,,Eindelijk weet ik wat er aan de hand is en wat ze eraan gaan doen.” Opluchting had zich meester gemaakt van Justin Valk, verdediger van FC Lisse. Sinds de zomer kampte hij met een mysterieuze blessure. Bij hevige inspanning voelde zijn voet alsof die sliep. Maar wat er exact aan de hand was, was tot ruim een week geleden nog niet duidelijk.

Na verschillende specialisten te hebben bezocht, kwam hij via zijn trainer, Robbert de Ruiter, bij sportarts Alphons de Kort terecht. En die kwam uiteindelijk achter de oorzaak. Een spier in de knieholte van Valk drukt z’n slagader dicht. Die spier wordt warm en dus groter bij inspanning. Daardoor wordt de doorbloeding een stuk slechter en ontstaat het tintelende gevoel in z’n voet.

Lubberen
En dus moet Valk op 19 oktober onder het mes. Wat daarna de prognose is voor de verdediger is nog onduidelijk. ,,Dat ligt er aan wat ze aan gaan treffen”, legt de 26-jarige voetballer uit.

,,Eerst gaan ze met de desbetreffende spier aan de slag, daarna kijken ze naar de slagader. Op de foto viel al te zien dat die was gaan lubberen zeg maar. Als ik open lig kunnen ze pas echt zien in hoeverre die beschadigd is. Als ze een stuk moeten vervangen, zal dat uit mijn bovenbeen gehaald moeten worden.”

‘De blessure is niet ontstaan na het contact met een andere speler, maar is gewoon een aangeboren afwijking.’

,,De artsen kunnen daarom ook nog niks zeggen over de revalidatie”, vertelt Valk. ,,Dat valt gewoon nog niet te zeggen. Voor mij is het prettig dat ik nu een datum heb, waarop ik weet dat ik word geholpen. Hoe het er daarna uit ziet is onzeker. In eerste instantie ga ik er gewoon vanuit dat de operatie goed gaat.”

Afwijking
Aan de lange onzekerheid van wat er nu precies met de voetballer van Lisse aan de hand is, komt nu in ieder geval een einde. En dat geeft Valk de nodige rust. Verder is het vooral pech geweest, dat de voetballer heeft achtervolgd. De blessure is niet ontstaan na het contact met een andere speler, maar is gewoon een aangeboren afwijking.

Valk: ,,De artsen kunnen nog niks zeggen over de revalidatie.”

,,Elk lichaam ziet er anders uit. Dit had iedereen kunnen overkomen. De slagader, die het probleem veroorzaakt, heeft altijd zo gelegen in mijn been. Door mijn spierontwikkeling, zijn de spieren dus op de slagader gaan drukken.”

Valk moet zich de avond van tevoren melden in het ziekenhuis. ,,Als de operatie dan goed is verlopen zal ik nog drie tot vier dagen daar moeten blijven liggen. Daarna mag ik thuis verder revalideren.”

,,Iedereen zegt: ‘Ik heb nog nooit van die blessure gehoord. Dat het uitgerekend jou moet overkomen.’”

Nog voordat het allemaal zo ver is, is de voetballer in z’n hoofd al bezig met z’n revalidatie. Hij is in ieder geval vastberaden om zich terug te knokken bij de FC. ,,Dat sowieso. Voetbal blijft een verschrikkelijk mooi spelletje. Ik wil zo snel mogelijk weer op het veld staan.”

Medeleven
Ondertussen probeert Valk zo positief mogelijk te blijven, hoewel blessureleed hem al lang heeft achtervolgd. In z’n jongere jaren, toen de verdediger nog in de jeugdopleiding van Ajax speelde, kreeg hij te maken met groeipijnen en stopte hij even met voetballen op hoog niveau. Via Hellas Sport kwam hij vijf jaar geleden bij FC Lisse terecht.

En daar maakte hij vrienden als Thierry Monteny, Tom Broekhuizen en Sean den Hoed. Jongens die hem nu een schouderklopje geven en berichten sturen als troost. ,,Ze vinden het allemaal ontzettend vervelend voor mij. Iedereen zegt: ‘Ik heb nog nooit van die blessure gehoord. Dat het uitgerekend jou moet overkomen.’ Ze zijn allemaal heel meelevend; m’n vrienden en teamgenoten. Dat geeft een fijn gevoel.”

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude