Gaat het wonder van Katwijk dan toch nog geschieden? Twee weken geleden leek de regerend landskampioen nog dood en begraven en leek degradatie onafwendbaar. Hoe anders ziet de wereld er nu uit. Voor de tweede week op rij mochten de Krombewoners drie punten bijschrijven. Na een zwaarbevochten overwinning op Excelsior ’31 werd dit keer Kozakken Boys met 3-2 teruggewezen. Verdediger Michiel van Dam kroonde zich tot matchwinnaar.

Doelman Atam Koroglu vond de zege van zijn ploeg verdiend. ,,Tot aan de 43e minuut domineerden wij het spel. Daarna draaide in een paar minuten tijd de wedstrijd helemaal om.”

Koroglu doelt daarmee op de twee treffers van de gastheren waar de nodige vraagtekens bij konden worden gezet. Een strafschop en een hoekschop, waar het nodige duwwerk aan te pas kwam, zorgden ervoor dat de oranjehemden met een achterstand de kleedkamer opzochten. ,,De penalty was een beslissing van de scheids. Daar heb je mee te maken, maar dubieus was het wel. En bij de corner werd Donny van Oijen geduwd, waardoor die jongen in kon koppen.”

Na de thee ging Katwijk onverdroten door. Het had opnieuw het beste van het spel. Dankzij twee standaardsituaties slaagde de formatie van Cees Bruinink erin de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Eerst faalde Donny van Oijen nog oog in oog met de doelman van de thuisploeg. Daarna kopte Danny Guijt de gelijkmaker binnen: 2-2. Ruim tien minuten voor tijd knikte aanvoerder Michiel van Dam de bevrijdende winnende treffer tegen de touwen.

Lastige wind

Dat de ommekeer juist tot stand kwam door twee doelpunten uit stilstaande momenten verbaasde Koroglu niet. ,,Het was voor de keepers heel lastig met die wind. Wij kwamen er in de eerste helft met wind tegen af en toe nog goed uit. Na de rust zag je dat zij er heel veel moeite mee hadden. We hebben enorme veerkracht getoond. In de rust hebben we tegen elkaar gezegd dat we nu sterk moesten zijn. We waren de betere ploeg. Dat het gelukt is, geeft een heel goed gevoel.”

Door het verlies van Ter Leede heeft Katwijk de laatste plaats verlaten. Het verschil met een p/d plek werd bovendien verkleind naar vier punten. Het gat naar de veilige plaats twaalf is nog altijd zeven punten. Koroglu: ,,Je moet niet naar anderen kijken, maar zelf gewoon blijven winnen. Dan komt het vanzelf goed.”

Koroglu ziet de toekomst weer zonnig in. ,,De spirit zit er goed in. We zijn nu aardig op weg. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we rechtstreekse degradatie gaan ontlopen.”

Tekst: Tom van der Wilt