In de nieuwe rubriek ‘Ideale elftal van..! laten we iedere maand een prominent uit de regio zijn of haar favoriete elftal aller tijden samenstellen. In de zesde editie mag de 40-jarige Dennis Cramer zijn ideale elftal kiezen.

Cramer speelde in zijn actieve carrière het liefste op het middenveld. Dat deed hij vanaf zijn 18e jaar in het eerste eltal van Ter Leede tot aan zijn 26e. Daarna speelde hij nog bij RCL en Alphense Boys. Naarmate de jaren verstreken koos de middenvelder ervoor om in een vriendenteam te gaan spelen bij Leidsche Boys.

Toch kroop het voetbalbloed weer de aderen in bij Cramer. Hij wilde weer op een hoger niveau acteren. In een eerste elftal. Dat stapje werd Warmunda. Daar hing hij in de winterstop van 2016 zijn schoenen aan de wilgen. Bij de Warmonders beleefde hij een schitterend hoogtepunt: eigenhandig schoot hij, op 30 mei 2016, Warmunda de Derde Klasse in. Tegen Stolwijk maakte hij toen de enige goal.

Cramer beschikte over specifieke kwaliteiten in het veld. De middenvelder behield altijd het overzicht en dacht vaak een paar zetten vooruit. Een van zijn sterke punten was anticiperen.

,,Toen jij me vroeg om mee te doen aan deze rubriek, heb ik een bepaald thema voor ogen genomen. En dat is de mentaliteit. Dat is een belangrijke factor geweest in mijn loopbaan als amateurvoetballer. Daarom heb ik in dit elftal spelers gekozen die mentaliteit hoog in het vaandel hadden staan.”

,,Ik heb een lange periode bij Ter Leede gespeeld met fantastische spelers. We hebben ons met Ter Leede drie-vier keer bij de top drie gespeeld in de Hoofdklasse. We werden in die tijd elke keer net geen kampioen. Het moment dat het er om ging wonnen we eigenlijk nooit. Als team moet je vechters zijn en mentaliteit tonen als het er om gaat.”

Keeper – Hugo van Duijn

,,Als je het hebt over mentaliteit, is Hugo van Duijn er zo eentje. Hij is keeper van Katwijk en Rijnsburgse Boys geweest. Hugo is trouwens een echte Katwijk-man. Met Hugo viel niet te sollen in het veld, want die liep dwars door iedereen heen.”

,,Ik noem Hugo een mooie gek, want dat is met keepers heel vaak het geval. De instelling waarmee Hugo het veld in ging was optimaal. Je wordt niet zomaar landskampioen met Katwijk. Hij heeft zelfs eens een keer zijn kaken gebroken in de laatste minuut van de wedstrijd. De bal ging er toen niet in, ik bedoel maar.”

Linksback – Jack Honsbeek

,,Jack is eigenlijk één van de eerste verdedigers geweest, die er ‘overheen komt’. Een moderne back heet dat tegenwoordig. Jack was opkomend een obstakel voor de tegenstander. Hij had ook een uitstekende traptechniek en een uitstekende voorzet. Jack heeft bij top amateurclubs gespeeld zoals Ter Leede, FC Lisse, Katwijk en Spakenburg. Niet de minste clubs.”.

Rechtsback – Jurgen Faerber

,,Daar moest ik wel even over nadenken. Daar waren er eigenlijk niet zoveel van. Ik dacht eerst aan Martin van Kins, die een goede verdediger was in die tijd. Maar ik kies voor Jurgen Faerber. De laatste seizoenen dat ik bij Ter Leede speelde, kwam Jurgen bij Ter Leede.”

,,Ik was gelijk onder de indruk van hem. Zo rustig aan de bal altijd. Hij speelde altijd keiharde inspeel passes naar zijn middenvelders en was ook nog snel en kopsterk. Ook Jurgen heeft in de top van het amateurvoetbal zijn sporen uitgezet.”

Centrale verdedigingsduo – Ron Kramer en Carlo van Zelst

,,Vroeger had je nog een ausputzer. Later is dat een vrije verdediger geworden. Als je nu kijkt naar het voetbal speelt niemand meer met een voorstopper en een vrije verdediger. Eigenlijk spelen de clubs met twee mandekkers. Dan komen voor mij in aanmerking centraal achterin Ron Kramer en Carlo van Zelst.”

,,Dat zijn centrale verdedigers die volgens mij prima met elkaar kunnen spelen. Beiden waren een leider in het veld, captains en verdedigend ijzersterk. Heren met een uitstekend mentaliteit.”

,,Allebei speelden ze met veel ruimte in de rug. Dat deden ze zonder problemen. Toen ik als 18-jarig ventje bij het eerste elftal kwam, sloot de grote Van Zelst bij ons aan. Die was toen al drie keer landskampioen geworden. Carlo is mijn leermeester geworden als jonge jongen. Hij was nog getuige bij mijn huwelijk. Mooi.”

Linker middenvelder – Martin de Louw

,,Lastig, omdat ik moet kiezen tussen Martin de Louw en Martin de Haan van Rijnsburgse Boys, daarom vermeld ik ze beiden. Dit waren ook twee middenvelders met dezelfde eigenschappen. Veel loopvermogen, fysiek sterk en scorend vermogen.”

,,Tegen De Haan heb ik meerdere malen gespeeld. Een beest in de lucht, terwijl hij geloof ik maar 1.70 lang was. Hij had een kop van baksteen. Jammer dat hij later in z’n carrière geblesseerd is geraakt. Hij kon toen niet meer brengen wat we gewend waren van hem.”

,,Ik moet een keuze maken en ga voor De Louw. Martin was fysiek zeer sterk vergeleken bij jongens die nog in de bloei waren. Daar was bij Ter Leede weinig van te merken in zijn nadagen. Met bepalende goals was Martin altijd haantje de voorste.”

Centrale middenvelder – Mark Jansen

,,Ik wil ook nog Vincent Bon noemen. Ook weer twee spelers met indentieke kwaliteiten. Zeker op die plek, de beste in hun soort. Beiden waren balafpakkers, heersten op het middenveld en hadden een ijzersterke mentaliteit. In deze ga ik voor Mark Jansen.”

Rechter middenvelder – Pim Langeveld

,,Als er eentje thuishoort in dit elftal is het wel Pim. Pim kwam bij ons binnen na een periode FC Den Haag. Hoe hij ballen aannam met links en rechts was verbluffend om te zien. Een voetballer die heel makkelijk kon openen, met schitterende passes. De klasse droop er vanaf.”

,,En dan kom ik weer teug op de mentaliteit. Ik weet dat Pim enorm veel problemen had aan zijn knieen. Soms kon hij niet eens trainen. Maar op zaterdag stond hij er gewoon en liet hij ook zijn klasse zien als aanjager.”

Linksbuiten – Hicham Rbii

,,Hoewel Hicham rechtsbenig is, heb ik hem op de linkerflank geposteerd. Bij ons speelde hij vaak op ’tien’. Maar in dit team zie ik hem het liefst als linksbuiten. Een echte dribbelaar en technisch zeer begaafd. Met Hicham kon je alle kanten op, want hij was superslim. Een goal maken was ook een van zijn kwaliteiten. Fantastische voetballer.”

Spits – Alan Campfens

,,Maar de naam Marnix van der Gun wil ik je ook niet onthouden. Daarom was deze keuze moeilijk voor mij. Alan was ook een echte nummer negen, met zijn rug naar de goal toe. In de kaats was hij dan ook altijd het eindstation. Alan was ook een man van de techniek. Een sterk punt van hem was dat hij balvast was en scorend vermogen had. Het enige wat Alan miste was snelheid. Voor de rest was hij een meerwaarde in het elftal.”

Rechtsbuiten – Maarten Bak

,,Ik heb staan: Patrick Kalkema en Maarten Bak. Ook weer twee van die spelers waar je bij denkt: maak maar eens een keuze. Toch ga ik voor Bak. Maarten heeft vele prijzen behaald bij Quick Boys. Een waanzinnige speler die elke week op TV West de mooiste dingen liet zien. Dan denk ik: als je het ideale wil samenstellen, dan moet Maarten in dit elftal staan.”

Foto’s: Jeannette Dijkstra

POPULAIRE BERICHTEN