Matchwinner in de derby worden is mooi, maar de winnende scoren in het hol van de leeuw is helemaal ultiem. Stefan Stam en Chima Onyeike waren voor Katwijk en Quick Boys de laatste matchwinners op bezoek bij de rivaal. Zij vertellen over hun ervaringen om het thuispubliek stil te krijgen.  

,,Derby’s gaan voor een groot gedeelte over gevoel. Als je niets hebt met beide ploegen is het leuk, maar kijk je toch anders” , zegt Onyeike, die tegenwoordig hersteltrainer is van VfB Stuttgart, waar Huub Stevens aan het roer staat.

Onyeike speelde de Katwijkse derby’s in de nadagen van zijn carrière, die begon bij HFC Haarlem en hem daarna langs verschillende clubs in het betaalde voetbal bracht. Toch heeft de Katwijkse derby een onuitwisbare indruk achtergelaten. ,,Het zijn de twee mooiste duels om te spelen. En dan vooral ook door de beleving. Twee weken van tevoren begint het al. Zeker voor Katwijkers onder elkaar is het van levensbelang. Ik als buitenstaander stond daar in het begin iets anders in. Maar zo’n laatste training met fakkels en vuurwerk vergeet ik nooit meer.”

Hetzelfde geldt voor Stefan Stam, die toch wel wat gewend was uit zijn tijd als voetballer in Engeland. ,,De beleving is uniek wat mij betreft. Dat heeft erg veel indruk gemaakt. Iedereen is er zo mee bezig. De vorige keer helemaal, omdat het de eerste derby was sinds lange tijd. Nu is dat alweer ietsje minder.”

Uniek

Voor Stam kwam de winnende treffer in de heenwedstrijd helemaal uit de lucht vallen. ,,Voor mij was het uniek, omdat ik zelden scoor als verdediger en dan ook nog in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Ik was ook nog maar pas bij de club, dus dat was een lekkere binnenkomer.”

Stam

Onyeike besliste in zijn tijd menig topduel. Zo ook de derby. In 2009 velde de Zeistenaar het vonnis over de thuisploeg op de Krom. Van die derby herinnert Onyeike zich niet zozeer het wedstrijdverloop zelf, maar vooral de goal. ,,We zaten toen in een niet al te beste fase en daarom was die treffer ook nog extra belangrijk. De euforie als je naar de supporters toe rent, is net alsof je weer als klein jongetje op een pleintje aan het voetballen bent en de winnende goal maakt. Dat gevoel had ik toen.”

Ook een seizoen later in de derby op Nieuw Zuid maakte Onyeike het verschil met twee treffers. De 2-0 staat nog in zijn geheugen gegrift. ,,Een schot van Derek van der Plas werd volgens mij geblokt en kwam voor mijn voeten terecht. Daarna was het niet al te moeilijk meer.”

Tijd

Maar liefst zes jaar geleden wist Quick Boys dus voor het laatst te winnen op de Krom. ,,Het wordt dus weer eens tijd”, vindt Onyeike. ,,Ze kunnen de punten bovendien goed gebruiken.”

Zo’n vier jaar is hij nu weg uit Nederland. Onyeike was achtereenvolgens hersteltrainer bij Anzji Machatsjkala, PAOK Saloniki en nu dus in Zuid-Duitsland. Toch probeert hij het amateurvoetbal nog bij te houden.  ,,Ik spreek zo nu en dan nog wel mensen die dicht op het vuur zitten. Zoals Sjaak Polak en Kees Guyt. Van Kees hoorde ik dat er veel wisselingen zijn. Dat is nooit goed voor een club.”

Onyeike mag zich een rijk voetballer noemen, want hij speelde hij ook de derby van Spakenburg. ,,Het bijzondere van dat duel is het feit dat de sportparken naast elkaar liggen. En dat er echt geen Spa Blauw in de kantine van IJsselmeervogels te koop was of andersom geen Spa Rood bij Spakenburg. Zo ver gaat het daar.”

Intenser

Toch beleefde hij de Katwijkse derby intenser. ,,En dat komt, omdat ik bijna aan het einde van mijn loopbaan was. Ik was destijds een van de oudere spelers samen met Maarten Bak en het leek wel of dat we juist in die wedstrijden wat extra’s konden brengen. We wilden naast die jonge gasten helpen ook zelf ons steentje bijdragen. We gaven altijd 110 procent. Dat probeerden we ook op de rest over te brengen. Je moet er echt staan als team.”

Zaterdag staat er ook sportief weer genoeg op het spel. Katwijk is nog maar een zucht verwijderd van de titel en Quick Boys strijdt voor die zo belangrijke tweede plek.  Stam kan niet wachten. ,,Ik heb er weer enorm veel zin in. De laatste derby was echt een spektakel. Alles was zo top geregeld bij Quick Boys. Ik ga ervan uit dat dit ook nu weer het geval is. Met de opening van de nieuwe tribune krijgt de wedstrijd ook weer een extra dimensie.”

In vergelijking met de vorige derby is er niet zoveel veranderd. Ook toen waren de blauwwitten de jager en de oranjehemden de prooi. ,,De druk is er voor ons een beetje vanaf. En net zoals in de heenwedstrijd is Quick Boys degene die moet. Dat kan een voordeel zijn.”

Vorm

Toch is er een verschil. Het superieure gevoel is de koploper na de winterstop kwijt. De eerste nederlaag werd twee weken geleden tegen Noordwijk een feit.  ,,Zo lijkt het wel. Ik weet niet of het een gebrek aan scherpte is, of dat we gewoon een vormdipje hebben. Tegen Noordwijk hadden we niet hoeven te verliezen, maar we riepen het over onszelf af.”

Iets dat Stam mateloos irriteert is het feit dat zijn ploeg al elf keer achterkwam dit seizoen. ,,Ik word er echt schijtziek van. Het gebeurt ons te vaak. En altijd door aanwijsbare fouten. Dat mag gewoon niet. We kunnen heel goed voetballen. Maar als je elf keer achter komt, is het structureel. Laten we zaterdag eerst eens scherp beginnen, dan komt de rest vanzelf wel”, doet hij een oproep. ,,Als verdediger sta je er om de nul te houden, maar dat is nog niet vaak gelukt. Dat frustreert wel.”

Stam is na zijn blessure in het begin van het seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde. Samen met aanvoerder Michiel van Dam vormt hij het centrale duo en dat bevalt hem goed. ,,Ik voel me prima. Heb nog geen wedstrijd of training gemist sinds ik weer fit ben. Ik plak er sowieso nog een seizoen aan vast en als het zo doorgaat zou het heel mooi zijn om ook nog een jaartje in de Tweede Divisie te spelen. Waarom niet?”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto boven: Hans van Duijn

Foto onder: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)