,,Dit is beter dan met 5-0 winnen”, zei Omar Hamdi na de minieme overwinning van Katwijk op IJsselmeervogels. ,,Dit was meer een vechtwedstrijd dan een voetbalwedstrijd.” Marciano Mengerink beslechtte de knokpartij op noppen door in de 92ste minuut de 1-0 aan te tekenen. Zodoende kon Katwijk weer een winstpartij op het conto bijschrijven.

‘The Winners Takes It all’

Het is een van de bekendste hits van Abba. De songtekst van het Zweedse kwartet paste ook op het affiche van vandaag op De Krom.  Volgens Hamdi kwamen ‘de Vogels alleen maar om te provoceren’. ,,In de tweede minuut was er al een opstootje”, vervolgt de back. ,,Ze probeerden ons uit de tent te lokken, een beetje gek te maken, een psychologisch spelletje te spelen. Maar dat kan ik zelf ook wel goed. Dus mij krijg je er niet mee uit de wedstrijd.”

Iedereen op De Krom had zich al bij 0-0 neergelegd toen Mengerink het net vond. ,,Fantastisch”, was de logische reactie van Hamdi. ,,Echt een ontlading. Zij kwamen voor een gelijkspel. Dat zag je aan veel dingen, bijvoorbeeld hoeveel tijd die keeper voor alles nam. Maar wij waren niet tevreden met een gelijkspel. Zeker niet in een thuiswedstrijd, dan willen we winnen, al is het maar voor het publiek. Dan is zo’n laat doelpunt extra lekker.”

Als je wint dan heb je vrienden

Herman Brood en Henny Vrienten zongen halverwege de jaren tachtig deze tekst met cynische ondertoon. Maar ruim dertig jaar later is deze tegeltjeswijsheid nog steeds toepasbaar. Na het laatste fluitsignaal sprongen de Katwijk-spelers en supporters gebroederlijk met elkaar van links naar rechts op de deunen van de Snollebollekes.

Ondertussen kregen de technische staf van de Vogels een scheldkanonnade te verwerken van het uitpubliek. ‘Opzouten’ was de meest nette bewoording die van de tribunes kwam. Wellicht logisch. In het spel van IJsselmeervogels was weinig lijn te ontdekken en met zoveel voetballend vermogen in de ploeg mag er meer worden verwacht.

Het is het grote verschil tussen de twee amateurbolwerken. Katwijk heeft een straatlengte voorsprong op de nummer twee en iedereen wil meeliften op iets wat kan uitgroeien tot een bijzonder seizoen. Bij IJsselmeervogels is het strijden tegen nacompetitie en laten supporters niet al te positieve teksten horen. De achterwacht roert zich al een klein beetje en het spel van de ploeg uit Bunschoten-Spakenburg is pover te noemen.

Winning Ugly

Het kenmerkende stemgeluid van Mick Jagger raakte de kern bij Katwijk van vandaag. Jagger zong:

‘But back in the dressing room. The other side is weeping. And we’re winning, winning ugly.’

 De schoonheidsprijs zal deze wedstrijd namelijk nooit krijgen. Het voetbal van beide kanten was pover, opstootjes waren schering en inslag en IJsselmeervogels liet vooral in de tweede helft zien groot liefhebber te zijn van amateurtoneel. Sommige spelers van Katwijk lieten zich meeslepen en de scheidsrechter vond kaarten geven overbodig. Allemaal ingrediënten voor een slechte wedstrijd die op de speelsnelheid na een paar niveaus lager niet zou misstaan.

 ,,Het was geen mooie wedstrijd”, was de uiteindelijke conclusie van Hamdi. ,,We hebben niet veel kansen gecreëerd maar ook niet veel weggegeven. Zelf had ik ook wel wat meer kunnen brengen, zeker in de tweede helft. Maar gelukkig hebben wij Mengerink in de spits. En weet je wat het is; winnen went nooit. Zeker niet op deze manier.’’

Katwijk – IJsselmeervogels 1-0 (0-0). 90. Mengerink 1-0

Katwijk: Kieboom; Hamdi, Van Dam (46. Van Weerdenburg), Esseboom, Van Noord, Plat (76. De Loor); Susan, Blokland, Sanchez, Schet (76. Berkhout); Mengerink

Lees ook: Tandem Van Oijen en Jongeneelen blinkt uit, VVSB weer onderuit

Foto: Aad de Winter

POPULAIRE BERICHTEN