Ineens was daar die avond ergens begin maart 2018. Lisan Alkemade bleek schier onverslaanbaar als keepster van CTO Eindhoven tegen de profspeelsters van FC Twente. Ze schreef geschiedenis met haar ploeg voor talentvolle scholieren door in de KNVB-beker voor vrouwen de speelsters uit Enschede te verslaan. Het begin van een topjaar. De 16-jarige keepster uit Lisse speelde in EK-kwalificatieduels en stopte penalty’s tegen leeftijdsgenoten uit Duitsland. Beat that…

Hallo Lisan. Ik kan jouw jaar wel als topjaar omschrijven, maar hoe kijk jij daar zelf tegenaan?
,,Dit is inderdaad één van mijn betere jaren geweest. Ik heb best veel stappen kunnen maken. Dat begon vorig jaar januari al. Toen merkte ik dat mijn ontwikkeling de goede richting op ging. Uiteindelijk is het een jaar geweest waarin ik naam heb kunnen maken en met verschillende hoogtepunten.”

Wat zijn die hoogtepunten in jouw ogen geweest?
,,Met CTO Eindhoven hebben wij de halve finale van de KNVB-beker voor vrouwen gehaald. Daarin wonnen we van FC Twente. Dat was ontzettend gaaf. Ook nationaal ging het goed. Ik heb in de voorronde van het EK gespeeld dat straks in Bulgarije wordt afgewerkt en heb een mooie wedstrijd kunnen spelen tegen Duitsland, waarin ik in de penaltyserie nog belangrijk kon zijn.”

Wil je in je hoofd eens teruggaan naar die wedstrijd tegen FC Twente? Daarin werd jij bestempeld als de beste vrouw van het veld. Hoe kijk jij terug op die avond?
,,Dat was een goede pot. We speelden met zo’n jong team tegen een team vol vrouwen uit de Eredivisie. Na de officiële speeltijd stond het 1-1. In de penaltyreeks pakte ik twee strafschoppen. Op het veld en in de kleedkamer was ik eigenlijk nog vrij rustig. Pas in de auto besefte ik wat we als CTO Eindhoven hadden bereikt.”

Alkemade begon haar keepersloopbaan onder de lat op Ter Specke. In november 2016 mocht de doelvrouw stage lopen bij CTO Amsterdam, het Centrum voor Topsport en Onderwijs. In Amsterdam werd er in dat jaar gekozen om voorrang te geven aan twee andere keepsters. Later dat jaar kreeg Alkemade te horen dat er in Eindhoven wel een plekje voor haar was. En zo woont de pas 16-jarige voetbalster al anderhalf jaar uit huis.

Hoe bevalt dat eigenlijk, in Eindhoven wonen?
,,De omgeving is erg fijn. Het is een rustige stad. Ik woon in een campus. Daar heb ik gewoon een eigen kamer, maar hebben we wel bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woonkamer. En dat bevalt goed.”

Maar dat is nogal wat voor een ‘meisje van veertien’. Je ging zomaar aan de andere kant van Nederland wonen. Vond je dat niet eng?
,,Toen ik in Eindhoven ging wonen was ik net in de zomervakantie vijftien geworden. Na veel wikken en wegen en praten met mijn ouders heb ik besloten dat dit iets was wat ik wilde doen. Het was een enorme kans voor mij om te spelen op hoog niveau en met topsport bezig te zijn.”

Hoe gaat de combinatie tussen school en sport?
,,Voor ons speelsters wordt bij het CTO je rooster aangepast. Omdat wij een LOOT-status (Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport) hebben, worden onze trainingen en schooluren precies op elkaar afgestemd. Ik heb eerst altijd gewoon in Lisse getraind en op school gezeten. Toen ik dus net vijftien was ben ik naar CTO gegaan.”

Alkemade begon op haar vijfde met voetballen bij FC Lisse. Door een enkelblessure kwam ze op de goal terecht, om die plek uiteindelijk nooit meer te verlaten. De 16-jarige doelvrouw heeft drie voetballende broers. Ze ziet zichzelf overigens als een ‘meevoetballende keepster’

Kom je nog wel regelmatig in Lisse?
,,Vooral in de weekenden wel. Maar bij FC Lisse zelf kom ik minder.”

Waarom?
,,Eerst voetbalden mijn broers daar nog. Nu niet meer. Een broer is gestopt met voetballen vanwege een blessure. En de andere twee zijn vertrokken bij FC Lisse. De ene speelt nu voor Ter Leede en de andere voor Alphense Boys. Tja, en daaromheen kom ik toch niet zo gek veel op de club.

Nog eventjes en dan zit de tijd van Alkemade erop in Eindhoven. Dankzij de ontwikkeling die ze daar maakte werd ze op jonge leeftijd geselecteerd voor de meidenelftallen van Oranje in haar leeftijdscategorie. Maar Alkemade wil meer… Bij Oranje en ook haar verdere carrière.

Hoe gaat het nu bij Oranje Onder-17?
,,Prima, maar ik ben wel altijd tweede keeper. Ik heb wel het idee dat ik mij ontwikkel en steeds beter wordt, maar ik wil gewoon dat shirtje met nummer één kunnen dragen.”

Wat steek je nog meer op van je dagen bij Oranje?
,,Het is sowieso super gaaf om daarvoor geselecteerd te worden. De reizen die je maakt, de dingen die je in andere landen ziet. Die ervaring is heel tof. Ook het volkslied dat voor een wedstrijd wordt afgespeeld is speciaal. Ik leer nu al op jonge leeftijd met al die dingen en zenuwen rondom een wedstrijd om te gaan.”

En qua niveau? Steek je daar nog wat van op? 
,,Je traint en speelt met de beste speelsters om je heen van jouw leeftijd. Als je met goede voetbalsters traint, trek je jezelf daar ook aan op. Daar word je alleen maar beter van.”

Hoe ziet jouw nabije toekomst eruit met betrekking tot Oranje?
,,In februari hebben we een oefeninterland tegen België en in maart spelen we EK-kwalificatiewedstrijden tegen Rusland en Zwitserland in Servië. Dat is de zogenaamde eliteronde. De eindronde is in mei in Bulgarije. Dat zijn hele gave tripjes. Weet je, over zeven a acht jaar dan wil ik gewoon keepster zijn bij de Oranje Leeuwinnen.”

Dat is een mooi doel om na te streven! Hoe zie je eigenlijk de rest van de toekomst voor je?
,,Volgend jaar komt er een moment dat het CTO voor mij gaat stoppen. Dan moet ik ervoor zorgen dat ik tegen die tijd ergens goed terecht ga komen. Op een goede plek.”

Bij de profs, neem ik aan?
,,Dat is lastig om te zeggen. Ik ben dan zeventien. Dan kan je niet zomaar als jonge keepster aan komen bij de profs en zeggen dat je een plekje onder de lat wilt. Maar daar ga ik wel voor. Er zijn ook beloftencompetities. Misschien is dat ook een mooie eerste stap. Maar eerst maar even mijn CTO-tijd afmaken. In de competitie staan we met CTO Eindhoven bovenaan. Nog een paar speelrondes en dan beginnen de play-offs. Het lijkt me leuk om hier eerst nog kampioen te worden.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Niet meer in de ban van blessure: ,,Vrij in het hoofd”‘POPULAIRE BERICHTEN