In zekere zin hadden ze hetzelfde probleem: Katwijk en de vierde official. Het liep niet bij ze. De vierde official werd in de steek gelaten door de techniek, maar bleef desondanks volharden in zijn pogingen om de wissels en de blessuretijd aan te kondigen via het elektronische bord. Het uitblijven van rode cijfers daarop leidde tot gelach en grapjes op de tribune. Heel wat anders werd gereageerd op het spel van Katwijk, dat eveneens technische mankementen vertoonde. Terwijl de rode loper richting de schaal en het gemeentebordes uitlag, beten de oranjehemden zich stuk op Kon. HFC: 1-2. Daardoor wordt de titelstrijd volgende week in Werkendam in een rechtstreeks duel beslist.

Mensen met een verhoogde hartslag deden er verstandig aan sportpark de Krom te mijden. Het werd een avond waarop de emoties werkelijk alle kanten opschoten, ook vanwege de ontwikkelingen uit Amsterdam. Het was vooraf allemaal kraakhelder. Bij winst van Katwijk en puntenverlies van Kozakken Boys bij AFC kon de champagne worden ontkurkt. Dat deel 2 van de kampioensmissie wel uitkwam – op Goed Genoeg werd het 1-1 – maakte het extra pijnlijk. Normaliter is Kon. HFC-thuis een te nemen horde.

,,We hadden vandaag kampioen moeten worden”, treurde middenvelder Paul de Lange. De voormalig prof zei de kansen nu op 50/50 te schatten. Katwijk heeft natuurlijk nog 2 punten voorsprong en dus is een gelijkspel genoeg. Kozakken Boys beschikt echter over het thuisvoordeel.

Ongeloof
Topscorer Marciano Mengerink, de man die Katwijk dit seizoen al zo vaak bevrijdde uit benarde situaties, zat er na afloop verslagen bij. Alsof de man met de hamer hoogstpersoonlijk langs was geweest. ,,Op dit moment heerst het ongeloof van wéér een verloren wedstrijd. Twee doelpunten en we waren er geweest. Dat gevoel, dat ongeloof, is er nu. We hebben het gewoon zelf verknald.”

Mengerink bracht Katwijk vroeg in de wedstrijd nog wel op het goede spoor. De thuisploeg schoot uit de startblokken en zette de Haarlemse opponent direct onder druk. Na een goede actie van Mengerink kreeg ploeggenoot Steven Sanchez Angulo een goede kans. De aanvaller met Colombiaanse roots mikte net naast. Het bleek uitstel van executie, want twee minuten later was het wél raak, ditmaal na een aanval over de rechterkant. Guus van Weerdenburg had een afgemeten voorzet in huis en Mengerink knikte – omringd door twee HFC’ers – knap raak: 1-0.

‘Het inbrengen van Frank Tervoert en de daaruitvolgende opportunistische speelwijze speelde het kopsterke centrum van HFC in de kaart.’

Lang konden de Katwijkers niet van de voorsprong genieten. Kort na de openingstreffer verscheen Kon. HFC voor het eerst bij het doel van Ricardo Kieboom en direct was het raak. Uitgerekend oud-Katwijker Kevin Sterling had na een steekpass zeeën van ruimte en haalde de trekker over. ,,Een heel onnodige tegengoal, een misverstand achterin”, baalde trainer Jack van den Berg. ,,We waren de baas op het veld en maakten verdiend 1-0. Als dan binnen de kortste keren de 1-1 erin ligt, doet dat natuurlijk wel wat met een elftal.”

Gevaar voor beide doelen
Katwijk hield in het resterende gedeelte van het eerste bedrijf de overhand en kreeg ook kansen op de 2-1. Raoel Esseboom knikte van dichtbij over en Mengerink schoot 1-op-1 met doelman Tom Boks naast. Al dient daarbij vermeld te worden dat de hoek moeilijk was. Aan de overzijde was ook Kon. HFC nog een keer dichtbij, maar Wessel Boer toucheerde met een kopbal de buitenkant van de paal.

Halverwege was het 1-1. Geen ramp, omdat dezelfde tussenstand op Goed Genoeg op het scorebord stond en de berichten doorsijpelden dat AFC zich zeer kranig verweerde. Toch was Katwijk na rust geen schim meer van zichzelf. Vooral de 1-2 van Franklin Lewis, die na een slimme steekpass vrije doortocht kreeg richting Kieboom, hakte erin.

Katwijk ging nog wel vol goede bedoelingen op jacht naar de 2-2, maar overtuigend was het geen moment. Eerder met de moed der wanhoop. Het inbrengen van Frank Tervoert en de daaruitvolgende opportunistische speelwijze speelde het kopsterke centrum van HFC in de kaart. De Haarlemmers heersten in de lucht en hadden bovendien het geluk dat de bal geen enkele keer goed viel voor Katwijk.

https://twitter.com/FOXSportsnl/status/997896380235616257

Katwijk – Kon. HFC 1-2 (1-1). 7. Mengerink 1-0, 9. Sterling 1-1, 54. Lewis 1-2

Katwijk: Kieboom, Blokland, Van Dam (74. Tervoert), Esseboom, Van Weerdenburg, De Lange, Susan, Berkhout, Sanchez Angulo, Mengerink, Schet

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude