Moedeloos werd Jack van den Berg van het eerste half uur van zijn ploeg. Binnen een kwartier met 0-2 achter komen en daarna vooral tikkie breed en tikkie terug. Het goede spel van vorige week tegen Lienden kreeg geen vervolg en dat stak de coach. ,,We zijn dan geen Barcelona, maar het moet allemaal wel wat opportunistischer, dat eindeloze rondspelen van vandaag, dat wil ik niet.’’ Dat het uiteindelijk 2-2 werd was voor een groot gedeelte te danken aan Marciano Mengerink, die met kop en schouders boven de andere 21 veldspelers uitstak.

De spits vaart normaal gesproken wel bij het aanvallende voetbal van Katwijk. Maar is daar bovenal zelf de grote initiator van. De aansluitingstreffer creëerde hij nagenoeg helemaal zelf en bij de 2-2 was hij belangrijk met een simpel overstapje. Voor een aanvallende ploeg in het linkerrijtje van de Eerste Divisie zou hij niet misstaan in de selectie.

Counter
Maar dit was wél de enige lofzang die er is over het onderonsje tussen de koploper en de nummer zeventien van de competitie. Zoals gezegd stond AFC na een kwartier al op een 2-0 voorsprong terwijl de hoofdstedelingen ook een enorme kans op de 3-0 verprutste.

,,Aan de andere kant moet je een speler ook hierin vrij laten. Als hij zit, dan hang je om zijn nek.”

Het was een tamme bende bij Katwijk en Van den Berg had na de wedstrijd een waslijst aan ergernissen. ,,Als je zo vaak de bal inlevert bij de verkeerde kleur, als dat wij hebben gedaan vandaag? Dan zegt de tegenstander op een gegeven moment: dan gaan wij wel voetballen. Met Raily Ignacio en Melvin Grootfaam kunnen ze goed op de counter spelen en dan graaf je je eigen graf. Ook al staan ze zeventiende, het is een ploeg die er zo 0-5 van kan maken.”

In het laatste kwartier voor rust rechtte Katwijk de rug. Vooral via corners waren de oranjehemden gevaarlijk. Van den Berg: ,,Ik denk dat alle kopballen uit die  zeven of acht corners op doel zijn gegaan.” Frappant was dan ook dat Robbert Susan de vrije trappen op doel schoot en niet in de zestien op het hoofd van zijn medespelers gooide.

Lijstje
Dat viel ook Van den Berg op: ,,Op de bank stootten wij elkaar ook aan en zeiden waarom geeft hij hem niet voor. Aan de andere kant moet je een speler ook hierin vrij laten. Als hij zit, dan hang je om zijn nek.”

Het zijn details die een wedstrijd kunnen beslissen. Van den Berg ging door met zijn lijst. ,,Het moet sneller. Je moet die pass voor iemand geven en niet in de voeten of achter hem. Het was te stroperig. Ik heb Kay Blokland in de eerste helft geen goede pass zien geven.”

,,Meer dan een punt verdienden we niet. Ik wilde goed positiespel zien. Dat is niet gelukt.”

In de rust haalde hij Bennie van Noord naar de kant voor Petrit Hoxhaj ‘niet helemaal fit volgens de trainer’ ,, Maar ook vanwege tactische redenen”, vervolgde de 59-jarige trainer. ,,Hoxhaj is verdedigend natuurlijk minder dan Bennie. Maar als een –het is een scheve vergelijking-  Wesley Sneijder kan hij de bal ballen halen en het spel voorzetten, want hij heeft een goede trap. Vervolgens zie ik hem inspelen op verdediger Van Dam. Dan denk ik: waarom laat ik jou invallen?”

Eindresultaat
Hoxhaj moest er na een half uur met een blessure weer vanaf. Katwijk had toen de 2-2 al gemaakt en was op jacht naar de overwinning. Kansen waar en nog wel over en weer maar het bleef bij het gelijkspel. Omdat concurrent Kozakken Boys ook maar een punt haalde was het puntverlies zonder al te veel schade.

Was Van den Berg dan uiteindelijk wel tevreden over het eindresultaat? ,,Meer dan een punt verdienden we niet. Ik wilde goed positiespel zien. Dat is niet gelukt. Ik ben wel tevreden over het karakter dat we hebben getoond na die achterstand.”

Katwijk – AFC 2-2 (0-2) 9. Jansen 0-1, 12. Hoek 0-2, 61. Mengerink 1-2, 69. Tervoert 2-2

Katwijk: Kieboom, Hamdi, (65. Tervoert), Van Dam, Blokland, Van Weerdenburg, Van Noord (46. Hoxhaj / 77. De Loor), Susan, Plat, Schet, Sanchez Angulo, Mengerink

Archieffoto: Aad de Winter / Bobkat.nl

Lees ook: ‘Voor Noordwijk ligt de weg open naar de Derde Divisie’

POPULAIRE BERICHTEN