[slideshow_deploy id=’45842′]

Net zoals hun grote broers dat doen in de Hoofdklasse A, jagen ook de JO-15-teams van Noordwijk en Ter Leede in de Eerste Klasse op de titel. Daarbij dient achtervolger Noordwijk in de resterende zes duels wel vijf punten goed te maken op de rood-gele koploper uit Sassenheim.

En er is in de race naar het kampioenschap nog een overeenkomst. Net als dat voor het eerste elftal van Noordwijk geldt, komt ook Ter Leede JO-15 1 binnenkort nog naar Sportpark Duinwetering. ,,We hebben het weliswaar niet helemaal meer in eigen hand, maar kunnen de spanning nog wel terugbrengen,” vertelt René Kortekaas, die samen met Rob Vermin dit elftal onder zijn hoede heeft.

Strijdvaardig
Afgelopen zaterdag werd het toen nog als tweede geklasseerde Graaf Willem II VAC in Wassenaar met 1-4 afgedroogd, waardoor Noordwijk nu de naaste belager is van Ter Leede. Juist die overwinning moet het team in het restant van de competitie vleugels geven. Dat vinden ook Boyd en Sem, respectievelijk aanvoerder en vice-aanvoerder van het team. ,,In het begin van de competitie hebben we helaas veel punten laten liggen waardoor het een beetje een kleurloos seizoen leek te worden voor ons,” blikt middenvelder Sem terug op de start van de competitie.

,,Maar daarna is het ineens gaan lopen. We konden beter dan we eigenlijk dachten. Bij Ter Leede werd het jammer genoeg 2-2 doordat zij in blessuretijd toch nog scoorden. Jammer hoor, anders hadden we er nu een stukje beter voor gestaan. Maar we blijven ervoor gaan”, klinkt het strijdvaardig.

Positiespel vlak voor aanvang van een wedstrijd

Beide spelers trainen intussen regelmatig mee met de selectie onder 17. Die stap zetten ze weliswaar aan het einde van het lopende seizoen, maar ervaring opdoen op het hogere niveau, blijkt nu al haar vruchten af te werpen. ,,Het is een stukje sneller en fysieker. De ervaringen die je daar opdoet, neem je mee terug naar je team. Het helpt wel,” vertelt Boyd, die dit seizoen als spits fungeert, maar ook op andere posities goed uit de voeten kan. ,,Bovendien speelden ook een paar blessures een rol in die mindere periode, maar dat is gelukkig achter de rug.”

Hoog druk zetten
Zowel Sem als Boyd zitten op het Northgo College in hun woonplaats en brengen daardoor een groot gedeelte van de week door aan de Duinwetering. Naast school, tweemaal trainen en hun wedstrijden op zaterdag, bezoeken ze op zondag de Techniekschool waar hun club dit seizoen mee gestart is. Op dinsdag, drie dagen na de glorieuze overwinning op Graaf Willem II VAC, wordt er echter gewoon door het team getraind.

Op het kunstgras van het hoofdveld wordt er nog even nagenoten van die wedstrijd, waarna er na een grondige warming-up een uitgebreid positiespel volgt. Het onderdeel afronden op de goal kent twee varianten en maakt gelijk duidelijk waarom ze de meest scorende ploeg van hun afdeling zijn. De onderlinge partij op een half veld vormt de afsluiting van deze trainingssessie.

,,Hoog druk zetten net als zaterdag,” doceert Rob Vermin zijn discipelen. ,,Je zag hoe goed dat toen ging en wat het ons opleverde. Dat moeten we erin houden.”

,,Het is de bedoeling dat onze Techniekschool gaat bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze jeugdspelers.”

Vermin geniet duidelijk van het trainen en begeleiden van dit team. ,,Dit is mijn tweede seizoen als trainer. Ook vorig jaar had ik samen met René het team, dat ooit de C1 heette, onder mijn hoede. Die jongens zijn doorgestroomd en nu hebben we weer een team met vooral tweedejaars. Een gretige groep met veel mogelijkheden,” vertelt Vermin, de spits die ruim twee decennia terug eerst bij Noordwijk en later ook bij FC Lisse furore maakte in de Hoofdklasse. Ook René, eveneens een doorgewinterd rood-witter, heeft het naar zijn zin, zo blijkt al snel.

,,Onze samenwerking en die met de jongens is perfect. Het is een gretige, leergierige groep. Met daarbij een aantal talentvolle jongens. Eén ervan, Martijn van Wijk, zijn we kwijtgeraakt aan JO-17. Martijn is tussentijds doorgeschoven om op hoger niveau nog beter tot zijn recht te komen. Twee keer per week staan we met elkaar tijdens de trainingen op het veld. Het is echt een feest om met hen te werken en ze dan vervolgens op zaterdag hun wedstrijdjes te zien spelen. Ze maken dit seizoen echt stappen.”

Prestaties en plezier
Bij de Noordwijk-jeugd telt elk elftal, blijkt al snel. Hoewel presteren op niveau een andere doelstelling is, blijkt uit de woorden van jeugdvoorzitter Jaap van Oostrum. ,,De Techniekschool, waarmee we afgelopen september van start zijn gegaan, moet in de toekomst haar vruchten gaan afwerpen.” Samen met Rob Hogenhuis en technisch jeugd-coördinator Jim Glasbergen vormt Van Oostrum de as van de jeugdcommissie van vv Noordwijk.

,,Het is de bedoeling dat onze Techniekschool gaat bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze jeugdspelers. Van onze vierhonderd jeugdleden volgen momenteel zo’n honderd spelertjes, tegen een geringe vergoeding, op zondagmorgen deze trainingen. Die zijn overigens bestemd voor al onze jeugdleden in alle categorieën tot en met veertien jaar. Bovendien verzorgen we voor al onze jeugdteams tweemaal per week een training. Naast prestaties staat ook hier het plezier voorop.”

,,We werven hier geen jeugdspelers van buitenaf, dus moet je het van je eigen talenten hebben.”

De jeugdafdeling van Noordwijk floreert in de ogen van Van Oostrum momenteel. ,,Daar moeten we met elkaar hard voor werken. We werven hier geen jeugdspelers van buitenaf, dus moet je het van je eigen talenten hebben. Net als bij de meeste andere clubs wil je toch zoveel mogelijk eigen spelers leveren aan de A-selectie. Dat is en blijft een lastige opgave, maar als je ziet dat er nu toch een aantal jongens aan de poort kloppen, dan kun je zeggen dat het jeugdbeleid nu al haar vruchten afwerpt.”

Trots
,,Naast Emiel en Axel Wendt hebben we met Hidde Zoutenbier en Coen van der Meij, om er toch twee te noemen, jongens die de stap naar het eerste kunnen maken. We doen dat dus op eigen kracht. Dat is mede mogelijk omdat we aan het einde van het seizoen op de Slotdag, naast de grote loterij, ook een veiling houden. De opbrengst daarvan komt in zijn geheel ten goede aan onze jeugd. Van het hoogste tot het laagste elftal. Daar zijn we bijzonder trots op.”

Stand Eerste klasse per 16 maart 2017    

1 Ter Leede JO15-1 16 12 3 1 39 49 11 0
2 Noordwijk JO15-1 16 11 1 4 34 53 29 0
3 Gr.WII VAC JO15-1 16 11 1 4 34 38 18 0
4 RCL JO15-1 16 11 1 4 34 32 17 0
5 Foreholte JO15-1 16 10 1 5 31 35 18 0
6 DoCoS JO15-1 16 7 1 8 22 46 36 0
7 Meerburg JO15-1 16 6 1 9 19 21 26 0
8 Rijnsburgse Boys, JO15-1 16 6 1 9 19 24 43 0
9 FC Lisse JO15-2 16 5 3 8 18 19 24 0
10 Wilhelmus JO15-1 16 4 2 10 14 21 32 0
11 Blauw-Zwart JO15-1 16 2 2 12 8 22 59 0
12 Hercules JO15-3 16 2 1 13 4 16 63

3

 

POPULAIRE BERICHTEN