Het zijn mensen die in anonimiteit hun werk doen. Die ’s ochtends vroeg de poorten open doen van het sportpark. De kantine aanvegen of het sponsorhome in orde maken. Het zijn de mensen die niet zo snel vooraan gaan staan, maar voldoening krijgen om het feit dat de club er piekfijn bij ligt. Mensen die juichen als hun helden gescoord hebben, maar daarna weer terug in hun rol kruipen. Het zijn de vrijwilligers waar elke club op gebouwd is. Zo’n type is ook twintiger Corleen Hoek. Die als het kan, elke avond op zijn club, vv Katwijk is. In aanloop naar de Katwijkse derby, aankomende zaterdag, draait hij overuren. Met plezier.

Hallo Corleen. Slaap je nog een beetje deze week?
,,Naarmate zaterdag steeds dichterbij komt, wordt het steeds minder. De spanning begon afgelopen zaterdag al. We stonden in de rust bij Excelsior Maassluis met 0-3 voor. Toen had ik het idee: ‘vandaag komt het wel goed’. Vanaf dat moment keek ik eigenlijk al vooruit naar aankomende zaterdag.”

Hoe ziet jouw week eruit in aanloop naar zo’n derby?
,,Eigenlijk ben ik elke avond op de club. Gewoon bezig met de laatste dingetjes voorbereiden.”

Zoals?
,,Vooral wat sfeeracties. We hebben bij vv Katwijk nu de ‘drie dolle derbydagen’. Ik zorg ervoor dat er een DJ’tje in de kantine staat, we proberen voor deze actie de biertjes wat goedkoper te krijgen. Dat soort dingen ben ik dan aan het regelen. Dat vind ik alleen maar leuk.”

Je zit in het bestuur van de supportersvereniging, maar doe je nog meer voor de club?
,,Ik ben ook wedstrijdsecretaris voor het eerste, het tweede, het derde en ons onder-23 team. Daarnaast draai ik nog wat diensten achter de bar en begeleid ik tegenwoordig ook de scheidsrechters die hier het eerste komen fluiten. Op zaterdag ben ik ook gewoon supporter en probeer ik rondom het sfeerteam nog mijn steentje bij te dragen.”

Wat betekent Katwijk voor jou?
,,PowNews is hier een tijdje geleden ook geweest, toen Katwijk die mooie reeks van overwinningen net had neergezet. We werden toen vergeleken met Manchester City. Die vroegen toen hetzelfde. Om antwoord te geven: buiten mijn werk om, is Katwijk alles voor mij. Als ik geen avonddienst heb in de zorg, ben ik bij vv Katwijk. Het is een soort van familie voor mij geworden. Als je eenmaal binnen de club actief bent, groei je vanzelf in allerlei processen mee. Voor je het weet doe je er weer iets nieuws bij.”

Maar altijd in betrekkelijke anonimiteit. Vind je dat niet erg?
,,Er gebeurt een hoop achter de schermen. Kijk, als de hele vereniging er profijt van heeft, van het werk wat jij met anderen doet, dan geeft dat voldoening. Ik doe het echt met alle liefde.”

Hoe ziet jouw zaterdag er nu uit?
,,Ik denk dat ik vrijdagnacht vanaf 0.00 uur al geen oog dicht doe. Het zal weinig slapen worden. Rond een uur of 7.00, 7.30 uur ben ik dan op de club en ga ik wat hand-en-spandiensten verrichten. Anders ga ik alleen maar thuis zitten, ga ik er oude beelden bij pakken van de derby en word ik helemaal gek.”

,,Laat mij maar lekker op de club wat dingen doen. Ik zorg ervoor dat de kleedkamer van de scheidsrechter in orde is. Dat de koffie klaarstaat in de kantine. Ik ga alvast wat sfeerdingetjes oppakken. En dan is het zo 12.30 uur.”

Hoe vind je het überhaupt dat Katwijk – Quick Boys weer op de agenda staat?
,,Ik vind het zelf wel leuk dat ‘ie weer terug is. Eigenlijk heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding met de derby. Als Katwijk-fans hadden we Quick Boys ook best nog wel een jaartje in de Derde Divisie willen zien voetballen. Maar toegegeven: ik heb de derby ook wel gemist.”

Merk je in het dorp hoe het leeft?
,,Ja. Ik was net bij de kapper en die begon er ook gelijk over. ‘Het zal zaterdag om 12.30 uur wel rustig zijn in de zaak’, zei ze.”

Als het straks zaterdag 12.30 uur is, wat gebeurt er dan met jou?
,,Dan probeer ik gewoon supporter te zijn. Ik zal wel de hele middag een beetje rondjes lopen op het terrein. Want op dat moment ben ik ook gewoon in functie als wedstrijdsecretaris.”

Wat vind jij van alle heisa rondom deze derby? En dan vooral de buscombi en de boycot van de Quick Boys-supporters?
,,Als ik eerlijk ben snap ik de frustratie goed. Vroeger gingen we altijd lopend naar elkaars verenigingen. Aan de andere kant moeten we ook de hand in eigen boezem steken. Ik snap de burgemeester wel dat hij er alles aan wil doen om de veiligheid te garanderen.”

,,Wij zullen sowieso als Katwijk-fans onze ploeg steunen. Ook aankomende dinsdag als we op Nieuw Zuid voor de beker spelen. En dat we dan dinsdag met de bus moeten, dat is dan maar zo. We komen voor onze club. Wij zijn in die Tweede Divisie die combi’s inmiddels al wel gewend of we het nu leuk vinden of niet.”

Je noemt de beker… Hoe toevallig is het inderdaad dat jullie elkaar drie dagen later weer treffen?
,,Heel bizar. We werden ook vrij vroeg in de loting al aan elkaar gekoppeld. Onze voorzitter zei nog voor de grap dat de beide balletjes warm waren tijdens de loting.”

Durf je een voorspelling te doen voor aankomende zaterdag?
,,Als je naar de ranglijst kijkt, is Katwijk favoriet. Natuurlijk ga ik voor een 3-0 overwinning. Maar het is en blijft een derby. Het hangt ook af van de zenuwen en de spanning bij de spelers. Wij gaan er als Katwijk-fans in ieder geval voor zorgen dat er een mooie sfeer hangt op De Krom.”

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Burgemeester Visser spreekt zich uit: ,,Veiligheid boven alles” (premium)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)