Hoe kan het toch dat de grote Bollenstreekclubs bijna collectief falen dit seizoen? Op bijna de helft van de competitie worden de onderste vier plaatsen in de zaterdagse Topklasse bezet door regioclubs. In de Hoofdklasse A gaat het Quick Boys ook niet voor de wind. Alleen FC Lisse en zondagtopklasser VVSB onttrekken zich aan de malaise. VIDB vroeg drie kenners van het voetbal in de Bollenstreek – Marco Timmer (VI), Gerard Heemskerk (oud-voorzitter VVSB) en Ruud Bröring (oud-speler en oud-trainer van FC Lisse en VV Noordwijk) naar het hoe en het waarom van het slechte presteren van de verschillende clubs.

Volgens Voetbal International-journalist Marco Timmer zijn de situaties niet te vergelijken. ,,Laat ik vooropstellen dat ik het goed vind dat de clubs geen paniekvoetbal spelen door trainers te slachtofferen. Dat haalt namelijk zelden iets uit. Een goede amateurclub heeft behoefte aan stabiliteit, rust en continuïteit. Dat is wel verzorgd bij alle clubs.”

Wat betreft Katwijk en Rijnsburgse Boys ziet Timmer het nog wel goed komen. ,,Ze hebben beide goede selecties. Voor Katwijk zie ik het iets positiever in dan voor Rijnsburg. Het is namelijk het laatste jaar van Kevin Winter. Dat sijpelt misschien toch door naar de andere spelers. Katwijk heeft last van het lange seizoen van vorig jaar. De spelers hebben te weinig rust gekregen. Dat zag je een aantal jaar geleden ook terug bij Harkemase Boys. Hetzelfde verhaal.”

Gerard Heemskerk, die vorige maand na negentien jaar aftrad als voorzitter bij VVSB, is een soortgelijke mening als Timmer toegedaan. ,,Ik zie Katwijk en Rijnsburg nog wel opklimmen. Rijnsburg heeft een betere selectie dan vorig jaar. Ze moeten aan elkaar wennen. De klik moet er zijn. Maar ze gaan met de week beter spelen. Dat komt wel goed.”

Heemskerk vindt niet dat Katwijk zich kan blijven verschuilen achter het vertrek van aanvoerder Jordy Zuidam. ,,Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat het slechte presteren van Katwijk komt door het wegvallen van Zuidam. Verder zijn het dezelfde spelers.”

Individuele klasse

Voor Noordwijk en Ter Leede zien Timmer en Heemskerk het somberder in. ,,Beide ploegen krijgen het heel moeilijk”, denkt Heemskerk. ,,Voor Ter Leede is de gewenning aan de Topklasse groot. Als je niet een paar spelers hebt die fouten van de tegenstander gelijk afstraffen krijg je het heel moeilijk. Bij Noordwijk hebben ze het probleem dat teveel jonge jongens de kar moeten trekken. En de pech dat Faouzi, de vervanger van Tol in de spits, en Goncalves nog niet lekker draaien.”

Timmer: ,,Noordwijk is met Tol en Meurs twee belangrijke spelers kwijtgeraakt. Akerboom is ook nog geblesseerd geraakt. Dat vang je niet zomaar op.”

Ruud Bröring, voormalig succescoach van FC Lisse en Noordwijk, denkt dat als Wisman terugkeert aan de Roodemolen het tij nog kan keren voor Ter Leede. ,,Henk weet wat het is om onderin te spelen. Hij kent de spelersgroep goed. En het is een goede trainer.”

Nivellering 

Zowel Heemskerk en Timmer zien het niveau van de clubs in de Topklasse naar elkaar toe groeien. Timmer: ,,De Topklasse is in de breedte gewoon sterker geworden. GVVV is misschien wel de best voetballende ploeg maar verliest ook achter elkaar. Sneek wint ook gewoon van Kozakken Boys.” Heemskerk: ,,Iedereen kan van iedereen winnen. Je moet elke wedstrijd vol gas geven. Doe je dat niet, dan verlies je.”

Bröring wijt de malaise aan een combinatie van factoren.  ,,Tegenstanders nemen steeds meer verdedigende stellingen aan. Bollenstreekclubs willen altijd aanvallen. Die spelen om het publiek te vermaken. Maar steeds meer ploegen spelen verdedigend en gokken op een uitval. Dat is het spelletje van tegenwoordig. Capelle is daar een meester in. Zie het voorbeeld tegen Rijnsburg zaterdag”

De tijd dat de clubs meer geld hebben dan de tegenstander gaat ook niet meer op. ,,Behalve voor Katwijk.” En de vele mutaties zijn volgens ook Bröring debet aan het slechte presteren. ,,Spelers spelen geen vijf of zes seizoenen meer voor een club. Alleen bij hoge uitzondering. Zo kun je als trainer nooit iets opbouwen. Ik werd ook pas na vijf jaar kampioen met Noordwijk.” Heemskerk bevestigt dat. ,,VVSB heeft nu drie jaar op rij hetzelfde elftal. We hebben een aantal moeizame seizoenen gehad, maar nu betaalt het zich wel uit.”

Timmer denkt dat dit seizoen een incident is. ,,De clubs zijn te groot. Er is een grote achterban, genoeg geld en veel chauvinisme. Die komen altijd wel weer bovendrijven. Dat zie je nu ook weer met IJsselmeervogels en Spakenburg.”

Mekka

Tot slot het dolende Quick Boys. Hoe baant de club met het mooiste sportpark en de grootste aanhang van de Bollenstreek zich eindelijk een weg naar het felbegeerde mekka van het amateurvoetbal? ,,Quick Boys zal iedere wedstrijd alles moeten geven”, zegt Heemskerk. ,,Iedereen wil namelijk van ze winnen. Tegen sterke ploegen lukt dat, maar ook tegen de mindere ploegen moeten ze er staan.”

Bröring: ,,Ik heb veel vertrouwen in Ted (Verdonkschot red.). Die heeft het laten zien bij verschillende clubs. Hij brengt Quick Boys wel weer naar boven. Dat heeft tijd nodig.”

Wat Timmer betreft promoveert Quick Boys liever vandaag dan morgen naar de Topklasse. ,,Want ieder  jaar zonder Katwijk – Quick Boys is een verloren jaar. Dat is qua emotie de mooiste derby. Nog mooier dan de rooien tegen de blauwen op de Westmaat. Voor de verhoudingen tussen beide clubs is het misschien wel goed dat “kleine broertje” Katwijk nu de bovenhand heeft. Zijn we daar ook gelijk vanaf.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN