Hij moet het ontbrekende puzzelstukje worden op het middenveld. Met oud-prof Sjaak Lettinga heeft Katwijk de ervaren middenvelder waar het op uit was. ,,Ze zochten een oudere speler die de jonge jongens kan coachen en leiding kan geven aan de ploeg”, vertelt de 31-jarige Amsterdammer.

Lettinga, die de gehele jeugdopleiding van Ajax doorliep en daarna speelde bij Telstar, FC Volendam en Helmond Sport, traint sinds drie weken mee op de Krom. Hij kwam vorige week tot een akkoord met Katwijk. ,,Ik moet zeggen dat het goed gaat. Het is wel wennen als  je van dagelijks trainen naar drie keer per week gaat.”

Lettinga wil het geen stap terug noemen. ,,Nee, je wordt ouder en je kan niet je hele leven betaald voetbal spelen. Ik zie Katwijk gewoon als een nieuwe uitdaging.”

De Amsterdammer zat zonder club, nadat hij bij Telstar geen nieuw contract had aangeboden gekregen. ,,Eind januari heb ik bij Telstar aan de bel getrokken of ze met mij verder wilden of niet. De toenmalige trainer Marcel Keizer wilde mij er graag bijhouden, maar die koos uiteindelijk voor SC Cambuur.“ Van de nieuwe trainer Michel Vonk heeft hij nooit iets vernomen. ,,Toen heb ik m’n conclusies getrokken en ben ik om mij heen gaan kijken.” Wrok om hoe het gegaan is, heeft Lettinga niet. ,,Zo gaat dat in de voetballerij, soms is het keihard. Dat weet ik, dus daar moet je niet om zeuren.”

Betaald voetbal

In eerste instantie was de intentie van Lettinga om nog een seizoen betaald voetbal te spelen en dit te combineren met zijn trainerschap bij DEM 2 in Beverwijk. ,,Dat bleek er niet in te zitten en dus ben ik met wat amateurploegen gaan praten.” Katwijk kwam als beste uit de bus.  ,,Ik wilde bij een leuke ploeg spelen, die mij graag wilde hebben en ambitie heeft om hogerop te gaan. Of dat Top- of-Hoofdklasse was, maakte mij niet uit. Bij Katwijk kende ik al wat mensen, zoals Quincy van Ommeren, en van hen hoorde ik goede verhalen.”

Het kampioenschap is een must dit seizoen op de Krom. Zo snel mogelijk moet de ploeg weer terug naar de Topklasse. Makkelijk zal het volgens Lettinga niet worden. ,,Het zal een zware weg worden. Dat moet iedereen beseffen, van spelers tot aan de supporters, want anders kan het alleen maar tegenvallen. We zullen veel tegenstanders treffen die verdedigend spelen en gaan loeren op een counter. Dat gebeurde vorig seizoen ook geregeld, heb ik begrepen. Het is aan ons om die muur te slopen. Anders word je geen kampioen.”

Lettinga moet bij Katwijk de positie van controlerende middenvelder gaan bekleden. ,,Daarvoor ben ik gehaald. Ze zochten een oudere speler die de jonge jongens kan coachen en leiding kan geven aan de ploeg.” Tot nog toe speelde de middenvelder anderhalve halve wedstrijd voor de ploeg van Dick Schreuder.

Instelling

De Amsterdammer is beducht voor het  feit dat niet iedere oud-prof zich kan aanpassen aan het amateurniveau. ,,Dat heeft te maken met instelling. Betaald voetbal is werk, en deze jongens werken gewoon overdag. Voor hen is het afleiding, een hobby. Ik ben ervan overtuigd dat ik die omslag wel kan maken. Zo zit ik wel in elkaar.”

Katwijk hoeft ook niet bang te zijn dat Lettinga aan het afbouwen is. ,,Ik ben fit, heb in de vakantie wat oefeningen voor mijzelf gedaan. Ik heb wel iets meer genoten van mijn vakantie dan vroeger. Met Telstar begonnen we meestal eind juni alweer. Nu had ik lekker vijf weken vakantie. Dat was een tijd geleden.”

Lettinga maakt vanavond deel uit van de selectie van Katwijk, dat het in de tweede bekerwedstrijd opneemt tegen Chabab. Of hij in de basis begint, durft de middenvelder niet te zeggen. ,,Wat dat betreft werkt het net zoals in het betaald voetbal.  Ook in het amateurvoetbal bepaalt de trainer.”

 Tekst; Tom van der Wilt

POPULAIRE BERICHTEN