Een helft lang had Katwijk in Hendrik-Ido-Ambacht tegen ASWH weinig tot niets in te brengen. Na negentig minuten stond er tot ongeloof van de thuisclub echter 2-3 op het scorebord. Marciano Mengerink bezorgde zijn ploeg in blessuretijd de overwinning.

Door puntenverlies van Quick Boys en Ter Leede is Zwaluwen nu de naaste belager. De Vlaardingers staan echter al negen punten achter. Na tien duels lijkt de competitie al gespeeld. De vraag is eerder: wanneer wordt Katwijk kampioen?

Toch had het heel anders kunnen lopen op sportpark Schildman. De 2-0 voorsprong voor ASWH bij rust was allerminst geflatteerd. In de topper tussen de nummers een en twee uit de Hoofdklasse B toonde de formatie van Michel Langerak aan dat het de spanning in de competitie terug wilde brengen.  Door goed positiespel en vroeg druk zetten kwam Katwijk er niet aan te pas.

De twee treffers vielen binnen acht minuten en waren van grote schoonheid. Eerst belandde een steekbal dwars door het Katwijkse middenveld bij Serginio Van AxelDongen. De rappe linksbuiten nam de bal een keer mee en streepte de bal langs Atam Kotoglu. Vlak voor de thee rondde Jesper van den Bosch de mooiste aanval van de wedstrijd doeltreffend af: 2-0.

Volgens Mengerink was het in de rust akelig stil in de Katwijkse kleedkamer. ,,De trainer vroeg: kunnen we dit nog ombuigen? Toen werd het wel even stil. We werden compleet overdonderd, terwijl we vooraf wisten dat het zou gebeuren”, zegt de spits.

Geen wanhoop

Schreuder wanhoopte in de rust niet. ,,Ik weet dat mijn ploeg een reactie geeft als het niet goed gaat. Ik vond dat we het redelijk goed deden bij balverlies. We kwam ook niet echt in gevaar, alleen omdat we twee keer vergaten met onze man mee te lopen. Tegen topploegen wordt dat afgestraft. Tegen Quick Boys gebeurde het en nu weer. Dat heb ik duidelijk gemaakt in de rust. Dat zijn details. Maar topwedstrijden worden vaak daardoor beslist en niet door goed voetbal. Dat wil je wel, maar dat lukt vaak niet.”

Na de thee stond er een herboren Katwijk op de mat. Het begon gelijk furieus. Mengerink bracht vlak na rust, met zijn negende treffer van de competitie, de spanning terug. De spits was als een bliksemschicht weg bij zijn bewaker en schoot vanuit een moeilijke hoek het leer in de verre hoek.  Mengerink: ,,Die was heel belangrijk. Daar kregen we een boost van.”

De thuisclub moest even bijkomen van die dreun, maar herpakte zich toch. Het duel ging gelijk op totdat de eveneens nog niet in het stuk voorgekomen Donny van Oijen, op aangeven van Jeffrey Jongeneelen, de 2-2 onder ASWH-doelman Stef Doedee schoof.

Beloning

In extremis grepen de bezoekers alsnog de volle buit. Robbert Susan slingerde een vrije trap voor het doel. Mengerink kreeg in de kluts de bal voor zijn voeten: 2-3. Het tactisch strijdplan kreeg zo toch nog z’n beloning. De spits legt uit. ,,Het was de bedoeling om gelijk op te gaan en dan in het laatste halfuur toe te slaan. Je moet dan een beetje geluk hebben en dat hadden we.”

Het was niet de eerste keer dat Katwijk terugkwam van een achterstand. Mengerink: ,,Dat klopt. We raken niet in paniek en dat heeft te maken met de ervaring die een hoop jongens hebben. Die weten: in dit soort duels je ding blijven doen en dan komt het goed.”

Bang, dat er door de ruime voorsprong gemakzucht in sluipt, is Schreuder niet. ,,Wij zitten er altijd bovenop.  Of we nu tien punten voor of achter staan.”

ASWH – Katwijk 2-3. 36. Van AxelDongen 1-0, 44. Van den Bosch 2-0, 49. Mengerink 2-1, 71. Van Oijen 2-2, 90. Mengerink 2-3

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam (67. Leonard), Stam, De Jel, De Lange (82. Rijnink), Susan, Guijt, Van Oijen, Jongeneelen (90. Sterling).

Tekst: Tom van der Wilt

Samenvatting TV West

Reactie Dick Schreuder

Reactie Marciano Mengerink

POPULAIRE BERICHTEN