De rentree van vv Katwijk in de Topklasse heeft wel iets weg van het debuut van Max Verstappen in de Formule 1 in maart van dit jaar. De potentie en klasse stralen er vanaf, maar in het begin vallen de resultaten door uiteenlopende omstandigheden wat tegen. Na de 1-1 remise bij GVVV werd vandaag verloren van IJsselmeervogels (1-2). 

Verstappen maakte dit voorjaar als jongste coureur ooit zijn debuut in de Formule 1. Dat verliep niet bepaald onopgemerkt, en ook niet zonder kleerscheuren. Verstappen viel in zijn eerste zes races liefst vier keer uit. Meestal door mechanische problemen, maar ook een keer door een verkeerde inhaalmanoeuvre. Jeugdige onbezonnenheid. Toch wisten de echte kenners het talent van Verstappen op waarde te schatten. Het was een kwestie van tijd voordat de Limburger zou bovendrijven. En zie daar: eind juli haalde Verstappen een spectaculaire vierde plaats in de Grand Prix van Hongarije.

Voetbal en autosport worden niet vaak in één adem genoemd, maar in zekere zin bevindt Katwijk zich aan het begin van Verstappens cyclus. De Katwijkers hebben reeds aangetoond over een flitsende bolide te beschikken, eentje die op volle toeren moeilijk te stoppen is. Als het gaspedaal wordt ingedrukt, zijn er maar weinig tegenstanders die kunnen volgen. Het schakelen naar een hogere versnelling gaat Katwijk bovendien makkelijk af.

Maar net als Verstappens mecaniciens een aantal maanden geleden is het ook voor Katwijks technische staf nog zoeken naar de juiste afstelling. Zeker nu de oranjehemden weer terug zijn in de Topklasse, waar het niveau hoger is en de concurrentie zich niet zomaar opzij laat zetten. Er zijn hier en daar nog wat technische gebreken die eerst verholpen moeten worden om tot volle wasdom te komen. Maar iedereen weet ook: vroeg of laat zal dat gebeuren.

Coulantie
Drie dingen sprongen in de ronduit bizarre nederlaag tegen IJsselmeervogels in het oog: Allereerst: het bij vlagen fantastische aanvalsspel, daarnaast het onvermogen om werkelijk de mooiste kansen te benutten en tot slot de vrijgevigheid en coulantie bij de twee tegendoelpunten. Simpel gezegd: Katwijk liet IJsselmeervogels ontsnappen door zelf de kansen niet te maken, en bij het eigen doel niet scherp genoeg op te treden. Kortom, de thuisploeg was niet meedogenloos genoeg.

Zeker tien opgelegde kansen kreeg Katwijk, tegenover drie voor IJsselmeervogels. Dat de thuisploeg een lesje in efficiëntie had gekregen, was dus een juiste conclusie. ,,IJsselmeervogels kan onmogelijk zeggen dat ze beter waren, maar dat telt niet”, aldus coach Dick Schreuder. ,,Dat mijn ploeg kansen creëert, is voor mij geen verrassing. Ik weet wat we in huis hebben. Dat we er deze wedstrijd zoveel hebben gecreëerd, is dat wel. Normaal hoop je in twee wedstrijden tot dit kansenaantal te komen.”

Schreuder zei geschrokken te zijn van het gebrek aan koelbloedigheid voor het vijandelijke doel. ,,Is dat nonchalance, of een gebrek aan kwaliteit?”, vroeg hij zich hardop af. ,,Dat laatste denk ik niet, want we hebben kwaliteit genoeg. Kijk, als je bij een voorzet goed voor je man komt, en vervolgens over kopt, dan kan ik daarmee leven. Maar als ik zag hoe die kansen van bijvoorbeeld Stam, Mengerink en Sanchez Angulo – en dan vergeet ik er ongetwijfeld nog een paar – werden gemist, dan ben ik daar kwaad over.”

Boos was Schreuder ook over de tegendoelpunten. Na 22 minuten bediende Michael de Harder gelegenheidsaanvaller Janic Makizodila en 38 minuten later waren de rollen omgedraaid. IJsselmeervogels’ 1-2 viel een minuut na de gelijkmaker van Katwijk, van Marciano Mengerink.

Fouten
,,We geven allebei de goals zomaar weg door slecht te verdedigen. De eerste was een fout van Van Oijen en bij de tweede had De Jel de bal weg moeten schieten”, aldus Schreuder. De coach kon vooral met zijn pet niet bij de 1-2. ,,We hadden net de 1-1 gemaakt en werden vervolgens na een corner van ons verrast. Natuurlijk weet ik je ruimte weg moet geven als je zoveel druk vooruit geeft, en daardoor counters kan verwachten. Maar dit had niet mogen gebeuren.”

De opvallendste man aan Katwijk-zijde was Steven Sanchez Angulo. Met de geboren Colombiaan heeft Schreuder een schitterende paradijsvogel in huis, eentje die niet misstaat in de toch al fleurige volière voorin. Naast diverse schitterende acties baarde de van RKAVV overgekomen aanvaller ook opzien met een aantal keer slordig balverlies. ,,Dat is zijn spel, dat moet je hem niet ontnemen”, vond Schreuder. ,,Een geniale voetballer kan af en toe ook een keer een balletje verliezen.”

Sanchez symboliseerde met zijn spel het huidige Katwijk. Het zag er sierlijk en stijlvol uit, maar op de belangrijke momenten miste het een zakelijke inslag. De vraag is wanneer Katwijk tot wasdom gaat komen. Voor de Katwijkers te hopen zo snel mogelijk, om te voorkomen dat de ploeg – om in autosporttermen te blijven – zich moet gaan wagen aan gevaarlijke en risicovolle inhaalmanoeuvres.

Samenvatting TV West

Reactie Katwijk-trainer Dick Schreuder

Reactie IJsselmeervogels-trainer Frans Adelaar

Katwijk – IJsselmeervogels 1-2 (0-1). 22. Makizodila 0-1, 60. Mengerink 1-1, 61. De Harder 1-2

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, De Jel, De Lange (81. Aalders), Susan, Angulo, Jongeneelen (54. Plat), Mengerink, Van Oijen (66. Sterling)

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN