Ondanks de riante 2-0 voorsprong was er naarmate het laatste fluitsignaal naderde nauwelijks nog sprake van een echte jubelstemming op sportpark Duinwetering. De gebeurtenissen in de twee voorgaande seizoenen in combinatie met de laatste twee ontmoetingen tegen Ter Leede lagen nog te vers in het geheugen van de aanhang van de thuisploeg. Pas nadat het laatste fluitsignaal had geklonken barstte de euforie binnen de rood-witte gelederen pas echt los.

Met negen punten voorsprong op de naaste belager plus een extra bonuspunt in verband met een veel beter doelsaldo lijkt het er eindelijk van te komen. Volgend seizoen speelt Noordwijk in de Derde Divisie. Tenzij het alsnog misgaat in de negen resterende duels, maar daar gelooft zelfs de meest pessimistische Noordwijk-supporter na de 2-0 winst op concurrent Ter Leede niet in.

Een overwinning die het collectief van trainer Kees Zethof overigens zelf afdwong. Waar bijna niemand met een rood-wit hart rond het veld een voorschotje op een naderend feestje wenste te nemen voordat de buit echt binnen was, straalde de thuisploeg gedurende negentig minuten wel de ijzeren wil uit om te winnen. Ter Leede, dat zich alleen bij een overwinning zou terugknokken in de titelrace, moest op beslissende momenten passen. Het fysiek sterkere Noordwijk toonde zich de betere, daarbij geholpen door een snelle spitsengoal. Wie anders dan Tjeerd Westdijk strafte al snel een miscommunicatie in de roodgele defensie vakkundig af (1-0).

,,Maar zelfs als we negen keer op rij winnen blijft het nog een moeilijk verhaal.”

Cirkeltje rond
Ter Leede-trainer Henk Wisman zag zijn ploeg in het vervolg van het duel dingen doen die hij liever anders gezien had. ,,Verdedigend kwamen we vooral fysiek tekort en eenmaal in balbezit was het te onnauwkeurig van onze kant. Dan kom je te vaak in de duels terecht en dan speelt de fysieke factor weer een rol. En daarmee is het cirkeltje rond. Bovendien ging het in de voorlaatste fase te vaak mis bij ons. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, kan ik niet anders dan concluderen dat de overwinning van Noordwijk terecht is.”

De woorden van Wisman werden ondersteund door de gebeurtenissen op het veld. Vooral Noordwijk dreigde, waarbij Raymond Manuputty het duel al voor de pauze had kunnen beslissen. In kansrijke positie stuitte de rechteraanvaller tot tweemaal toe op goalie Laszlo Sandor, terwijl een kien lobje over – via de onderkant van de lat – in de handen van de Ter Leede-goalie belandde. Zethof: ,,Tja, Raymond is van origine een verdediger. Dat neusje heeft hij blijkbaar nog niet helemaal, maar hij staat er wel en dat is natuurlijk ook mooi.”

Zere plek
Op slag van rust creëerde Ter Leede de enige mogelijkheid voor de pauze. Een voorzet op maat van Mike Boelee belandde op het hoofd van Ian van Otterlo. De veilige handen van Roy Rondeltap voorkwamen erger voor de thuisploeg. ,,Typerend voor ons spel was dat we pas toen voor dreiging wisten te zorgen”, legde Wisman de vinger op de zere plek. ,,Het zou een uitgelezen moment zijn geweest om met 1-1 de rust in te gaan. Dan wordt het toch een andere wedstrijd.”

De thee vormde voor Noordwijk geen hinderlijke onderbreking, omdat het vanaf de aftrap de gasten vastzette op eigen helft. Dat betaalde zich, na een lage voorzet van Manuputty inclusief een slim overstapje van Westdijk, uit in een tweede treffer voor de thuisploeg. Emiel Wendt hoefde bij de tweede paal alleen zijn voet nog maar tegen de bal te zetten (2-0). En als Martijn le Congé even later in de rebound niet snoeihard de lat had getest, was de koers toen al gelopen geweest.

,,Geen knikkende knieën en geen poep in de broek.”

Het ‘latje trappen’ eindigde uiteindelijk onbeslist omdat Ter Leede na de pauze ook tweemaal het aluminium raakte. Waarbij met name de inzet die invaller Jesse Dingjan in huis had, de spanning in de slotfase nog had kunnen terugbrengen. Zover kwam het niet, waarna het feest in de rood-witte kleedkamer kon losbarsten.

Tussen alle bedrijven door kon captain Le Congé niets anders dan constateren dat zijn ploeg een fikse stap richting promotie had gezet. ,,Het hele seizoen spelen we wekelijks een zeven. Dat was nu niet anders. Gewoon een zakelijke overwinning. Tweemaal scoren en de nul vasthouden. Dit mogen we natuurlijk niet meer weggeven. Deze voorsprong geeft een veilig gevoel, maar dat mogen we niet meenemen in ons spel. Vandaag zijn we dicht bij ons zelf gebleven. Geen knikkende knieën en geen poep in de broek. Op enkele hachelijke momenten in de slotfase na. Die doorstonden we ook. Het aftellen kan nu beginnen, maar wel in het besef dat we er volgende week op precies dezelfde manier opnieuw moeten staan.”

Juiste vorm
Wisman zag na de 2-0 nederlaag een ander scenario voor zijn ploeg in het verschiet liggen. Voor de oefenmeester is het kampioenschap uit beeld. ,,Natuurlijk geven we niet op en willen we zoveel mogelijk druk op Noordwijk houden. Maar zelfs als we negen keer op rij winnen blijft het nog een moeilijk verhaal. Voor ons is het nu zaak de juiste vorm te vinden en te behouden voor later”, blikte de oefenmeester alvast vooruit naar de nacompetitie, waarvan zijn ploeg als periodewinnaar al verzekerd is.

Noordwijk – Ter Leede 2–0  (1–0). 7. Westdijk 1-0, 50. Wendt 2-0.

Noordwijk: Wijsman, Ten Hoope, Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Le Congé, Reynaers, Manuputty (77. Bosma), Wendt, Westdijk (82. Borsboom), Van Staveren (72. James)

Ter Leede: Sandor, Boelee, Van der Lans (64. Verplancke), Kraaijvanger, Robertson (75. Dingjan), Zandbergen,Zwetsloot, Siali (61.Van den Berg), Bok, Van Otterlo, De Kruijs

Foto: Orangepictures

Lees ook: ‘Tillema: ,,Frustraties uiten kan, mag en moet soms”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)