Katwijk en Rijnsburgse Boys zijn in een vermakelijke dorpsderby niet verder gekomen dan een gelijkspel. Op de Krom kwamen beide ploegen eenmaal tot scoren. Martin van Eeuwijk trof doel tegen zijn oude ploeggenoten, nadat Joost Leonard de score had geopend voor de thuisploeg. Door de remise is Katwijk nog niet gedegradeerd, terwijl Rijnsburgse Boys het gat met koploper GVVV zag groeien tot vijf punten.

De belangen van de wedstrijd waren groot, maar ook tegenstrijdig. Rijnsburgse Boys, dat vorige week met een monsterscore (7-2) van kampioenskandidaat Spakenburg won, trad aan tegen de in degradatienood verkerende landskampioen. Rijnsburgse Boys-coach Niek Oosterlee wilde van een makkelijke klus niets weten. ,,Natuurlijk zit de wedstrijd van vorige week nog in je achterhoofd. Vorige week was het hosanna en dan is het een hele klus om iedereen weer terug op aarde te zetten.”

Katwijk kon vandaag voor de derde keer in haar bestaan degraderen. De laatste keer dat Katwijk afdaalde, fungeerde Rijnsburgse Boys ook als beul. Daarvoor moeten we diep de geschiedenisboeken in. Op 2 juni 1979 won Rijnsburgse Boys op de Krom met 0-4. Door die uitslag werden de Rijnsburgers kampioen en degradeerde Katwijk naar de Derde Klasse. Vandaag kon dus hetzelfde gebeuren voor Katwijk, maar het lot hing ook af van de uitslagen op de andere velden. De vorige ontmoeting dit seizoen tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys was op 16 november en ook deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 3-3.

Vermakelijke derby

Katwijk vocht voor zijn laatste kans en de onwetende neutrale toeschouwer zou niet hebben gezien dat dit een wedstrijd betrof tussen de nummer 15 en 5 van de ranglijst. Katwijk begon feller aan de wedstrijd en kreeg ook de eerste kans. Na ruim tien minuten spelen schoot Jongeneelen de bal in het zijnet. Ignacio, die door Katwijk-aanvoerder Michiel van Dam en Rydell Tuinfort dicht op de huid werd gezeten, werd vooral in de eerste helft een paar keer buitenspel gezet, waardoor hij zijn acties niet kon afmaken. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Rijnsburgse Boys beter in het spel. Toch kreeg Katwijk meer aanvallende mogelijkheden.

De eerste kans die werd benut kwam in de 37e minuut. Door mooi voorbereidend werk van Jongeneelen kon Joost Leonard de bal achter keeper Richard van Nieuwkoop prikken. Kort daarna kreeg Jongeneelen weer een goede kans, maar dit keer wist hij de bal uit een voorzet van Leonard niet goed te raken. In de slotfase van de eerste helft kwam ook Rijnsburgse Boys dichter bij het doel van Atam Koroglu, maar Raily Ignacio wist de kansen niet te benutten.

Trainer Niek Oosterlee was niet tevreden met het spel van Rijnsburgse Boys in de eerste helft, vertelde hij na afloop. ,,We speelden apathisch, te afwachtend. Katwijk is, zoals we vandaag hebben gezien, een goede ploeg en wij moesten er gewoon voor zorgen dat Katwijk niet in de wedstrijd kon komen. We liepen gewoon een paar keer echt te prutsen. Als we een keer echt aan kunnen sluiten bij de top, dan geven we niet thuis.” Kevin Winter dacht er precies hetzelfde over. ,,We begonnen heel erg slecht aan de eerste helft en hierdoor liepen we achter de feiten aan. Later in de eerste helft werden we iets beter, maar het was allemaal net niet.”

Kansen creëren, maar niet scoren

Na de rust kwamen beide ploegen ongewijzigd het veld op en begon Rijnsburgse Boys beter. Na tien minuten spelen kreeg Jeroen Hessing een goede kopkans, maar de bal werd van de lijn gehaald door Leonard. Het tweede bedrijf was leuker om te zien en ook erg spannend. Katwijk, dat maar liefst negen corners kreeg, kwam een paar keer dicht bij een doelpunt. Daarin faalde de thuisploeg, waarna een aloude voetbalwet in werking trad: Als je ze zelf niet maakt, valt hij aan de andere kant. Dat gebeurde ook. Een kwartier voor tijd schoot Van Eeuwijk met een snoeihard schot de bal onderkantje lat het doel in: 1-1.

Na de gelijkmaker begon Katwijk een beetje te wankelen en kon Rijnsburg meer bij het doel komen. De Uien bleven drukken en kregen in de slotfase nog wat kansen. Baten mocht het niet, want na 93 minuten spelen gaf het scorebord 1-1 aan.

De wedstrijd eindigde dus in een gelijkspel, waar beide ploegen niets aan hebben en na afloop van de wedstrijd was er nog een akkefietje tussen Jerghinio Sahadewsing en Van Eeuwijk.

Wilskracht en spirit

Cees Bruinink was teleurgesteld na afloop. ,,Het is echt ontzettend zuur. We kregen vier à vijf honderd procent kansen. Zelfs op een paar meter voor het doel schieten we over, dat is onvoorstelbaar. Ik heb genoten van de ongelofelijke wilskracht en spirit van de ploeg, ondanks dat we zoveel klappen voor onze snuit gehad hebben dit seizoen. Ik had het ze zo gegund.”

Joost Leonard had na de openingstreffer gehoopt dat ze door zouden gaan naar de 2-0 en 3-0. ,,Het is het verhaal van dit seizoen. We krijgen de kansen, maar we maken ze niet en krijgen ze te gemakkelijk tegen”, aldus Leonard.

Tekst: Danny van den Bosch

Archieffoto: Aad de Winter