De toch al riante uitgangspositie van Katwijk werd vandaag verder verstevigd. In de topper tegen nummer twee Zwaluwen werd met 4-2 gewonnen. Marciano Mengerink was met drie treffers de grote man. Katwijk koestert na twaalf wedstrijden een voorsprong van liefst twaalf punten op Quick Boys en Zwaluwen.

Zwaluwen had op voorhand een goed gemiddelde tegen ploegen uit de Bollenstreek. Enkel van Quick Boys werd verloren. Noordwijk, Rijnvogels en Ter Leede werden echter verslagen. Bij verlies zou Zwaluwen het gat met Katwijk verkleinen tot zes punten en had de competitie nog enigszins spannend kunnen worden.

De eerste helft ging gelijkop. Katwijk kwam sterk uit de startblokken en creëerde via Danny Guijt en Marciano Mengerink kansen. Het was echter de tegenpartij die op voorsprong kwam. Doelman Atam Koroglu wachtte veel te lang met het verwerken van een bal. De snelle Adair Lopes van Zwaluwen was er als de kippen bij en zette goed druk. Hij ontfutselde op zo’n 25 meter van het doel de bal van de blunderende Koroglu en schoot het speeltuig het lege doel in: 1-0.

Katwijk was van slag door de tegentreffer en verloor de macht over het spel. Zwaluwen-spelers Dimitry Gomes Almeida en Adair Lopes bleken een plaag voor de stroeve Katwijkse verdediging. De koploper kon moeilijk omgaan met de snelheid van Lopes en vooral de techniek van Almeida. Hier kwamen een aantal grote kansen uit voort. Pas in de tweede helft lukte het de koploper om de aanvallers te neutraliseren.

Dick Schreuder over het verschil in verdedigen tussen de eerste en tweede helft. ,,We speelden tegen een voetballende ploeg en zetten zelf veel druk naar voren. Dan moet je de ballijnen dichtlopen. De eerste helft lukte dat niet goed en kregen zij de ballen makkelijk achter onze verdediging. In de tweede helft liepen Danny Guijt, Robert Susan en de erg sterk spelende Paul de Lange die lijnen wel dicht. Hierdoor moesten ze achterin de bal rondspelen of de lange bal hanteren. Dat soort ballen zijn geen probleem met onze verdediging.”

Mengerink slaat toe

Ondanks dat de betere kansen in de eerste helft voor Zwaluwen waren, ging Katwijk met een voorsprong de rust in. Mengerink schoot in de 26e minuut met wat geluk een corner in een keer vanaf de cornervlag het doel in. In de laatste minuut van de eerste helft kopte Mengerink een corner van Omar Hamdi tegen de touwen. Hoog uitkomend boven de Vlaardingers zette hij de ruststand op het scorebord: 1-2.

Katwijk begon, net als in de eerste helft, scherp aan de tweede helft. Dit resulteerde in een uitbreiding van de voorsprong. Nadat Sterling in de zestien werd gevloerd mocht Susan aanleggen voor zijn achtste doelpunt van het seizoen. Katwijk liet de teugels wat vieren en gaf Koroglu de kans om zijn fout te herstellen. Halverwege de tweede helft voorkwam hij middels een schitterende reflex nog een doelpunt. In de daaropvolgende corner moet hij wel vissen. 2-3. Daarna laat de keeper niets meer door. Ballen werden uit de kruising geslagen, corners kunstig weggestompt en vrije trappen wonderbaarlijk gekeerd.

Wederopstanding

Schreuder over de wederopstanding van Koroglu. ,,Iedereen kan een keer een fout maken. In de rust hebben we hem even wakker geschud. En nadat we op een 1-3 voorsprong waren gekomen, keepte Atam weer zoals we hem kennen.”

Doordat Zwaluwen druk bleef zetten, kwam er meer ruimte achter de verdediging van de Vlaardingers. Nadat het leek alsof Guijt, Mengerink aanspeelde in buitenspelpositie mocht de aanvaller door van de scheidsrechter. Kunstig omspeelde hij de uitkomende keeper en zorgde met zijn derde van de middag voor de 2-4 eindstand.

Schreuder roemde Mengerink: ,,Marciano is een vreselijk lastige jongen om tegen te spelen en daarnaast kan hij nog een goal maken.” Dat doelpunten maken in Mengerinks natuur ligt, blijkt uit de topscorerslijst van de Hoofdklasse B. De aanvaller staat op de eerste plaats met veertien doelpunten, op gepaste afstand gevolgd door Robert Steemers, die na vandaag op negen staat.

Tekst: Matthijs Snepvangers