Door een 1-1 remise tegen ASWH pakte Katwijk vandaag de titel in de Hoofdklasse B. Natuurlijk was er blijdschap en veel vreugde, maar de echte ontlading bleef uit. ,,Dat komt natuurlijk omdat dit er al een hele tijd aan zat te komen”, vertelde spits Marciano Mengerink.

Rond de klok van half vijf gaf scheidsrechter De Lima Schepens het verlossende eindsignaal. Katwijk pakte het benodigde punt en maakte het langverwachte kampioenschap een feit. Niet veel later bestormde de Katwijkse jeugd het veld. De harde kern van Katwijk hield zich nog even afzijdig en zong van een afstandje hun favorieten toe. Op de gloednieuwe tribune nam aanvoerder Michiel van Dam uiteindelijk de kampioensschaal in ontvangst.

Foutje rechtgezet

Doelpuntenmaker Jeffrey Jongeneelen verwoordde het collectieve gevoel in het Katwijk-kamp. ,,We hebben een foutje rechtgezet”, doelde de Delftenaar op de degradatie van vorig seizoen, ,,en de club teruggebracht naar het niveau waarop het thuishoort. Het is een andere medaille dan twee jaar geleden, maar ik ben er niet minder blij mee. We hebben een fantastisch seizoen gehad en zijn de terechte kampioen.”

Niemand, maar ook dan helemaal niemand zal durven ontkennen dat het kampioenschap Katwijk toekomt. Sterker nog, iedereen is het erover eens dat de oranjehemden een klasse apart zijn. ,,Voor het seizoen had niemand verwacht dat we vier wedstrijden voor het einde al kampioen zouden zijn”, stelde coach Dick Schreuder. ,,Tijdens het seizoen heeft iedereen zijn mening bijgesteld, maar op voorhand had niemand hier rekening mee gehouden.”

Katwijk leeft de laatste jaren in een achtbaan van emoties. Het landskampioenschap in 2013 werd gevolgd door een degradatie. Vandaag stonden zes spelers in de basis die de enorme uitersten meemaakten. Een van hen was routinier Atam Koroglu. ,,Complimenten voor de technische staf, die vanaf het begin ontzettend scherp is geweest. Dat hadden we nodig.”

Cliché

In het kielzog van trainer Schreuder kwam Mengerink over van Barnet. De aanvaller viel direct met zijn neus in de boter. ,,Het klinkt cliché, maar we hebben gewoon een ontzettend goed team”, deed hij een poging om het succes te verklaren. ,,Van achter naar voren klopt het gewoon. Daarnaast hebben we ontzettend veel scorend vermogen.”

Mengerink was de eerste seizoenshelft op schot, maar na de winterstop loopt het minder. Tegen ASWH kreeg hij zeker drie goede kansen, maar doelman Stef Doedee bleek een te groot obstakel. ,,Het is een beetje het verhaal van de tweede seizoenshelft. Het houdt niet over, al is dat misschien overdreven. Vandaag had ik ook een beetje pech. Een aantal ballen was goed ingeschoten, maar de keeper was erg sterk vandaag.”

ASWH was al in de tweede minuut op voorsprong gekomen via Sergio van AxelDongen. Vervolgens draaide Katwijk stevig de duimschroeven aan. In misschien wel één van de beste helften van het seizoen creëerde Katwijk kans op kans. Tweemaal de paal en doelman Doedee stonden meer treffers dan de 1-1 van Jongeneelen in de weg.

Druk

,,Door alle festiviteiten die al geregeld waren, stond er best veel druk op dit duel”, zei Schreuder. ,,Ik vind het knap hoe we daar mee omgegaan zijn. De eerste helft hebben we laten zien dat we gewoon ontzettend goed kunnen voetballen. We legden continu mooie aanvallen op de mat en daar heb ik van genoten.”

In de tweede helft nam de amusementswaarde af. Katwijk viel wel aan, maar geraakte niet door de verdedigende stellingen van ASWH. Op gegeven moment vond de thuisploeg het ook wel welletjes en deed zich een statos quo voor. Het laatste fluitsignaal werkte dan ook in meerdere opzichten bevrijdend.

Tussen de eerste festiviteiten door werd ook al voorzichtig naar volgend seizoen gekeken. Katwijk is dan weer terug op het hoogste amateurniveau en mag meteen aan de bak. Volgend seizoen worden zeven tickets voor de nieuw te vormen Tweede Divisie vergeven. ,,Hopelijk kunnen we over een jaar opnieuw een feestje bouwen”, grijnsde Mengerink, om zich vervolgens weer in het feestgedruis te storten.

Katwijk – ASWH 1-1 (1-1). 2. Van AxelDongen 0-1, 11. Jongeneelen 1-1

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam (67. Rijnink), Stam, De Jel, Susan, De Lange, Jongeneelen (87. Guijt), Mengerink, Leonard (72. Langeveld), Van Oijen

Samenvatting TV West

Reactie vv Katwijk-speler Robbert Susan

Reactie vv Katwijk-speler Jeffrey Jongeneelen

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: website Katwijk

POPULAIRE BERICHTEN