„Ben jij dan Edwin van der Sar op doel?’’, vraagt Ramon Storm, trainer van de clinic voor het Frame-voetbal, aan één van de kinderen donderdagochtend op de velden van Teylingen. Het jongetje is razend enthousiast en loopt direct met zijn looprekje naar de goal. De blijdschap was zichtbaar toen de kinderen met een loopstoornis donderdag op Sportpark De Roodemolen datgene konden doen waar ze van houden: voetballen.
Frame-voetbal is een initiatief dat is komen overwaaien vanuit Engeland om mensen met een loopstoornis ook de kans te geven om te voetballen. Sinds anderhalf jaar organiseert Frame-voetbal Nederland in samenwerking met de Dirk Kuyt Foundation, het Gehandicapte Kind en de Cruyff Foundation clinics door heel het land.
‘Samen scoren’ stond er op de vlag van het Frame-voetbal. Des te mooier was het om te zien dat er tegelijkertijd kleuters aan het voetballen waren bij Teylingen die in aanraking wilden komen met het spelletje. En op hetzelfde veld ook kinderen speelden die gek op voetbal zijn, maar waar het helaas niet vanzelfsprekend is dat ze het zomaar kunnen spelen.
Overwaaien
„Dat was een prachtig gezicht’’, vond Martijn Lagendijk, coach van het eerste elftal van Teylingen en tevens eigenaar van MCL Sports, dat zich richt op het organiseren van sportevenementen. Lagendijk is zelf ook vader van een kind dat te maken heeft met een loopstoornis. „Kinderen met een lichamelijke beperking zijn niet anders dan kinderen zonder een aandoening. Het is juist mooi om te zien dat ze op één veld dezelfde sport kunnen beoefenen.’’
Nadat trainer Storm de kinderen bij elkaar heeft geroepen, enthousiasmeert hij de kids nog even, maar dat lijkt niet nodig, want aan alles is merkbaar dat de spelers klaar zijn om te beginnen. „Ja’’, roept Storm hard en alle voetballertjes stoppen met dribbelen en gaan opzoek naar een andere bal. Ze voelen zich allemaal voor even Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of hun andere favoriete voetballer.
„Ik had eigenlijk direct door dat dit een mogelijkheid was voor jongens en meisjes die het lastig vinden om te voetballen zonder frame’’
Uitbreiden
„Ik had eigenlijk direct door dat dit een mogelijkheid was voor jongens en meisjes die het lastig vinden om te voetballen zonder frame’’, merkte Storm op zijn eigen werk bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Dus werd er een pilot gedraaid in zijn omgeving en dat was een succes. Langzamerhand breidt het zich nu uit.
„In Groningen, Amsterdam en Dordrecht zijn er al activiteiten rondom Frame-voetbal geweest en binnenkort komen hier ook nog clinics bij in Almelo en Sittard. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat elk kind dat zich voortbeweegt met een frame in een straal van twintig kilometer aan de bak kan gaan bij een voetbalclub.’’
Na twee oefeningen is het de bedoeling dat drie kinderen naar het ene doel dribbelen en de andere drie spelers naar het doel aan de overkant gaan om uiteindelijk te scoren bij de keeper. Langzamerhand raken sommige kinderen al een beetje uitgeput, maar de spelertjes weten nog niet van ophouden, mede door het enthousiasme van Storm en Lagendijk. Door middel van teksten als: ‘mooi trucje, man’ of ‘zo, dat kan jij goed’, worden de kinderen terecht gecomplimenteerd.
Donderdagochtend hielp ‘Frame-voetbal Nederland’ Lagendijk in de organisatie, maar de volgende keer is het de bedoeling dat de oud-voetballer het zelf organiseert. Het is tijd om het nu structureel terug te laten komen.
„We hopen dat het door dit verslag, foto’s, mond op mond reclame en de gemeente verdere bekendheid krijgt’’
„Ik heb zoveel positieve reacties gekregen, dus dat is een stimulans om door te gaan. We kunnen nu gebruikmaken van Sportpark De Roodemolen, want de voorzitters van Teylingen en Ter Leede vonden het beiden een prachtig initiatief. In de wintermaanden hoop ik Sporthal De Wasbeek af te kunnen huren.’’
Drijfveer
Dat er ditmaal maar drie kinderen op afkwamen met een beperking en drie kinderen zich aansloten om gezellig mee te doen, maakt Lagendijk niks uit. „Je moet toch een keer beginnen. We hopen dat het door dit verslag, foto’s, mond op mond reclame en de gemeente verdere bekendheid krijgt.’’ Onder de aanwezigen liep onder andere de beleidsambtenaar voor sport van de gemeente Teylingen, Rob Coli.
Het einde van de training wordt traditiegetrouw afgesloten met een partijspel waarbij het plezier voorop staat en dat blijkt na afloop zeker gelukt te zijn. De kinderen genieten nog na door middel van gejuich, high fives en een foto. „Het is mijn drijfveer om al die blije gezichtjes zo te zien’’, geniet Lagendijk zelf ook met een brede glimlach op zijn gezicht.
Foto: Roy van der Meij
Lees ook: Freek Jansen: Van Ajax volgen tegen Chelsea en Feyenoord, naar genieten van Warmunda-uit