De koploper deed wat het moest doen door DVS ’33 zonder punten terug te sturen richting Ermelo: 1-0. Maar daar was ook alles mee gezegd, want wie hoopte op een wervelende show – zoals in de uitwedstrijd (1-6) – kwam bedrogen uit. Op een ijzig koude Krom was er weinig wat het bloed van de supporters sneller deed stromen. ,,Zo’n tweede helft mag gewoon niet.”

Het zal die ontmoeting eerder dit seizoen zijn geweest die DVS deed besluiten om erg verdedigend aan het duel in Katwijk te beginnen. In oktober stond het in Ermelo na 11 minuten spelen 0-4, een gegeven waar niemand bij DVS waarschijnlijk graag aan herinnerd wordt.

Het leverde een eerste helft op waarin met enige regelmaat 21 spelers op Ermelose helft te vinden waren. Alleen Koroglu, die in de rust waarschijnlijk opgewarmd moest worden, stond eenzaam in zijn strafschopgebied. Aan inzet en goede wil geen gebrek bij Katwijk. Het spel deed bij vlagen een beetje denken aan de koploper van de Eredivisie (Ajax), al is dat niet per definitie een compliment. Marciano Aalders: ,,We konden in alle rust opbouwen en zij stonden rond de eigen zestien. Dat is hun keuze, maar het is lastig om er doorheen te voetballen.”

hamdi                Omar Hamdi was verantwoordelijk voor veel voorzetten vanaf de rechterkant

Het gevaar dat Katwijk wist te stichten in die eerste helft kwam uit corners en ballen die tijdig vanaf de flanken voor de goal geslingerd werden. Keeper Paul Eppink van DVS speelde een prima pot, maar zag er juist bij die hoge voorzetten vaak niet goed uit. Uiteindelijk kon Bennie van Noord een slecht weggewerkte bal oppikken; in het strafschopgebied controleerde hij keurig, en schoot met een fraaie boog binnen. Aalders: ,,Gelukkig maakten we de 1-0, toen hoefden we niet meer zo nodig. Maar je wilt je tegenstander ook stuk spelen.”

En dat laatste lukte Katwijk vandaag niet. Daarvoor ontbrak het bij de ploeg van Dick Schreuder aan tempo en creativiteit. ,,Spelers die normaal de kar trekken deden dat vandaag niet”, stelde Schreuder. Het gemis van Mark de Loor, een speler die vaak in de kleine ruimte iets kan creëren, deed zich voelen. ,,Het ontbreken van Mark is een aderlating voor de ploeg. Iedereen schrok ervan donderdag toen hij op de training geblesseerd raakte. De eerste diagnose is vier tot vijf weken, maar pas als de zwelling aan de knie minder is weten we meer.”

Hoewel het voetbal matig was, vergoedde de spanning in de tweede helft veel. Aalders had echter geen goed woord over voor de prestaties na rust. ,,Wij vergeten eigenlijk alles. We vergeten te voetballen, we vergeten de organisatie. En dan spelen we een hele lastige tweede helft. Dat mag gewoon niet, zeker niet thuis. We moeten die wedstrijd van minuut 1 tot de laatste minuut gewoon dicteren en dat hebben we niet gedaan.”

Ook Schreuder had een te groot verval gezien bij zijn ploeg. ,,Ik was geïrriteerd over het contrast tussen eerste en tweede helft. ”

katwijk dvs                 Hoewel er veel felle duels werden uitgevochten was het geen harde wedstrijd

Ondanks het matige spel na rust reeg Katwijk de kansen om de wedstrijd te beslissen. Uitgerekend Mengerink, ingevallen een kwartier voor tijd, had moeten scoren, maar het ontbeerde hem aan geluk. Zijn schot belandde op de binnenkant van de paal en plofte in de handen van de opgeluchte goalie Eppink.

Schreuder bevestigde na afloop dat Mengerink aan de betere hand is. ,,Mengerink is op de goede weg. We zijn blij dat hij weer volledig aansluit. Iedereen kent zijn kwaliteiten en zijn kracht. Dat hebben we op het laatst ook gezien. Hij had de 2-0 op zijn schoen. Die gaat er dan niet in, maar dat hij in die positie komt is wel zijn kracht.”

DVS besefte pas te laat dat er wel degelijk wat te halen viel. De ploeg drong in de slotfase wel aan, maar op een dot van een kans voor invaller Isa Kiziler na, kwamen de Ermeloërs niet in de buurt van een doelpunt. Dat kwam ook omdat stormram Van der Kamp tien minuten na zijn invalbeurt al weer kon vertrekken. Vanwege een natrappende beweging die niemand had gezien. Behalve één grensrechter.

Al met al viel er dus weinig te genieten op De Krom. Aalders tot slot: ,,Geen goede wedstrijd. Als je ‘m dan wint, moet je daar alleen maar blij mee zijn. En zorgen dat we de volgende keer wel weer een goede wedstrijd neerzetten. Want we gaan niet al onze slechte wedstrijden winnen.”

Katwijk – DVS ’33 1-0 (1-0).  25. Van Noord 1-0.

Rode kaart: 88. Van de Kamp (DVS ’33)

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam, Aalders, De Lange, Susan, Van Oijen (74. Mengerink), Plat (63. Sanchez Angulo), Jongeneelen (82. Sterling).