Uitgerekend de speler die als laatste door Katwijk werd aangetrokken, besliste gisteren de moeder aller derby’s. Met een fraaie kopstoot zette Stefan Stam zijn ploeg vroeg in de tweede helft op een 2-1 voorsprong. Genoeg voor de overwinning zo bleek later. ,,Ik deed m’n ogen open en toen zat ie erin”, aldus de dolgelukkige matchwinnaar.

Wat het voor Quick Boys nog vervelender maakte, is het feit dat Stam ook voor de thuisploeg had kunnen spelen. De centrumverdediger koos uiteindelijk voor Katwijk, nadat hij van FC Den Bosch geen nieuw contract meer had gekregen.

De routinier (34) bleek in zijn tweede duel voor zijn nieuwe ploeg gelijk van levensbelang. Een blessure hield hem in de eerste wedstrijden aan de kant, maar van enige onwennigheid is niets te zien. Stam toonde zich samen met Michiel van Dam een ijzersterk duo. Aan de rust, het overzicht en het goede linkerbeen valt af te lezen dat de oud-prof een meerwaarde is voor dit Katwijk. Toch zag ook hij dat niet altijd even goed was. ,,We hielden in fases van de eerste helft de bal niet vast, waardoor we onder druk kwamen te staan.”

Bij de 1-0 van Philippe den Hartog speelde Stam ook een rol. ,,Die ingooi kwam van ver. Ik kon hem alleen nog maar schampen, dat was helaas niet genoeg.”

Ontploffen

Na de gelijkmaker van Jeffrey Jongeneelen kwam het moment van de verdediger. Donny van Oijen, ook al de aangever van de 1-1, bracht de bal heerlijk in. Stam zette tussen twee tegenstanders zijn hoofd tegen de bal en liet de oranje-aanhang op Nieuw Zuid ontploffen: 1-2. In het restant van het duel kwam Katwijk niet meer echt in gevaar.

,,Ik scoor echt zelden, dus dan is dit wel heel mooi”, zegt de man, die in Engeland wel wat gewend was qua sfeer. Toch had dit hem wel verrast. ,,Dit is zo mooi. We werden bij de kantine al opgewacht met vuurwerk. Dat is prachtig. Dat maak je niet veel mee. Ook de sfeer tijdens de wedstrijd was fantastisch. Ik word er niet meer heel nerveus van, maar het blijft verschrikkelijk mooi. Dan is het alleen maar lekkerder voetballen.”

Jongeneelen, die zijn negende competitietreffer maakte, vond dat Katwijk verdiende te winnen. ,,Ik vond ons de bovenliggende partij.”

De rechtsbuiten kon niet, zoals in de voorgaande duels wel het geval was, z’n stempel drukken. ,,Het was zeker in de eerste helft lastig. Ik speelde niet heel goed.” Na rust zette Schreuder de aanvaller achter de spits, de positie waar Jongeneelen ook de eerste duels van het seizoen speelde. ,,Ik had voor dit seizoen nog nooit op die plek gespeeld. Gelukkig kreeg ik in de laatste weken het vertrouwen op m’n eigen plek. Daar speel ik liever, dat weet de trainer ook. Achter de spits worden andere dingen gevraagd. In de as van het veld kan ik geen dingen doen, die ik wel aan de zijkant zou proberen. Vaak een dribbel inzetten bijvoorbeeld.”

Uit het niets

De 1-1 van de vleugelspits viel een beetje uit het niets. Een afgeslagen voorzet belandde voor de voeten van Jongeneelen die zich niet bedacht en uithaalde. ,,Eerst wilde ik hem inknikken, maar dat ging toch niet. Ik raakte  hem daarna lekker.”

Uiteindelijk werd het een hele goede middag voor de oranjehemden. Door het verlies van Ter Leede deed Katwijk uitstekende zaken. Het gat met nummer twee Zwaluwen is nu zes punten. ,,Dat klopt. Daar hoef je niet voor weg te lopen. Maar de weg is nog lang. Wij worden echt niet zomaar even kampioen. Wij houden onszelf voor dat we iedere week alles moeten geven om te winnen.”

In maart staat de tweede derby op het programma, maar dan op de Krom. Het klinkt nog heel ver weg. De competitie loopt dan op zijn einde. Over een mogelijk kampioenschap voor Katwijk valt dan meer te zeggen. ,,Het kan zijn dat we er dan heel goed voor staan”, beseft de aanvaller. ,,Laten we het in ieder geval hopen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)