Deed hij wel mee of deed hij niet mee? Marciano Mengerink was afgelopen week meer dan ooit tevoren een ‘hot item’ tijdens gesprekken tussen supportersgroepen van Rijnsburgse Boys en Katwijk. De topscorer moest uiteindelijk de derby aan zich voorbij laten gaan, maar desondanks trok zijn club wel aan het langste eind. Zodoende liet de ploeg van Cees Bruinink zien dat Katwijk niet alleen om Mengerink draait (1-2). 

,,Ik weet niet of het meehielp dat de focus afgelopen week op Mengerink lag”, zei Bruinink na afloop van de burenruzie het zijne ervan. ,,Wij richtten ons vooral op de groep. Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat we ook goede alternatieven voor hem hebben. Toch begint alles met instelling en dat bleek maar weer eens vandaag.”

De woorden van de oefenmeester van Katwijk vatte perfect de tweestrijd tussen de twee Katwijkse ploegen samen. Het voetbal was bij vlagen niet al te best, maar de strijd die er geleverd werd vergoedde veel. Voorafgaand aan het duel ging men er vanuit dat de oranjehemden haar goalgetter zouden missen. Bruinink kreeg gelijk: er waren goede alternatieven aanwezig voor de spits.

,,We moesten het doen voor de supporters gecombineerd met de manier van spelen die zij graag willen zien”

Doen voor de supporters
Zo lieten Jan-Willem Tesselaar en Jordy Hilterman zich van hun beste kant zien. Het tweetal mocht voorin starten en dat bleek een gouden zet. Kort voor rust tekende eerstgenoemde voor de openingstreffer en kort na de thee was het Hilterman die op het scoreformulier terecht kwam.

Wel liet de winnende trainer na afloop doorschemeren dat het gemis van Mengerink niet zomaar op te lossen was. ,,Daarom hebben we ook gezegd dat iedereen nog harder moest werken dan normaal gesproken. Ik heb in de wedstrijdbespreking daar ook op gehamerd. We moesten het doen voor de supporters. Ik denk dat we dat plan fantastisch hebben uitgevoerd.”

Tesselaar breekt de ban
De openingsfase van het duel was voor de thuisploeg. Wilfred van Leeuwen kon niet beschikken over Bart Freke en koos daarom voor het duo Masies Artien en Gino Demon in het centrum.

Joël Tillema werd als eerste gevaarlijk in de Bollendery. Zijn inzet was helaas voor hem niet hard genoeg en dus een prooi voor Ricardo Kieboom. Kort daarna was Jeffrey Jongeneelen, die zich kort voor rust moest laten wisselen met een hoofdblessure, nog dichterbij een openingstreffer. De oud-speler van Katwijk raakte de bal na goed voorbereidend werk van Max Hudepohl verkeerd.

Jordy Hilterman in duel met Bram Ros. 

Aan de andere kant was het wel raak. De bezoekers namen de controle in de wedstrijd over en drongen een tijdje aan. Hilterman kwam na een strakke voorzet van Omar Hamdi een teenlengte te kort om binnen te werken. Een paar minuten later knikte de spits een voorzet net naast het doel van Richard van Nieuwkoop. Toch wisten de Katwijkers op voorsprong te komen na een soepele aanval. Joey Jongman leek uit te halen, maar zag Tesselaar vrij staan. Die werkte de bal overtuigend langs de Rijnsburgse goalie: 0-1. Dat bleek niet de ruststand.

Mengerink
In de blessuretijd van de eerste helft besloot de verdediger keihard te schieten. Kieboom kon ternauwernood redding brengen. Uit de hoekschop wist Artien alsnog tot scoren te komen door attent te reageren tijdens een scrimmage: 1-1.

 ,,Ik denk niet dat wij heel erg bezig waren met Mengerink”, vertelde Artien na afloop van de derby. ,,Het maakt mij niet uit tegen wie ik sta, want elke wedstrijd in de Tweede Divisie is er eentje op zich. Ik heb nog wel een appeltje met Mengerink te schillen”, doelde de stopper op de late treffer van de aanvaller tijdens de vorige ontmoeting met een glimlach.


In de tweede helft startte vooral Rijnsburgse Boys voortvarend. Toch viel de openingstreffer aan de andere kant. Norair Mamedov ontving de bal aan de linkerkant en zag Robbert Susan het strafschopgebied in gaan. De aanvoerder kreeg de bal op een presenteerblaadje en besloot om af te leggen op Hilterman.

Die twijfelde geen moment en schoot raak: 1-2. Hudepohl kreeg kort voor tijd nog een kansje op de gelijkmaker, maar het mocht niet baten. De drie punten gingen in de tas mee naar Katwijk-Noord en zo sloot de ploeg van Bruinink een ‘Mengerink-loos’ middagje succesvol af bij de buurman.

,,Ik had dit nog nooit meegemaakt”, zei debutant in de Katwijkse derby Jordy Hilterman. De aanvaller kroonde zich tot matchwinner en genoot van de entourage op De Middelmors. ,,Ik vond dat wij in de eerste helft de boventoon voerde. Ik zat zelf niet lekker in de wedstrijd en dat merkte ik aan mezelf. Dan is het toch lekker dat je spits bent en alsnog zo’n belangrijke treffer weet te maken.”

Rijnsburgse Boys – Katwijk 1-2 (1-1) 40. Tesselaar 0-1, 45+2. Artien 1-1, 55. Hilterman 1-2.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Demon, Strooker, Ros, Spruijt (81. Knol), Tillema, Parami, Jongeneelen (41. Tervoert), Hudepohl.

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Sinteur, Blokland, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Sanchez Angulo (53. Schet), Mamedov, Hilterman (74. Van den Ben), Tesselaar (87. Vreekamp).

Foto: Peter Theunissen

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys – Katwijk in beeld’ 

Interview Jordy Hilterman 

Interview Frank Tervoert 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)