Katwijk heeft de negatieve spiraal eindelijk een halt toegeroepen. De gevallen landskampioen hield in een meeslepende degradatiekraker Ter Leede van zich af en droeg door de 2-0 zege de rode lantaarn weer over aan de Sassenheimers. Katwijk boekte door goals van Donny van Oijen en Romano de Jonge de eerste zege sinds begin begin oktober.

,,Deze overwinning betekent meer dan drie punten”, reageerde trainer Cees Bruinink opgelucht tegen Omroep West. ,,Voor de ploeg is dit een ontzettende oppepper richting de winterstop.”

De wedstrijd kende duidelijk twee gezichten. In de eerste helft was Katwijk de betere en had het zich rianter moeten belonen dan alleen de openingstreffer van Van Oijen. De weer in de basiself opgenomen Jeffrey Jongeneelen trof van afstand de lat en Van Oijen faalde vrij voor doelman Serge van der Ban. Aan de andere kant wist Katwijk-goalie Atam Koroglu ook een grote kans van Robert Steemers te verijdelen.

Koroglu goud

Het zou achteraf gezien niet de eerste keer zijn dat Koroglu in de weg zou liggen. De Armeense doelman steeg in de tweede helft tot grote hoogte, moest ook interim-coach van Ter Leede Jan Blankespoor erkennen. ,,Ik denk dat ze hem bedolven in goud moeten inpakken, want hij heeft er heel veel uitgehouden. Het is een fantastische keeper, die misschien wel een stapje hoger moet spelen.”

Wat Ter Leede ook probeerde, het kreeg de bal maar niets langs Koroglu. Vooral Yordi Teijsse toonde zich ongelukkig. Ter Leede had Katwijk voor het grijpen, maar weigerde door te bijten. De ‘ontsnapte prooi’ wist vervolgens op de tegenstoot nog de score uit te breiden. Na eerst nog een grote kans gemist te hebben, scoorde De Jonge. Wederom kwam de assist van de voet van Jongeneelen.

Essentieel

Blankespoor merkte terecht op dat zijn ploeg niet had gekregen waar het recht op had. ,,We begonnen matig het eerste kwartier, laat ik daar eerlijk over zijn. Maar na ongeveer twintig minuten pakten we het goed op en daarna hebben we Katwijk niet meer uit onze klauwen laten vallen. Er ontbrak alleen één ding, iets heel essentieels in voetbal:een doelpunt. Op de laatste vijf minuten na, waarin je 1 op 1 gaat spelen, denk ik dat wij legio mogelijkheden gehad hebben.”

Bruinink tot slot over de wedstrijd met twee gezichten. ,,Feit is dat we bij rust met drie of vier doelpunten verschil voor hadden moeten staan. Nu zag je in de tweede helft een ploeg die angst in zijn benen kreeg en niet meer durfde te voetballen. Dat heeft met vertrouwen te makken. Gelukkig keepte Atam een fantastische tweede helft.”