Jarenlang had Katwijk het lastig als de tricolores uit Maassluis op het wedstrijdmenu stonden. Dat gold zowel op Sportpark Dijkpolder als op De Krom. Dat gegeven haalde Jan Zoutman voorafgaand aan het duel in Maassluis met succes aan. ,,Vergeet het verleden, alleen vandaag telt”, luidde, kort samengevat, de boodschap van de oefenmeester. Zijn leerlingen hielden zich aan die opdracht. Halverwege (0-3) was de koers eigenlijk al gelopen. Waarna de oranjehemden na de 1-4 zonder probleem gas konden terugnemen in de aanloop naar de dubbele clash met Quick Boys.

Een halfvolley van Soufian Charraoui, die na veertig seconden net naast de goal van Katwijk-doelman Ricardo Kieboom verdween, beloofde het nodige voor de thuisploeg. Schijn bedroog echter. Katwijk greep de tegenstander vervolgens in het nekvel, om ook niet meer los te laten. Het kreeg hiervoor al binnen het kwartier de beloning. Een uitstekend opgezette aanval over de linkerflank leidde tot een lage voorzet van Marouane Afaker, waarna Sefa Kurt in een grondduel met Marciano Mengerink hands maakte. Arbiter Jörn te Kloeze was onverbiddelijk en wees naar de stip. Robbert Susan klaarde de klus daarna onberispelijk (0-1).

Slap ingrijpen
De Katwijk-captain had op dat moment al een blessurebehandeling achter de rug, omdat hij in een duel door een Maasluizer-schoen vol op de neus werd geraakt. Het leverde de middenvelder een flinke, maar oppervlakkige wond op. Desondanks denderde de Katwijk-trein vrolijk door. Slap ingrijpen bij de thuisploeg leidde ruim vijf minuten later in de tegenstoot tot opnieuw een vlotte aanval. Dit keer met Mike van den Ban als eindstation. De vleugelaanvaller draaide knap weg bij zijn tegenstander om vervolgens hard uit te halen (0-2).

,,Bijna elke wedstrijd zijn we de favoriet.”

Daarmee scoorde Van den Ban voor de vierde achtereenvolgende keer. Dat maakt meteen duidelijk dat de vleugelspits al snel in het seizoen uitstekend in zijn vel zit. ,,Persoonlijk is dat natuurlijk lekker, maar het is natuurlijk de verdienste van de hele ploeg. Als je ziet hoe we soms voetballen en hoe hard ervoor gewerkt wordt, met vooral veel positiewisselingen, dan mag je zeggen dat het voor de tegenstander moeilijk is om daar vat op te krijgen.”

Dat laatste was precies wat de thuisploeg, met name voor de thee niet lukte. Achterin stond het bij Katwijk als een huis. Om bij balverlies van de tegenstander razendsnel over te schakelen op de aanval. Doelpunt nummer drie was daar exemplarisch voor. Joey Jongman vond Susan die in een vloeiende beweging Afaker vrij zette voor goalie Jean-Paul van Leeuwen. Waarna de linkerspits zijn oude club op 0-3 zette.

Het tweede bedrijf had veel minder om het lijf. Na kort voor de pauze al hulp te hebben gehad van de paal, moest kort daarna ook de lat te hulp scheten bij de thuisploeg. Er was echter geen houden aan toen Van den Ban, na opnieuw een listig steekpassje, in het centrum werd vrijgespeeld om vervolgens achteloos de verre hoek te vinden. Daarmee was de koers gelopen. Dat Daan Blij even later vanaf de strafschopstip iets terug mocht doen, telde slechts voor de statistieken. Bij Katwijk kon het gas eraf in de aanloop naar Quick Boys. Excelsior Maassluis vond het wel goed zo. Die hadden zich allang bij de Katwijkse suprematie neergelegd.

De relatief makkelijke wedstrijd leverde voor Van den Ban een nieuwe gewaarwording op. ,,Bijna elke wedstrijd zijn we de favoriet. Dat zorgt ervoor dat we heel vaak met een inzakkende tegenstander te maken hebben. En juist dat maakt het lastig, maar vandaag speelde dat geen rol.”

,,Vandaag ben je de held, maar in het voetbal kan het een week later voor hetzelfde geld de schlemiel zijn.”

,,Daar kwam vooraf nog bij dat Maassluis een ploeg is waar we in het recente verleden vaker van verloren dan gewonnen hebben. Zelf ben ik hier nog nooit winnaar van het veld gestapt. Vandaag is dat gelukt, maar dat is nog geen reden voor euforie. Daar is de competitie te jong voor. Dat we op de goede weg zijn is wel duidelijk”, aldus Van den Ban die na 82 minuten via een applauswissel naar de kant werd gehaald.

Eenvoudig
En Dogan Corneille? De oefenmeester van Excelsior Maassluis wenste vooral niet in paniek te raken. ,,Drie punten uit de eerste vier duels is niet echt veel”, oordeelde hij. ,,Vorig seizoen waren dat er vier na vier wedstrijden en zijn we uiteindelijk toch als tweede geëindigd. Het enige wat me dwars zit, is dat we nu al dertien goals tegen hebben. Eenzelfde aantal als we vorig seizoen in vijftien wedstrijden incasseerden. Tegen Katwijk zat het er gewoon niet in. Het kwaliteitsverschil heeft de doorslag gegeven. Zo eenvoudig is het”, klonk het reëel uit de mond van Corneille.

Katwijk zat er niet mee en vierde na afloop zijn eigen feestje met de fans en later in de kleedkamer. Waarna de focus op de dubbele ontmoeting met Quick Boys ging. ,,Daar leven we nu naar toe. Vandaag ben je de held, maar in het voetbal kan het een week later voor hetzelfde geld de schlemiel zijn”, relativeerde van den Ban de driepunter in Maassluis.

Excelsior Maassluis – Katwijk 1-4 (0-3) 13. Susan 0-1 (strafschop), 18. Van den Ban 0-2, 38. Afaker 0-3, 64. Van den Ban 0-4, 66. Blij 1-4 (strafschop)

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Van der Meer, Van Noord, Van Weerdenburg, Susan (68. Esseboom), Jongman, Bergkamp, Van den Ban (82. Tesselaar), Mengerink, Afaker (87. Robinson)

Archieffoto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Het winnende Noordwijk heeft altijd gelijk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)