Aan aandacht heeft hij geen gebrek. Toch propageert arbiter Allard Lindhout nog altijd ‘de week van de scheidsrechter’, die nu, geïnitieerd door de KNVB, in volle gang is. ,,Vooral om de amateurscheidsrechters aan te moedigen te blijven fluiten”, voegt hij daar aan toe. Het amateurvoetbal is ook de plek waar de inmiddels 32-jarige Voorhouter zelf begon. De plek waar hij vrijwel bij elke wedstrijd nog even aan terugdenkt. ,,Omdat je elke wedstrijd hetzelfde moet benaderen. Of het nu in de Vierde Klasse is of de Champions League. Blijf doen wat je altijd doet.”

Z’n naam verscheen eind augustus op teletekst. Op NU.nl, RTL Nieuws, in het Algemeen Dagblad, bij de regionale zenders. ,,Mijn vrienden stuurden al appjes: ‘kijk waar je nu weer staat, Allard’. Het was een rollercoaster.” De geboren Warmonder floot 25 augustus in de voorronde van de Champions League het treffen tussen Celtic en Ferencvaros. Z’n debuut in het miljardenbal.

Het vormt een schril contrast met de club waar het voor hem begon: Warmunda. En nog altijd verloochend hij z’n afkomst niet en is hij om de drie, vier weken te vinden langs de lijn bij het eerste elftal van de 75-jarige voetbalclub. ,,Met een groep vrienden nemen we Leon Kortekaas mee naar wedstrijden van het eerste. Hij was altijd betrokken bij de club, maar is enkele jaren geleden getroffen door een hersenbloeding.”

Scheidsrechtersavondje
De nobele inborst van Lindhout siert hem. Clubs uit de Bollenstreek weten het ook van de ‘scheids’. De dertiger wordt regelmatig uitgenodigd bij clubs als Rijnsburgse Boys, Quick Boys en Katwijk om iets voor de clubscheidsrechters te betekenen. ,,Hoe druk ik het ook heb: het levert energie op. Ik vind het heerlijk om over het vak te praten. Ik ga in gesprek over waar scheidsrechters tegenaan lopen. Vaak kan je irritaties in het veld al voorkomen als je er slim en menselijk op inspeelt.”

,,Dit soort dingen wil je eigenlijk niet toelaten in je hoofd, maar je kan soms niet anders.”

,,Op welk niveau je ook fluit, we maken allemaal dezelfde dingen mee. De protesten van spelers, het imago waar we soms ook mee te maken krijgen. Het is belangrijk om met amateurscheidsrechters in gesprek te blijven en te benadrukken hoe leuk het vak is.”

Voor Lindhout is het (veel) meer dan hobbyisme. Hij maakte z’n debuut in het betaald voetbal in 2010. Floot ondertussen ruim 200 duels in het betaalde voetbal en sinds z’n promotie naar het elitekorps van scheidsrechters in Nederland afgelopen jaar, is z’n internationale status ook omhooggegaan. Z’n aanstelling bij Celtic – Ferencvaros past in die lijn. ,,Ik gokte op een wedstrijd in de voorronde van de Europa League, maar kreeg gelijk ‘Celtic Park’.”

Hymne
Een leeg Celtic Park, dat wel. Geen 62.000 toeschouwers en een gigantische voetbalsfeer. ,,Het was voor mij ook een eerste kennismaking met alle Europese maatregelen rondom het coronavirus. Het ligt allemaal vrij strak. Ik mocht het vliegtuig niet in voordat ik mijn testresultaat binnen zou hebben. Je wil het liefst jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de wedstrijd, maar krijgt met ontzettend veel maatregelen en documentatie te maken. Ook de mensen die je vervoeren in Schotland moeten continue getest worden en in een zo steriel mogelijk ruimte verblijven. Dit soort dingen wil je eigenlijk niet toelaten in je hoofd, maar je kan soms niet anders.”

,,Zo’n wedstrijd in de Champions League verandert mijn status verder niet. Ik ga me er ook niet anders door gedragen. Daar ben ik te nuchter voor.”

Tot het moment dat Lindhout op het grasveld in Glasgow wandelde. Hij zoog alles in zich op; de groene stoeltjes, de geschiedenis van de club, de sfeer van de Champions League. ,,Daar probeer je er ook wel van te genieten. De hymne van de Champions League gaf mij wel een tel kippenvel. Maar daarna schakel je ook wel weer snel over naar de wedstrijd zelf en doe je wat je altijd moet doen.”

‘Er weer helemaal in’
Het werd een vlekkeloos debuut. ,,Laat de spelers maar acties maken. Daar draait het om. Ik heb geen penaltymomenten gehad of moeilijke beslissingen hoeven nemen. Als ik er nu op terugkijk, denk ik dat het allemaal goed is gegaan. Zo’n wedstrijd in de Champions League verandert mijn status verder niet. Ik ga me er ook niet anders door gedragen. Daar ben ik te nuchter voor.” In de week na Celtic-thuis vloog Lindhout naar Bulgarije om als vierde man te fungeren in de Nations League. Afgelopen zondag was hij leidsman bij FC Twente – Fortuna Sittard. ,,En zo zit ik er weer helemaal in. Dat is lekker.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Heemskerk: ,,Ik merk ook dat de supporters blij zijn als ik minuten maak”


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN