Mensen die last van hun hart hebben, deden er geen goed aan vandaag de degradatiekraker Katwijk – Noordwijk te bezoeken. De nervositeit van de spelers werd overgenomen door het volk op de tribunes. Na 95 minuten flipperkastvoetbal balde de Katwijk-aanhang de vuist. Door de 2-1 zege van hun ploeg werd degradatie met nog een week uitgesteld. Of krijgt de Houdini-act op de laatste speeldag echt gestalte?

De 29e speelronde heeft voor een groot deel orde in de chaos geschept. Katwijk en Noordwijk gaan volgende week uitmaken wie na Ter Leede en Excelsior ’31 de derde degradant wordt en wie er de nacompetitie ingaat. Noordwijk kan door de nederlaag op de Krom rechtstreekse handhaving vergeten. De ploeg van Robbert de Ruiter verdedigt op de slotdag een voorsprong van drie punten op Katwijk, dat op bezoek gaat bij HHC Hardenberg. Noordwijk ontvangt zelf Capelle. Bij een gelijke stand volgt er een beslissingswedstrijd.

,,Ik denk dat wij Noordwijk een mentale tik hebben uitgedeeld”, sprak Jesse Dingjan, de man die met zijn eerste goal in de Topklasse (de 1-1) de wederopstanding van Katwijk inleidde. Noordwijk had aan een punt genoeg om Katwijk te laten degraderen. Tegelijkertijd moesten de withemden winnen om zicht te houden op rechtstreekse handhaving.

Wankel

Stefan Mertens had aangekondigd dat Noordwijk enkel voor de overwinning naar de Krom kwam en aan die woorden bleek niets gelogen. De bezoekers namen in de openingsfase het heft in handen en sloegen meerdere malen een bres in de wankele Katwijkse verdedigingswal. Halverwege de eerste helft opende Mohammed Faouzi na een knappe actie de score: 0-1. Eerder had Stefan Mertens vrij voor Atam Koroglu nog een riante kans onbenut gelaten.

Katwijk leek rijp voor de slacht, maar vocht zich – niet voor het eerst dit seizoen – knap terug. Noordwijk-coach Robbert de Ruiter was daarover furieus. ,,Elke doorkopbal was voor ons. Katwijk was onzeker. Zo’n ploeg moet je bij de strot pakken en niet meer loslaten. In plaats daarvan werd een aantal spelers monddood en gingen ze verzaken. Hoe was dat in godsnaam mogelijk? We hebben vijftien tot twintig minuten niet thuisgegeven en in die fase de wedstrijd weggegeven.”

Vrouwen en kinderen eerst

Een op het oog houdbaar afstandsschot van Dingjan zorgde voor de 1-1. Kort daarna maakte Danny Guijt op aangeven van Joost Leonard de verrasing compleet. In de tweede helft voerde Noordwijk de druk op. Bij Katwijk was het vrouwen en kinderen eerst. Atam Koroglu redde katachtig op een schot van Faouzi. Raymond Manuputty en Maik van Zanten lieten grote kopkansen onbenut. Aan de andere kant verprutste de matig spelende Jeffrey Jongeneelen een open kans. Die misser werd hem uiteindelijk niet fataal.

,,We leven nog”, bezigde vrijwel iedere Katwijk-supporter na afloop. Terwijl de fans zich al min of meer neer hadden gelegd bij degradatie, gloort toch weer een sprankje hoop aan de horizon. ,,Zolang het nog niet officieel is, houden wij als spelersgroep hoop”, sprak Dingjan. ,,Volgende week moeten wij onze plicht doen bij Hardenberg en dat is winnen. Pas daarna kunnen we naar de uitslag van Noordwijk kijken.”

Robbert de Ruiter stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Wij gingen voor drie punten en dat had gekund. Katwijk is de gelukkigste geweest, niet de betere. Atletico Madrid was van de week beter dan Chelsea, maar Katwijk was dat niet. Het is doodzonde. Bij winst hadden we ons tegen Capelle rechtstreeks veilig kunnen spelen. Nu moeten we gewoon een punt voor de nacompetitie halen.”

Archieffoto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

Interview met Robbert Susan

Interview met Cees Bruinink

Interview met Robbert de Ruiter

POPULAIRE BERICHTEN