In tegenstelling tot voorgaande jaren neemt Katwijk de Districtsbeker nu wel serieus. ,,We willen hem winnen”, stelde coach Dick Schreuder. Daar is zijn ploeg nog drie zeges van verwijderd. Katwijk reikte zaterdagmiddag tot de kwartfinale door na strafschoppen te winnen van gemeentegenoot FC Rijnvogels: 6-5. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2.

Geen doldwaze en uitzinnige taferelen van huilende supporters en een keeper die bedolven werd onder zijn teamgenoten. Nee, het bereiken van de volgende bekerronde werd door Katwijk bescheiden gevierd. Natuurlijk spreekt de Districtsbeker niet echt aan, zeker niet in een seizoen waarin plaatsing voor de Tweede Divisie op het spel staat. Daarnaast gaf ook het spel geen aanleiding tot grote euforie. Er werd weliswaar een prima openingsfase gespeeld, maar daarna viel Katwijk (ver) terug. Een numeriek overtal in het laatste halfuur werd slecht uitgebuit.

Aalders                                   Katwijk-middenvelder Marciano Aalders verstuurt een pass

Niettemin was Scheuder een tevreden man. ,,Natuurlijk ben ik blij”, vertelde hij. ,,We benaderen de beker anders dan vorig seizoen. Het is niet zo dat we met elf andere jongens speelden. Ik heb niet voor niets jongens als Hamdi, Stam, Van Dam, De Lange en Sanchez Angulo gewoon opgesteld. En voor de jongens die er niet bij waren, hadden we onze redenen. Robbert Susan en Bennie van Noord was beloofd dat zij een weekendje vrij kregen. Zij waren er de vorige ronde tegen Spijkenisse wel bij. En Marciano Mengerink heeft al weken klachten. Hij moet eigenlijk een paar weken rust nemen, maar die tijd is er niet.”

Voor Rijnvogels waren de druiven zuur. De Kooltuinbewoners konden niet nogmaals voor een bekerstunt tegen een topklasser zorgen. In de vorige ronde werd Rijnsburgse Boys volledig aan puin gespeeld: 5-1. Maar belangrijker: bij winst was Rijnvogels nog maar één overwinning verwijderd geweest van de halve finale en dus deelname aan de grote beker. VVSB laat momenteel zien hoe plezierig, leuk en financieel aantrekkelijk een succesvol bekeravontuur kan zijn.

Uiteindelijk moesten strafschoppen dus uitkomst bieden op de Krom. Wie dat na een halfuur had voorspeld, was voor gek verklaard. Katwijk was heer en meester en leek met de 2-0 voorsprong op zak een zorgeloze middag tegemoet te gaan. Stefan Stam tekende voor de 1-0 en op aangeven van Donny van Oijen verdubbelde Johan Plat met zijn eerste voor Katwijk de marge.

Veen                                        Niels van Veen ontwijkt een tackle van Mitchell Bolck

,,We hadden het lastig met veel beweging van Katwijk voorin”, analyseerde Rijnvogels-coach Van Heek. ,,We speelden daarnaast in balbezit alleen maar lange ballen en daar zijn we gewoon niet goed in. Na een halfuur hadden de jongens het aardig in de smiezen en gingen we beter spelen. Dat kwam ook omdat we meer lef toonden.”

De aansluitingstreffer van Mitchell Beijersbergen, tien minuten voor rust, deed het zelfvertrouwen van Katwijk geen goed. En dat van FC Rijnvogels juist wel. Toen Niels van Veen op slag van rust voor de 2-2 tekende was de verbazing en sensatie compleet. ,,Ik was in de rust niet blij met de stand, maar wel blij met ons veldspel”, stelde Schreuder. ,,Dat zag er het eerste halfuur goed uit. Alleen gaven we die tegengoals echt weg. Dat waren cadeautjes.”

Met de stevige rugwind voor de boeg leek Rijnvogels de beste papieren te hebben. Dat veranderde toen Wouter Soomer zijn ploeg ernstig benadeelde met een rode kaart. De linksback beging diep op de helft van Katwijk een overtreding en kreeg zijn tweede gele prent. Soomer had nauwelijks reden tot klagen. Eigenlijk had hij al in de tweede minuut van het veld gestuurd moeten worden na een spijkerharde tackle op de benen van Omar Hamdi. Soomer ontsnapte met slechts geel.

Breggen                            Pieter van der Breggen raakte in blessuretijd de binnenkant van de paal

Rijnvogels hield met tien man echter prima stand en kreeg zelfs nog twee prima mogelijkheden, waarvan de grootste voor Pieter van der Breggen was. De middenvelder raakte de paal. Een volley van Beijersbergen leverde ook niets op.

Ook Katwijk liet zich in de slotfase niet onbetuigd en was eveneens tweemaal dichtbij de winnende treffer. Invaller Steven Olsthoorn liet echter na een strafschoppenserie te voorkomen.

In de penaltyreeks werden aanvankelijk louter foutloze penalty’s genomen. ,,We hadden er wel op geoefend”, zei Van Heek. ,,Je hebt gezien, ook bij Katwijk, dat het dan zekerheidjes kunnen zijn. Als er vijf zijn geweest, komen de jongens die hebben aangegeven eigenlijk liever geen penalty te nemen. Helaas schoot Sonny hem iets te hoog in.” De strafschop van Ten Hoope, de twaalfde in de serie, spatte uiteen op de lat. Het was de enige misser in de serie, en dus een hele dure.

Samenvatting vv Katwijk TV

Katwijk – FC Rijnvogels 2-2 (2-2). Katwijk w.n.s. 6-5
12. Stam 1-0, 23. J. Plat 2-0, 35. Beijersbergen 2-1, 44. Van Veen 2-2

Rode kaart: 62. Soomer (FC Rijnvogels, 2x geel)

Katwijk: O’Neill, Hamdi, Van Dam, Stam, Bolck (67. De Jel), De Lange (78. Jongeneelen), Aalders, Sanchez Angulo, Sterling (67. Olsthoorn), J. Plat, Van Oijen

FC Rijnvogels: Vlieland, Ten Hoope, Van der Gugten, J. Zandbergen, Soomer, Van der Horst, Van der Breggen, Kooij (67. De Best), Beijersbergen, Van Veen, Tjon-A-Noek (74. S. Zandbergen)

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: SV Kooltuinstrijders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)