Als vierjarig ventje belandde Petrit Hoxhaj samen met zijn ouders, drie zusjes en broertje vanuit Kosovo in Nederland. Op dat moment stond de oorlog in dat gebied op uitbreken. ,,Mijn ouders voelden aan alles dat het fout zou gaan. Het was echt een vlucht uit oorlogsgebied.”

Uiteindelijk kwam de familie Hoxhaj in een AZC in het noorden van Nederland terecht. ,,Als jongste van het gezin ben ik daar tot voor een jaar geleden blijven wonen en ook blijven voetballen. Na mijn verhuizing naar het westen van Nederland kwam ik in Hoofddorp terecht en werd vv Katwijk mijn nieuwe club”, vat de 28-jarige middenvelder zijn verleden in een notendop samen.

De Albanese roots nam het gezin Hoxhaj mee naar Nederland waar het gezin in vrede en veiligheid hun draai vond. Op twaalfjarige leeftijd kwam de jonge Petrit bij FC Groningen terecht. Na zeven seizoenen werd het inmiddels opgeheven Veendam zijn volgende werkgever.

Volwassen
,,Op De Langeleegte heb ik mooie jaren meegemaakt, hoewel het einde in 2013 moeizaam was in verband met de grote financiële problemen. Sportief gezien was het wel een mooie tijd. We speelden er zelfs nog play-offs voor een plek in de Eredivisie in een team waarin spelers als Gerard Wiekens, Martin Drent en Ruben Schaken zaten. Uiteindelijk ben ik bij die club van kind volwassen geworden.”

,,Ik wist van te voren dat het lastig zou worden. Dat heeft de club mij ook heel duidelijk gecommuniceerd.”

Nadat het doek voor Veendam was gevallen bleek de stap terug naar de amateurs voor Hoxhaj een forse. ,,Van een week met alleen voetbal bezig zijn werd het drie avonden per week. Dat was wel iets waar ik in het begin moeite mee had.” Via WKE, Be Quick 1887 en Pelikaan S, belandde Hoxhaj vorige zomer op De Krom.

Door zijn huwelijk met Laura werd Hoofddorp de nieuwe omgeving voor wonen, werken en voetballen. Petrit en zijn vrouw Laura hebben hun draai gevonden in het westen van het land. Zijn werk als accountmanager bij Young Capital, waar hij naar eigen zeggen jonge en talentvolle IT’ers aan de slag helpt in Zuid-Holland, bevalt hem uitstekend.

,,Het gaat hier allemaal wel iets sneller dan ik gewend was. Dat merk je op het werk, in de winkel en eigenlijk overal. Het is allemaal iets gehaaster. Hoewel het eerst moeilijk was, heb ik mijn ritme inmiddels gevonden”, vertelt de verdedigende middenvelder met een lach.

Trots
In zijn eerste seizoen bij Katwijk kwam Hoxhaj inclusief invalbeurten negen keer in actie. Toch kan de middenvelder er mee leven, hoewel plaatsnemen op de bank ook voor hem zwaar valt. ,,Ik wist van te voren dat het lastig zou worden. Dat heeft de club mij ook heel duidelijk gecommuniceerd, maar toch wilden ze me er graag bij hebben. Dan is je verwachtingspatroon sowieso toch anders.”

,,Ik ben geen type dat bij de pakken neer gaat zitten en zijn kont tegen de krib gooit als er niet direct een basisplaats voor me is weggelegd. Integendeel. Die moet je verdienen, maar dat valt in een sterke selectie waarover Katwijk beschikt, niet mee. Er spreekt vertrouwen uit dat mijn contract verlengd is. Zelf wilde ik ook graag door.”

,,Het maakt nogal wat uit of je drie avonden per week traint of dat je de hele week met voetbal bezig bent.”

,,Natuurlijk hoop ik komend seizoen meer in actie te komen bij wat de sterkste, en naar mening ook mooiste, amateurvereniging van Nederland is. Dat laatste neem ik ook altijd mee in mijn overwegingen. Ik ben er trots op hier te mogen spelen.”

Gezinsuitbreiding
De vergelijking met het Veendam van jaren geleden en het huidige Katwijk durft Hoxhaj wel aan. ,,Toen ik daar speelde,  beschikten we over een sterk team. Toch denk ik dat veel spelers van het huidige Katwijk daarin ook mee zouden kunnen komen. Het grote verschil is echter de trainingsintensiteit. Het maakt nogal wat uit of je drie avonden per week traint of dat je de hele week met voetbal bezig bent. Daar zit gewoon het grootste verschil in.”

Naar het nieuwe seizoen, dat al bijna voor de deur staat, kijkt Hoxhaj met plezier uit. De selectie is er met de komst van onder andere Joey Jongman en zeer recent nog Norair Mamedov – ,,Dat is een vriend van me”- op het middenveld niet bepaald zwakker op is geworden. Daarnaast is de (eerste) gezinsuitbreiding, die naar verwachting begin september plaatsvindt, iets dat ‘Petrit en Laura’ al maandenlang bezighoudt. ,,Daar kijken we echt reikhalzend naar uit. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is.”

Foto: Aad de Winter / Bobkat.nl

Lees ook: Ambitieuze Martins neemt geen genoegen met ‘leerjaar’

POPULAIRE BERICHTEN