Vanochtend moest ik er opeens weer aan denken. Matchfixing. In het boek “Voetbal en Maffia” vertellen VI-journalisten Iwan van Duren en Tom Knipping de meest bizarre verhalen over hoe uitslagen van wedstrijden worden beinvloed. In Europa. Maar het heeft ook Nederland bereikt. 

Enquête

Daarom is elke speler van de Topklasse aan het begin van dit seizoen gevraagd een enquête in te vullen. Heb je ooit met matchfixing te maken gekregen? Ben je wel eens door iemand benaderd? Dat soort vragen.

,,Heeft deze  enquête een vervolg gekregen?”, is wat ik me vanochtend bedacht. En ik hoop stiekem van wel. Waarom? Het lijkt me namelijk hilarisch. Stel je voor. Je werkt bij de KNVB met als opdracht: matchfixing onderzoeken in de zaterdag Topklasse. Succes. Geluk. Het beste. Ga d’r maar aan staan. Want serieus, HOE doe je dat?!

Elk weekend staan de raarste uitslagen op het scorebord. Zelf heb ik me aangeleerd na het laatste fluitsignaal voor de zekerheid nog even subtiel op het scorebord te kijken. Je weet het maar nooit. Het meest duidelijke voorbeeld is natuurlijk Katwijk. De landskampioen van vorig jaar staat, na 23 wedstrijden, onderaan…

Bij de koffieautomaat
Hoe is het bij de KNVB maandagochtend op kantoor? Dat vraag ik me dan af. Ik probeer me zo’n gesprek bij de koffieautomaat voor te stellen.

,,Ha collega! Goed weekend gehad? Je bent bij Noordwijk geweest, toch?”

“Ja, overtuigende 3-0 overwinning op Sneek.”

,,Zo zo. Knap. Noordwijk verloor toch laatst ruim van Rijnsburg?“

“Klopt. Off-day denk ik..”

,,Ja? Denk je? Zou er niet iets achter zitten?”

“Hmm. Misschien wel. Ik heb nog geen tijd gehad om dat te onderzoeken..”

,,Oh, zo druk joh?”

“Ja, pfff. Hou maar op. Ik heb nog 36 lopende dossiers. Ik onderzoek hoe FC Lisse met 0-1 bij Scheveningen heeft gewonnen, terwijl ze sinds oktober geen uitoverwinning meer hebben behaald. En dat Katwijk heeft gewonnen van Excelsior ‘31, is ook vreemd. Excelsior deed voor de winterstop nog mee om het kampioenschap. Oh, en uiteraard HHC Hardenberg. Dat won met 4-1 van Kozakken Boys en twee weken later verliezen ze thuis met 3-0 van IJsselmeervogels. Ik begrijp er niks van. Dus ik moet ervandoor, want de trein naar Spakenburg vertrekt zo…”

Feit blijft, er is weinig zo onvoorspelbaar als de Topklasse. En dat maakt het speculeren zo mooi. Langs de lijn, in de kantine en uiteraard in de kleedkamer. Over uitslagen, kampioenskandidaten en degradanten. Maar in een competitie waar iedereen van elkaar kan winnen, hoop ik in ieder geval één ding.: dat de Bollenstreekclubs de laatste wedstrijden mooie series neerzetten. Want de derby’s die wij in de regio hebben, blijven de mooiste die er zijn!

Kevin Weijers is voetballer van FC Lisse. In het dagelijks leven richt Kevin zich als ondernemer op innovatie en slimmer (samen)werken binnen de overheid en het bedrijfsleven. Hij schrijft hier over op www.kevinweijers.nl en is mede-oprichter van de stoppen-met-email-movement: www.WeQuitMail.nl. Kevin is te volgen op Twitter: @weijerskevin

POPULAIRE BERICHTEN