Katwijk- Artsen adviseerden hem om te stoppen, maar als alles volgens plan verloopt, krijgt het Katwijk-publiek Johan Plat ‘fitter dan ooit’ aan het werk te zien. De aanwinst, die samen met zijn jongere broer Stefan eind vorige week werd gepresenteerd, gaat vrijdag onder het mes en hoopt na acht jaar (!) van heupklachten eindelijk weer pijnvrij te kunnen gaan voetballen.

,,Ze weten nu eindelijk wat het is. Volgens de chirurg gaat het om een kleine ingreep”, vertelt Johan Plat (rechts op de foto). ,,Als alles goed gaat, moet het weer als vanouds worden. Dat zou fantastisch zijn. Ik heb me al die tijd niet vrijuit kunnen bewegen. Het zou heel sneu zijn geweest als ik verplicht had moeten stoppen, want voetbal is mijn leven.”

Gemengde gevoelens

Toch heersen er nog gemengde gevoelens bij Plat. Hij verschijnt niet handenwrijvend aan de operatietafel. ,,Aan de ene kant ben ik super blij dat ik van mijn klachten af kan gaan komen. Het zag er eerst helemaal niet goed voor me uit. Sommige artsen adviseerden me zelfs om te stoppen. Toch zie ik er ook een beetje tegenop. Het wordt de eerste operatie uit mijn carrière.”

Plat rekent op een hersteltijd van drie tot zes maanden. ,,Ik hoop natuurlijk in recordtijd te revalideren, maar ik krijg van de club en de trainer alle tijd en rust om aan mijn herstel te werken.” De middenvelder annex aanvaller verwacht op de Krom in goede handen te zijn. ,,De club maakt een heel professionele indruk. Ik heb alles gezien en eigenlijk kun je het geen amateurclub meer noemen. Het zijn voor mij perfecte omstandigheden om fit te worden. De club is ambitieus en heeft een goede selectie en trainer.”

De 28-jarige Plat speelde in de jeugdopleidingen van Ajax, AZ en FC Volendam. Voor laatstgenoemde club debuteerde hij in het betaalde. Vervolgens speelde hij ook voor PEC Zwolle, FC Dordrecht, FC Oss, Telstar, het Duitse Hansa Rostock en Roda JC. Na een lange loopbaan bij de profs doet hij bewust een stapje terug.

Nieuwe uitdaging

,,Ik wilde sowieso dit seizoen bij een amateurclub fit worden”, vertelt Plat. ,,Misschien is het profvoetbal nu geweest, maar ik wil gewoon nog een paar jaar lekker voetballen. Katwijk lijkt me daarvoor een mooie club. Ik ga de komende tijd gebruiken om te kijken wat ik op maatschappelijk gebied ga doen. Het wordt een leuke, nieuwe uitdaging. Ik ben op zoek naar een baan en speel ook met het idee om een trainerscursus te gaan doen.”

Van de verhoudingen in het amateurvoetbal is Plat goed op de hoogte. Hij wordt regelmatig bijgepraat door zwager Kees ‘Pier’ Tol, de spits van Spakenburg en in het verleden een seizoen actief voor Noordwijk. ,,Ik volg het amateurvoetbal op de voet, en weet er veel van. Ik ken ook veel jongens uit de Topklasse en ging al regelmatig kijken.”

Wat zijn avontuur op de Krom extra aantrekkelijk maakt, is dat broer Stefan ook voor Katwijk gaat spelen. Een heuse ‘package deal’ werd er geslagen. ,,Tijdens de gesprekken heb ik gevraagd of ze ook wat in Stefan zagen. Het is voor hem een mooie kans en ik hoop dat hij het goed gaat doen.”

Foto: Katwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude