Binnen een jaar heeft Katwijk het verloren terrein weer goed gemaakt. De oranjehemden toonden aan een klasse apart in de Hoofdklasse B te zijn. Katwijk stond het gehele seizoen een straatlengte voor en legde vandaag beslag op de titel. Een punt volstond tegen ASWH en die werd gepakt (1-1). 

En dus werden de champagneflessen ontkurkt, maar de euforie was minder groot dan twee jaar geleden. Toen veroverde Katwijk de vierde ster. Het was een groot raadsel dat de ploeg als amateurkampioen van Nederland vervolgens degradeerde. In een seizoen waarin alles fout ging, zowel in sportief als bestuurlijk opzicht, moest Katwijk noodgedwongen een stapje terug doen.

,,Ieder nadeel heb z’n voordeel”, zei Johan Cruijff, de legendarische nummer veertien, ooit. Katwijk kwam dit seizoen in de schitterende Hoofdklasse B terecht, met liefst vier streekgenoten. Prettig was vooral het weerzien met Quick Boys, de eeuwige rivaal. Op 1 november was het dan zover, na vijf jaar werd de moeder der derby’s weer gespeeld. Onder toeziend oog van zo’n 8200 supporters deelde Katwijk een mokerslag uit door op Nieuw Zuid met 1-2 te winnen en de concurrent op negen punten te zetten.

Eigenlijk wist iedereen toen al: dit zou Katwijk niet meer weggeven. De selectie liep over van de kwaliteit. Na de degradatie had Katwijk redelijk schoon schip gemaakt. De backs Dwight Krolis en Rydel Tuinfort werden vervangen door Omar Hamdi (VVSB) en Danny de Jel (Westlandia). Verder werd met de komst van Stefan Stam (FC Den Bosch) en Sjaak Lettinga (Telstar) de nodige routine binnengehaald en bleek Marciano Mengerink een welkome versterking voor de aanvalslinie. De multifunctionele aanvaller was de eerste seizoenshelft flink op schot.

Schreuder

De belangrijkste verandering was echter de trainerswissel. Dick Schreuder nam het stokje over van Cees Bruinink, die technisch directeur werd, en draaide meteen de duimschroeven aan. Schreuder is een man van de discipline, zo ondervond ook Jerghinio Sahadewsing. De technicus werd vroeg in het seizoen weggestuurd na een conflict met Schreuder.

Het legde Katwijk geen windeieren. De ploeg bleef maar winnen en had ook regelmatig het geluk aan zijn zijde. Bij ASWH en FC Rijnvogels werd in de blessuretijd gewonnen. In de winterstop koesterde Katwijk een grote voorsprong. Wellicht door verslapping kwam Katwijk in de tweede seizoenshelft minder overtuigend voor de dag. Wedstrijden werden nog wel gewonnen, maar het spel liet ruimte voor verbetering.

Twee weken geleden bij Ter Leede speelde Katwijk weer als een kampioensploeg. De ploeg won door een schitterende stift van Robbert Susan en was bij een verliespartij van Quick Boys tegen Spijkenisse kampioen geworden. Die bleef uit, maar niemand maalde er om bij Katwijk. De ploeg mocht het daardoor vandaag thuis afmaken tegen ASWH. Katwijk slaagde in die missie en keert daardoor terug waar het thuishoort: op het hoogste niveau.

POPULAIRE BERICHTEN