Rijnsburgse Boys en Noordwijk nemen het zaterdag op Sportpark Middelmors tegen elkaar op. Het zal de eerste ontmoeting tussen de twee ploegen op het hoogste niveau zijn, sinds 2014. Joost Leonard, die als één van de weinigen voor beide ploegen uitkwam, is dus het meest geschikte persoon om mee voor te beschouwen op de derby. Leonard, die tegenwoordig spitsentrainer is van Katwijk, laat zijn licht schijnen op de beide ploegen.

Hallo Joost! Leuk dat je even tijd voor ons wilde maken. Allereerst: je bent spitsentrainer bij Katwijk. Hoe bevalt die rol? 
,,Ik vind het erg leuk om te doen. Ik sta op de maandagavonden op het veld en ik mag dan met de voorhoedespelers aan de slag gaan. Het is leuk om te zien dat ze wat van je aannemen en dat ik ze wat kan bijbrengen. We hebben in de voorhoede veel kwaliteit en zijn er in de breedte ook op vooruit gegaan. Vorig seizoen trainde ik nog wel eens met een klein groepje, maar dat is dit seizoen niet het geval.”

Op welke voorhoede speler van Katwijk moeten wij dit seizoen het meest letten? 
,,Dat is een moeilijke vraag, aangezien we heel veel jongens met enorm veel kwaliteit hebben, maar als ik moet kiezen, dan ga ik voor Marouane Afaker. Die jongen heeft een actie en enorm veel snelheid. Daarnaast zit het goed in zijn hoofd. Hij verdedigt mee en je kan hem echt bepaalde opdrachten meegeven. Hij is écht een groot talent.”

,,Ik denk dat de Noordwijk-supporters nu heel gerust zijn..”

Laten we het dan over de kraker van komende zaterdag hebben: Rijnsburgse Boys – Noordwijk. Bij laatstgenoemde ploeg heb je langer gespeeld. Heb je daarom bij die club ook het meeste gevoel? 
,,Nee hoor. Ook bij Rijnsburg heb ik het onwijs leuk gehad. Ik spreek ook nog regelmatig met gasten zoals Jeffrey Jongeneelen. Ook bij Noordwijk heb ik het heel erg naar mijn zin gehad en dat is ook de club waar ik nu in een vriendenteam speel. Ik vind het daarom lastig om te zeggen dat ik bij de ene club meer gevoel heb, als bij de ander.”

Je noemde net Jeffrey Jongeneelen. Met wie van Noordwijk heb je nog goed contact?
,,Ik spreek Brian Braun nog ontzettend veel. Hij houdt zich bezig met het samenstellen van de selectie van Noordwijk en hij vraagt me nog wel eens om advies of wilt mijn mening over bepaalde zaken weten. Ik vind het enorm mooi om te zien hoe zij de zaken voor elkaar hebben gekregen bij de club. Zeker als je kijkt naar het budget wat ze tot de beschikking hebben. Ik vond het echt mooi dat ze van de Hoofdklasse naar de Tweede Divisie promoveerden.”

Lijkt het Noordwijk van nu op het Noordwijk van jouw tijd? 
,,Zeker weten! Eigenlijk vind ik dat ze op dezelfde visie voortborduren als toen. Wij hadden in mijn tijd een enorm hechte groep, die bij elkaar bleef. Elk seizoen werden er twee of drie jongens toegevoegd aan de selectie en werd de kern behouden. Eigenlijk zie je op dit moment hetzelfde bij de club. Ze wisten de groep bij elkaar te houden en voegden een paar spelers toe, die echt wat kunnen toevoegen. Het team van nu is een soort vriendenteam en dat hadden wij in die tijd ook.”

,,Van Rijnsburgse Boys verwacht ik echt wel veel dit seizoen. Ze hebben een enorm goede ploeg en ik denk dat ze echt mee kunnen doen om de bovenste plekken.”

,,Je ziet het ook aan de jongens waar belangstelling voor was. Neem iemand als Thomas Reynaers. Dat vind ik een hele goede voetballer. Hij kon naar Quick Boys, maar bleef bij Noordwijk, omdat hij het heel goed naar z’n zin had. Dat is altijd al de kracht van de club geweest. Daarnaast zijn de randzaken ook goed geregeld bij de club.”

Wat voor indruk maakt Noordwijk verder op jou? 
,,Ik heb het idee dat het daar goed in elkaar zit. Ik weet hoe ze spelen en ik kijk de samenvattingen van ze. Ze hebben met Kees Zethof een nuchtere en goede trainer. Wat mij betreft was het een uitstekende keuze om hem trainer te maken. Verder maken ze voetballend ook een goede indruk. Ze spelen zowel in aanvallend als verdedigend opzicht erg gegroepeerd. Daarnaast is het een elftal wat voor elkaar wat over heeft en dat is heel belangrijk om te hebben.”

,,Neem bijvoorbeeld iemand als Nick van Staveren. Hij levert negentig minuten lang strijd en werkt keihard voor de ploeg. Van zo’n jongen hadden weinig mensen misschien verwacht dat hij het zo goed zou doen in de Tweede Divisie. Ik vind Noordwijk ook in voetballend opzicht erg goed. Ze maken op mij een goede indruk. Ze hebben op het moment wel het voordeel dat ze nog geen verwachtingspatroon hebben. Dat zag je ook een klein beetje tijdens de wedstrijd tegen Koninklijke HFC.”

Zet je Noordwijk-pet maar weer af en doe die van Rijnsburgse Boys maar op. Hoe kijk je naar die club? 
,,Ze zijn met zes punten uit twee wedstrijden enorm goed gestart. Ik heb het idee dat ze het daar aardig op de rit hebben. Rijnsburg is een club, ook toen ik daar zat, die altijd veel scoort en dat doen ze tot op heden nog steeds. Het grote probleem was altijd dat ze veel goals tegen kregen. Iedereen gaf altijd de verdediging de schuld, maar het verdedigen begint ook voorin. Misschien dat dat ook de oorzaak was van de vele tegengoals.”

,,Noordwijk heeft echt een goede ploeg en ik zie het wel goed komen daar. Die gaan in de top-7 eindigen.”

,,Daarnaast hebben ze met Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen twee spelers die wat mij betreft bij de top tien beste spelers van de Tweede Divisie horen. Ik heb ook nooit begrepen waarom Eredivisie-clubs Jeffrey nooit hebben opgepikt. Hij is zo doelgericht en belangrijk voor het team.”

Wat voor indruk maakt de club verder op je?
,,Ze hebben een onwijs goed middenveld. Met Bram Ros hebben ze een hele goede verdedigende middenvelder en ook van Jeroen Spruijt ben ik onder de indruk. Daarnaast hebben ze met Dani van der Moot een spits gehaald, die het goed heeft gedaan bij Jong FC Volendam. Het ziet er in ieder geval goed uit bij Rijnsburgse Boys.”

Wat kunnen we dit seizoen volgens jou van beide ploegen eigenlijk verwachten? 
,,Van Rijnsburgse Boys verwacht ik echt wel veel dit seizoen. Ze hebben enorm veel kwaliteit en ik denk dat ze echt mee kunnen doen om de bovenste plekken. Noordwijk heeft echt een goede ploeg en ik zie het wel goed komen daar. Die gaan in de top-7 eindigen. Ik schat ze hoog in en ook van hen vind ik dat ze enorm veel kwaliteit hebben. Ik denk dat de Noordwijk-supporters nu heel gerust zijn..”

Dan de cruciale vraag: op wie zet jij je geld komende zaterdag? 
,,Ik kan me voorstellen dat de lezers zich hieraan vasthouden… Ik verwacht een nipte overwinning voor Rijnsburg. Dat heeft te maken met het feit dat zij op een groot grasveld spelen en Noordwijk toch liever op kunstgras speelt. Jongeneelen en Tillema zijn zo vroeg in het seizoen al in goede doen, dus ik denk dat zij het voor het team kunnen beslissen. Ik denk alleen wel dat deze twee ploegen heel dicht bij elkaar zitten. Het wordt in ieder geval geen walk-over.”

Foto’s: Hans Heemskerk en Orange Pictures

Lees ook:Van Nieuwkoop: ,,Ik weet niet of ik dit een jaar ga volhouden”POPULAIRE BERICHTEN