Na een aanvallende en verdedigende versterking heeft Katwijk ook zijn eerste aanwinst voor het middenveld binnen. Marciano Aalders komt over van SDVB, waar Katwijk-coach Dick Schreuder hem op zijn zeventiende liet debuteren. ,,Deze stap is een sportieve vooruitgang en een mooie uitdaging bovendien.”

Aalders stapt komende zomer niet een geheel vreemd nest binnen. Op de Krom zijn er de nodige bekende gezichten, allen met een SDVB-verleden. ,,Ik ken de trainer goed, heb 3,5 jaar onder hem gewerkt. Met Dick Kooijman (assistent-coach) en Atam Koroglu heb ik nog gevoetbald. Daarnaast is Marciano Mengerink een goede maat van me. Het is fijn dat ik al mensen ken. Dat zal de gewenning sneller laten verlopen.”

Een ongeschreven voetbalregel is dat nieuwkomers hun plek moeten afdwingen, zeker als het een goed draaiend elftal betreft. Aalders weet dat hij zijn voeten zal moeten laten spreken, ook omdat hij van Schreuder geen privileges hoeft te verwachten. ,,Dick is een trainer die eerlijk is, recht voor zijn raap. Daar hou ik van. Dat ik hem goed ken, kan een voordeel zijn. Tegelijkertijd is Dick geen trainer die voorkeursbehandelingen geeft. Ik zal het zelf moeten laten zien.”

Spelbinder

Aalders is naar eigen zeggen ‘een spelbinder’, een verbindingsspeler tussen de verdediging en de aanval. ,,Ik ben geen pure 6, maar ook geen pure 10. Dit seizoen speel ik rechtshalf in een 4-3-3-systeem. Ik heb zo’n beetje op alle posities op het middenveld gespeeld.”

Aalders is pas 23 jaar, maar heeft op voetbalgebied al het nodige meegemaakt. Hij kwam op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van Ajax terecht, maar stapte al snel over naar Go Ahead Eagles. In Deventer hield het in de A-junioren voor hem op. ,,De jeugdopleiding van Go Ahead hield op te bestaan en werd overgenomen door FC Twente/Heracles. Ik kreeg geen nieuw contract aangeboden.”

Vervolgens koos Aalders samen met zijn broer voor een Italiaans avontuur. De twee belandden bij FC Bolsano, destijds uitkomend in de Serie C. Alleen de autoriteiten werkten niet mee. Aalders kreeg geen werkvergunning. De reden is hem nog altijd onbekend. ,,Dat mag Joost weten. Typisch Italiaans”, zegt hij. ,,Het was mijn droom om profvoetballer te worden, maar ik wilde wel gewoon spelen. Na een halfjaar was ik weer terug in Nederland en ging ik bij SDVB aan de slag.” Aalders’ broer bleef wel in Italië, concentreerde zich op het zaalvoetbal en komt nu uit in de Serie A.

Verhuizing

Komende zomer stort Aalders zich op een nieuw avontuur. Hij verhuist naar Amsterdam en gaat voetballen in de Bollenstreek. ,,Ik ben op zoek naar woonruimte. Een verhuizing lag al in de planning, maar mijn overstap naar Katwijk motiveert alleen maar om harder te gaan zoeken. Nu moet ik wel. Ik heb momenteel een tijdelijke baan, dus ook op werkgebied ben ik zoekende.”

Aalders hoopt bij Katwijk zijn voetbalplafond te ontdekken. ,,Ik heb de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen. Sportief gezien is dit een vooruitgang en een mooie uitdaging bovendien. Ik ben 23 jaar en heb, als het goed is, nog veel mooie jaren voor de boeg. Ik geloof dat ik het niveau van de Topklasse aankan.”

Volgend seizoen worden de plekken voor de Tweede Divisie verdeeld. Een plek bij de eerste zeven is benodigd. ,,De club heeft mij verteld uiteindelijk in de Tweede Divisie te willen spelen, maar ze hebben niet gezegd op welke termijn. Het lijkt me dat ze dat zo snel mogelijk willen. Maar laat ze eerst maar de focus op het kampioenschap leggen. Ze staan er goed voor, maar er is nog een heel tweede deel van de competitie te spelen.”

Foto: SDVB

POPULAIRE BERICHTEN