Natuurlijk is het koordje elastiek waarop Katwijk balanceert uiterst dun en fragiel, maar het is in ieder geval nog niet geknapt. De landskampioen won zaterdag het cruciale degradatieduel tegen Excelsior ’31 met 3-1. ,,Dit was onze allerlaatste strohalm”, sprak doelpuntenmaker Danny Guijt. ,,We zijn er nog niet, maar dit is in ieder geval een begin.”

,,Alles is geoorloofd”, lieten zowel Robbert Susan als Joost Leonard in de aanloop naar het duel tegen de Rijssenaren optekenen op deze site. Mooi of lelijk, kwaad- of goedschiks en links- of rechtsom, er moest gewonnen worden. Dat lukte uiteindelijk, al maakte Katwijk het onnodig spannend. Pas twee minuten voor tijd kopte Guijt de beslissende 3-1 binnen.

Niet alleen voor Katwijk was het een bevrijding, ook voor de oud-prof zelf. Het was pas zijn eerste treffer dit seizoen. ,,Aan je vreten doet het niet, maar vervelend is het wel”, sprak de Katwijker over zijn droogstand. ,,Als je terugkomt bij je ‘cluppie’ zie je dat graag anders. Maar ik ben dit seizoen niet zo vaak in het zestienmetergebied van de tegenstander of in scoringspositie gekomen.”

Inspirator

Met Guijt als initiator toonde Katwijk de laatste weken voorzichtige tekenen van herstel. Steeds beter lijkt de middenvelder te gaan gedijen in het spelsysteem van Katwijk. En dat terwijl Guijt vorige maand nog buiten beeld leek en zijn pijlen al op volgend seizoen richtte. ,,Voor en na de winterstop heb ik bijna niets gespeeld”, zegt Guijt. ,,Dat ben ik niet gewend en ik heb me flink zitten verbijten.”

Katwijk kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong via Jos Jansen. Vlak voor rust liet Donny van Oijen een grote kans op de 2-0 liggen. De Delftenaar zou zich ook na rust bijzonder ongelukkig in de afronding tonen. Drie grote kansen waren aan hem niet besteed. Zijn ingevallen maatje Jeffrey Jongeneelen raakte nog de paal.

Gebrek aan efficiëntie

Door het gebrek aan slagvaardigheid kon het trotse, maar kwaliteitsarme Excelsior ’31 lange tijd hoop koesteren op een goed resultaat. Via een schitterende knal van Patrick Gerritsen waren de bezoekers in de 53e minuut langszij gekomen. Dertien minuten later kwam Katwijk door een eigen goal opnieuw op voorsprong. Uiteindelijk zorgde Guijt met een rake kopbal uit een corner voor de beslissing.

Zichtbaar opgelucht haalden spelers, technische staf en supporters adem. Een ontsnappingsroute voor lijfsbehoud is nog mogelijk. Met nog zeven speelronden te gaan is de achterstand op een veilige plaats zeven punten. Guijt houdt het vooral simpel. ,,Iedereen maakt berekeningen van hoeveel punten we nodig hebben. Laten we nu eerst maar eens een serie wedstrijden gaan winnen. We hebben een selectie die van iedereen kan winnen, maar ook kan verliezen. Met dat in ons achterhoofd moeten we elke week het veld op gaan.”

Cees Bruinink toonde zich bijzonder content. ,,Ik gun de jongens deze overwinning, want ze hebben er de afgelopen tijd keihard voor gewerkt. Deze zege heeft veel impact. We vochten niet alleen tegen Excelsior ’31, maar ook tegen onszelf en het hoge verwachtingspatroon.”