we al helemaal niet blij. Ik denk dat we ook ambiance en rivaliteit gaan missen. Je gaat niet boven Emmen een vliegtuigje laten vliegen met daarachter: ‘een dorp, een club – VV Katwijk’.”

Peter Plug, voorzitter FC Rijnvogels

Rijnvogels is bang dat er veel derby’s verloren gaan. Daarnaast concentreren de Katwijkers zich liever op een langer verblijf in de Hoofdklasse.

,,Dat dit voorstel er doorheen zou komen zagen we al lang aankomen. De nieuwe opzet zorgt voor een verdeling van de regioclubs over verschillende niveau’s. Het is jammer dat de derby’s verloren gaan en we hiervoor wedstrijden tegen reserveteams van profclubs terugkrijgen.”

,,Het is ons nog niet helemaal helder wat er precies gaat gebeuren. We spelen voor het eerste jaar op dit niveau en concentreren ons eerst op een langer verblijf in de Hoofdklasse. We willen eerst uitgroeien tot een stabiele hoofdklasser. Maar ik kan je wel zeggen, op de Kooltuin lopen we niet de polonaise.”

Tekst: Matthijs Snepvangers

POPULAIRE BERICHTEN