Als de printer ratelt in de pers- of bestuursruimte van een Tweededivisionist wachten de journalisten af tot dat de wedstrijdformulieren worden uitgedeeld. Speelt de tweededivisionist tegen een beloftenteam, dan staan diezelfde verslaggevers bijkans vooraan in de rij te dringen. Welke troefkaart wordt er nu weer gespeeld uit Enschede, Alkmaar, Arnhem of Rotterdam? 

Het is nu eenmaal een gegeven. Met de nieuwe opzet van de Tweede Divisie kunnen er voetballers op de amateurvelden lopen die voorheen in volle stadions hebben gestaan. Die niet drie keer trainen per week, maar per dag. Het is een eindeloze discussie die nog steeds gevoerd wordt. Het gros van de trainers heeft zich er al bij neergelegd, de supporter blijft er graag nog even over door etteren.

Bij de wedstrijd VVSB – Jong AZ stonden onder andere Levi Garcia en Fred Friday aan de aftrap. Beide voetballers hebben al hun minuten gemaakt in het AFAS Stadion. In de wandelgangen laat VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen weten er niet over door te willen zeuren. ‘Dat weet je nou eenmaal’, hoor je ‘m zeggen.

Competitievervalsing
Zijn Amsterdamse collega Ton du Chatinier klapte twee weken geleden wel uit de school over de Alkmaarse koploper van de Tweede Divisie. ,,Geef het kampioenschap maar aan hen. Dit is competitievervalsing”, liet de trainer van AFC optekenen.

Zijn collega uit Alkmaar Martin Haar weigert in eerste instantie op de uitspraken in te gaan, maar kan het toch niet laten zijn mening eventjes te spuien: ,,Ton komt uit het betaalde voetbal, die moet als geen ander weten hoe het in dit wereldje gaat. En dan moet je niet zoiets zeggen als: ‘je moet die titel maar aan AZ geven’. Sparta, Vitesse en Twente doen hetzelfde toch? Dus ja, so what?”

,,Moet ik dan ook gaan zeggen: ‘Geef die titel maar aan Twente? Nee, dat slaat gewoon nergens op!”

,,Toen wij tegen Twente speelde stonden we met een mix van A- en B-junioren tegen zes spelers uit de A-selectie van FC Twente”, vervolgt Haar. ,,Moet ik dan ook gaan zeggen: ‘Geef die titel maar aan Twente? Nee, dat slaat gewoon nergens op!”

Mazzel
Haar geeft wel toe dat de spelers die hij zaterdag tegen VVSB vanuit de A-selectie er bij kreeg een meerwaarde vormden in zijn elftal. Vooral de 18-jarige Garcia liet zien het niveau van de Tweede Divisie al ver voorbij te zijn. ,,Een mazzeltje”, noemt de 64-jarige trainer van Jong AZ het. ,,Maar Myron Boadu, een jongetje van vijftien jaar, die is nog ‘effe’ sneller, dus dat zouden we anders ook kunnen opvangen. Maar oké, het is wel lekker dat Levi er bij hebt. Dat is gewoon een hele goede speler.”

Hoewel veel amateurelftallen likkebaarden bij zulke spelers kan het ook bij de trainer van de beloftenelftallen voor hoofdbrekens zorgen. Wie krijg ik wel ter beschikking en wie mag zich melden bij het vlaggenschip van de betaald voetbalorganisatie? Volgens Haar gaat dat in Alkmaar in goed overleg. ,,Het overleg met John van den Brom gaat prima. We bepalen ruim van te voren welke spelers er gaan voetballen. Alleen jongens als Levi en Fred trainen bij de A-selectie. En wij moeten het met ons eigen groepje doen.”

Wapenen
Aan de andere kant van het spectrum zijn het de tegenstanders van de beloftenteams die niet altijd weten wie ze tegenover zich krijgen. Haar kan niet zo veel met dat gegeven. ,,Als ik de tegenstander van AZ ben dan weet ik toch dat ik een elftal die 4-3-3 gaat spelen tegenover me krijg? En wie er dan voetbalt? So what? Dan moet je jezelf daar maar tegen gaan wapenen. Dat hoort nu eenmaal bij de Tweede Divisie.”

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)