Wat weinigen voorafgaand aan het seizoen voor mogelijk hielden, is vandaag gebeurd: Katwijk is als regerend landskampioen gedegradeerd. De Krom-bewoners zagen bij HHC Hardenberg in een rampzalig kwartier na rust alle hoop vervliegen door vier tegengoals. Uiteindelijk werd het zelfs een debacle: 7-2! Een overwinning had bovendien niet gebaat door de winst van concurrent Noordwijk tegen Capelle.

Een groter contrast is bijna niet voor te stellen. Op 27 april 2013, ruim een jaar geleden, eiste Katwijk de titel in de zaterdagse Topklasse op. Een kleine maand later kroonde Katwijk zich tot landskampioen door Achilles’29, de zondagkampioen, te onttronen. Katwijk vocht zich de laatste weken wonderbaarlijk sterk terug, maar de opmars kwam uiteindelijk te laat. De oranjehemden waren sinds 1989 op het hoogste niveau actief.

Trip

Hoofdsponsor Diek Parlevliet beloonde de selectie en staf afgelopen zomer met een trip naar Ibiza, een aantal weken voor de competitiestart. Een mooi gebaar, maar qua timing ronduit ongelukkig. Het verval zette zich toen al in. Cees Bruinink trok in de winterstop al het boetekleed aan. ,,Ik verwijt mijzelf dat ik het niet goed gemanaged heb. In de euforie ontstond een bepaalde gemakzucht en daar had ik scherper op moeten zitten. Daar baal ik vreselijk van.”

In de winterstop was Bruinink nog hoopvol dat het tij zou keren. Katwijk had de eerste helft de nodige pech gehad – vele blessures en zes rode kaarten – en dat zou in het nieuwe kalenderjaar volgens hem gaan veranderen. Katwijk hervatte de competitie uitstekend met een 0-3 zege bij Excelsior Maassluis, maar het bleek een tijdelijke opleving. In de weken erna viel Katwijk ver terug.

Crisis

De afgelopen maanden was het ronduit onrustig op De Krom. In een bestuurscrisis werd om de macht binnen de vereniging gestreden. Uiteindelijk zegevierde het kamp Parlevliet. Trainer Bruinink werd benoemd tot technisch directeur. Een aantal dagen daarvoor hadden boze supporters, na een teleurstellend resultaat tegen Capelle, nog om het ontslag van Bruinink geschreeuwd.

Rechtstreekse handhaving was al uit zicht. De p/d-plek was tot vandaag het hoogst haalbare. Bij winst van Katwijk en verlies van Noordwijk was er een beslissingswedstrijd aan te pas gekomen. Zover kwam het dus niet. Katwijk degradeert voor de derde keer uit de clubhistorie. De laatste keer was in 1979.

Later vandaag volgen  reacties uit het Katwijk-kamp. 

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN