Waar normaal gesproken de resultaten van de concurrentie na afloop van een voetbalwedstrijd een belangrijk onderwerp van gesprek is, lag dat zaterdagmiddag ruim na vijf uur op De Krom net iets anders. Na de 2-1 overwinning van de thuisploeg op Barendrecht bleek ook de miljoenenformatie van Pep Guardiola zijn wedstrijd tegen Burnley in een overwinning te hebben omgezet. Op de afgelopen week gepubliceerde, en vervolgens veelbesproken, wereldranglijst geven beide teams na zaterdag met elf overwinningen op rij elkaar nog altijd geen duimbreed toe.

Voor Katwijk-trainer Dick Schreuder, die eerder die dag zijn contract met de koploper van de Tweede Divisie met een seizoen had verlengd, lag de nadruk na afloop echter op het zojuist beëindigde duel. Waarbij de oefenmeester de blik in één adem richtte op dinsdag als de bekerkraker tegen buurman VVSB op De Krom op het programma staat.

,,Die 0-1 gaven we veel te gemakkelijk weg. De gelijkmaker kregen wij dan weer cadeau. Dat hief elkaar dus mooi op.”

Schreuder zag zijn ploeg een duel afwerken dat bij tijd en wijle rommelig en moeizaam verliep. Toch leverde dat tegen het goed meevoetballende Barendrecht opnieuw een overwinning op, waarmee zijn ploeg nog altijd zonder puntenverlies is.

,,We wilden niet in dezelfde val lopen als vorig seizoen toen we thuis tegen Barendrecht het schip ingingen. Dat hebben we goed gedaan. We hielden de controle over de wedstrijd en speelden goed pressing. Alleen hadden we het ons een stuk gemakkelijker hadden kunnen maken als we beter waren omgegaan met de mogelijkheden die we voor de rust kregen.”

Cadeau
Dat zijn ploeg een tegenslag goed kan verwerken bleek al in de beginfase. Namens Barendrecht mocht Tim Eekman het leer veel te gemakkelijk voor de goal slingeren, waarna er voor Joey Jongman in het hart van de Katwijk-defensie een boulevard aan ruimte lag. Van dichtbij had goalie Ricardo Kieboom vervolgens geen schijn van kans op de kopbal van de Barendrecht-aanvoerder: 0-1.

Er moest uiteindelijk een blunder van diens teamgenoot aan te pas komen weer in evenwicht te brengen. Doelman Marc van Splunter schoof de bal bij een spelhervatting zomaar in de voeten van Marciano Mengerink, waarna diens lage schuiver voldoende was voor de 1-1.

Schreuder: ,,Die 0-1 gaven we veel te gemakkelijk weg. De gelijkmaker kregen wij dan weer cadeau. Dat hief elkaar dus mooi op. Daarna kregen we nog vier goede mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar dat lieten we na.”

Onbewust gas terugnemen
Die slordigheden braken Katwijk na de pauze niet op, integendeel. Robbert Susan, deze middag niet zo dwingend spelend als anders, vond Steven Sanchez Angulo. Na een dubbele één-twee uit het boekje met Kilian Berkhout lag Katwijks tweede in de verre hoek tegen de touwen: 2-1. De thuisploeg leek hierna onbewust gas terug te nemen. Dat laatste noopte Schreuder om zijn manschappen vanaf de zijlijn bijna het hele tweede bedrijf aan te sporen. Meer en feller dan gebruikelijk in ieder geval.

‘Zet nou druk’ en ‘kom door’ klonk het meerdere malen vanuit het coachvak. ,,We zakten in die periode ook wat weg Onbewust speelde het duel van dinsdag tegen VVSB al mee in de achterhoofden van de spelers had ik het idee. Uiteindelijk deden we het goed, maar omdat de derde treffer uitbleef hielden we Barendrecht in leven. Zo bleef een gelijkspel op de loer liggen.”

,,Dus moet ik mijn spelers complimenteren met deze overwinning en vooral de manier waarop. Zakelijk winnen is ook een kunst.”

Barendrecht-coach Adrie Poldervaart besloot in de slotfase om achterin één op één te gaan spelen, maar echt dreigend werd het zelden voor de goal van Kieboom. De doelman diende alleen handelend op te treden na een snoeiharde vrije trap van opnieuw Jongman. Voor het overige blaften de bezoekers wel, maar doorbijten deden ze niet.

Zakelijk winnen
,,In de Tweede Divisie bestaan geen gemakkelijke wedstrijden. Dat heb je vandaag ook weer kunnen zien,, beschouwde Schreuder na. ,,Alles begint echter met hard werken. Dat heb ik mijn spelers sinds mijn komst hier altijd voorgehouden. Alleen goed voetballen is niet zaligmakend. Er wordt nu in deze volgorde gedacht en dat was bij mijn komst precies andersom. Dus moet ik mijn spelers complimenteren met deze overwinning en vooral de manier waarop. Zakelijk winnen is ook een kunst.”

Katwijk – Barendrecht 2-1 (1-1). 6. Jongman 0-1, 14. Mengerink 1-1, 58. Sanchez Angulo 2-1

Katwijk: Kieboom, Van Noord, Van Dam, Esseboom, Van Weerdenburg, De Lange (77. Blokland), Susan, Sanchez Angulo (88. Hoxhaj), Van den Ban, Mengerink, Berkhout

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude