Een kleine week na de 2-2 tegen GVVV overheerst in Katwijk nog steeds het gevoel dat er ‘een kans is gemist om de titelstrijd spannend te maken’. Koploper IJsselmeervogels verloor hard bij Kozakken Boys (5-0) en  nummer vier Koninklijke HFC verloor thuis met 0-1 van Scheveningen. Alleen nummer twee AFC won. Een driepunter had de ploeg van Jan Zoutman op vijf punten achter de Spakenburgers en Amsterdammers gezet. En dus had de kampioen van vorig seizoen de druk weer op de koplopers van de Tweede Divisie kunnen leggen 

Voor de Katwijkers was het de tweede kans op rij om dichter tegen de twee bovenste ploegen van de competitie aan te kruipen. In de speelronde voor het gelijkspel tegen GVVV verloren zowel AFC als Koninklijke HFC. Ook toen profiteerde Katwijk minimaal. Tegen Jong Vitesse kwamen de oranjehemden niet verder dan 1-1.

Blessurelijst
Het repeterende verhaaltje ergert verdediger Michiel van Dam enigszins. Toch ontkracht hij z’n irritaties direct wanneer hij over de sterkte van de competitie begint. ,,Geen ploeg steekt er dit seizoen met kop en schouders bovenuit. Iedereen heeft moeite om een serie neer te zetten”, heeft de ervaren verdediger inmiddels gezien. ,,Ook GVVV heeft gewoon een prima ploeg, hoewel ze dertiende staan. Het is niet zo vanzelfsprekend meer om een overwinning te pakken in deze competitie.”

Met de twee puntendelingen op een rij en het tevens nog niet zo sprankelende spel onder Zoutman, staat de achterban al snel op de achterste poten. Daarbij gaan de Katwijk-fans nog wel eens aan het feit voorbij dat de ploeg het al geruime tijd moet doen zonder spelers als Raoul Esseboom, Kay Blokland en bijvoorbeeld ook keeper Ricardo Kieboom.

,,Het zegt alleen wel dat zij niet onaantastbaar zijn. Maar dat zijn wij ook allerminst.”

,,En zo kan ik nog wel even doorgaan”, gaat Van Dam zelf het lijstje af. ,,Neem Bennie van Noord. Die missen we al vanaf het begin van de competitie. Jordy Hilterman is er vanaf november ook al niet bij. We hebben best wat personele problemen. Het zijn allemaal geen kleine blessures. Kijk, Damiano Schet deed nu weer mee tegen GVVV, maar die is er ook lang uit geweest. Vergeet dat niet. Het is af en toe roeien met de riemen die we hebben. Maar ook met dit team, dat er nu wekelijks staat, moeten we goed genoeg zijn om mee te doen om de titel.”

Gekkenhuis
De clash met IJsselmeervogels komende zaterdag komt in dat geval op een interessant moment. Verliest Katwijk, dan is de titel verder weg dan ooit dit seizoen. ,,Laat het duidelijk zijn: wij moeten winnen. Maar ik denk dat IJsselmeervogels enorm getergd is na de 5-0 nederlaag bij Kozakken Boys. Het zegt alleen wel dat zij niet onaantastbaar zijn. Maar dat zijn wij ook allerminst.”

In Spakenburg kan de wedstrijd zomaar uitdraaien op een gekkenhuis, denkt Van Dam. De 30-jarige verdediger kent z’n klassiekers in dat geval. De voetballer was er in 2013 al bij toen Katwijk tegen Achilles ’29 landskampioen werd bij de amateurs. Ook tien maanden geleden stond Van Dam als één van de eerste met de schaal in de lucht toen Katwijk bij Kozakken Boys de titel in de Tweede Divisie pakte. ,,Er staat wel wat op het spel aankomende zaterdag. Het zijn twee verenigingen met grote supportersgroepen. Twee clubs ook met de meeste landstitels, volgens mij.”

,,In de komende periode wordt duidelijk of ik wel of niet blijf.”

,,De wedstrijd kan in het begin best hectisch zijn. Maar van de tien keer wint toch de ploeg die het beste voetbal op de mat legt. We moeten ons niet laten afbluffen en opfokken. Als we winnen, maken we de titelrace weer spannend. Daar moeten we voor gaan.”

Contractverlenging
Dat kan zomaar de laatste titel voor Van Dam zijn in het Katwijkse shirt. De verdediger heeft een goede baan naast het voetbal en z’n contract nog niet verlengd. Dat lijkt een teken aan de wand. ,,Nou, ik ben nog in gesprek met de club. In de komende periode wordt duidelijk of ik wel of niet blijf.”

,,Ik had bij de club aangegeven dat ik eerst fit wilde worden en wilde spelen. Daarna wilde ik het gesprek over een contractverlenging aangaan. Goed, nu ben ik fit en speel ik. Daarom zijn we in gesprek, meer kan ik niet zeggen. Je kan er genoeg over vragen de komende tijd, maar ik zal je niet meer kunnen vertellen dan dit”, lacht Van Dam tot slot.

Foto: Peter Teunnissen

Lees ook: ‘,,Trainer zijn van Rijnsburgse Boys is ‘serious business'”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys