Voor het gemak zouden supporters van Katwijk bij wedstrijden van de hoofdmacht eigenlijk de eerste helft thuis kunnen blijven. Ze zouden dan de ergernis van het oplopen van een achterstand bespaard blijven. In de tweede helft is het leven van een Katwijk-fan prettiger. Hun favorieten schakelen dan een tandje bij om de opgelopen schade te repareren en stellen uiteindelijk in de slotfase de zege veilig.  Dat is in een notendop het verhaal van Katwijk dit seizoen. Het ging tegen Kloetinge niet anders: 2-1.

Het voelt alsof je een film voor de tweede keer bekijkt en dus het einde al kent. Wedstrijden van Katwijk verlopen dit seizoen volgens een voorspelbaar stramien. Hoe vaak de ploeg ook een achterstand voor de kiezen krijgt, na negentig minuten en wat blessuretijd komt Katwijk toch altijd als winnaar uit de bus.

Klasse apart

Het is natuurlijk onvoorstelbaar knap dat de oranjemhemdem iedere keer mentale veerkracht tonen en steevast de rust bewaren. Tegelijkertijd zegt het ook veel over het krachtsverschil tussen Katwijk en de rest. De ploeg is een klasse apart. Belangrijk is ook de rol van Dick Schreuder. Dreigt Katwijk te verslappen, dan zit de kleine driftkikker er bovenop.

Om het krachtsverschil te verbloemen trekken ploegen, vooral op de Krom, een Berlijnse muur op. ,,Met alle respect voor de tegenstander, die het ons erg moeilijk heeft gemaakt, er was maar één ploeg die wilde voetballen en winnen”, vertelde Schreuder. ,,Het valt niet mee, elf tegen elf spelen op één helft. Probeer dat maar eens op een training. Toch vind ik dat wij aan de bal één van onze beste wedstrijden hebben gespeeld.”

De coach doelde daarmee vooral op het uitstekende eerste halfuur van zijn ploeg. Katwijk kwam door een fout van de onzeker keepende Atam Koroglu al vlot op achterstand, maar draaide vervolgens stevig de duimschroeven aan. Het was een klein wonder dat Kloetinge een Katwijkse wervelwind zonder enige schade overleefde. De thuisploeg liet zeker vijf opgelegde kansen onbenut. Het dichtst bij was uitblinker Omar Hamdi met een vlammend afstandsschot onderkant lat.

Erg fit

Vanaf minuut dertig tot zeventig nam het aanvalsspel van Katwijk aan overtuigingskracht af. Even leek een stunt in de maak. Hamdi, verkozen tot man van de wedstrijd, voelde in het veld al dat het niet zover zou komen. ,,We zijn het wel gewend om tegen een achterstand aan te voetballen. Al veel vaker hebben we het in de laatste 20 of 25 minuten beslist. We zijn gewoon erg fit en blijven doorgaan. Daarnaast weten we dat onze scorende spitsen ieder moment kunnen toeslaan.”

Hamdi’s voorgevoel liet hem niet in de steek. In de 71e minuut kopte Joost Leonard uit een corner van Jeffrey Jongeneelen de gelijkmaker binnen. Jongeneelen was net als Danny Guijt gepasseerd. Niet veel later volgde de genadeklap en wederom stond een invaller aan de basis. Kevin Sterling zette het op een lopen en werd in de zestien onreglementair gestuit. Robbert Susan benutte vervolgens de toegekende strafschop.

Schreuder weigerde na afloop de credits voor zijn wisselbeleid op te eisen. ,,Ik zou het geen gouden wissel willen noemen, eerder de winst van het systeem. Op geven moment speelden we met een verdedigend blok van vijf man en een aanvallend blok. Ik vind het knap dat de jongens zo rustig bleven, vooral toen we in de laatste fase wat opportunistischer gingen spelen.”

Katwijk – Kloetinge 2-1 (0-1). 3. Esser 0-1, 71. Leonard 1-1, 76. Susan 2-1 (strafschop)

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam, Stam, De Jel, De Lange (70. Sterling), Susan, Langeveld (62. Jongeneelen), Mengerink, Leonard, Van Oijen