Dat Marciano Mengerink en de ontwikkelingen rondom zijn contractonderhandelingen hete items waren, is een understatement. De spits van Katwijk bleef maar scoren en zijn veelgeziene glimlach na afloop van een wedstrijd, was net zo betrouwbaar als ondeugend. Iedereen met een oranje-zwart hart wilde vooral heel graag geloven dat de goalgetter zou bijtekenen. Dat de opluchting, nu het felbegeerde krabbeltje gezet is, zo groot is, bevestigt dat. Tijd voor een reactie van de hoofdrolspeler. Hoe zat het nou allemaal precies?

He Marciano. Iedereen bij Katwijk is heel erg opgelucht: Nu jij je handtekening hebt gezet. Hoe voel jij je?

,,Ik ben natuurlijk heel blij met dit contract en dat ik nog langer aan deze mooie club verbonden blijf. Het was wel een roerige periode. Ik vind het wel goed dat we ons nu weer op de juiste dingen kunnen focussen. Soms ging het wat te veel over ‘Mengerink’ in plaats van Katwijk.’’

Toch genoot je ook wel een beetje van het spelletje?

,,Ja, dat klopt wel, maar op een gegeven moment is het ook wel weer mooi geweest. Er komt best veel op je af. Bijvoorbeeld: supporters van beide kanten sturen je ontzettend veel berichtjes. Dan wil je ook voor jezelf gewoon duidelijkheid.’’

Supporters van beide kanten? Daar bedoel je mee: supporters van Spakenburg en Katwijk?

,,Haha scherp, maar inderdaad. Spakenburg had natuurlijk interesse en toen dat een beetje naar buiten kwam, probeerden allebei de supportersgroepen me over te halen. Met leuke en minder leuke berichtjes.”

Wat bedoel je daarmee?

,, Naja, de situatie tussen beide clubs is natuurlijk vorig jaar ontvlamd en nog al grimmig en vijandig geworden. Dat heb ik toen de belangstelling van Spakenburg er kwam, wel heel duidelijk gemerkt. Laat ik het daarbij houden, want ik neem niemand daarin iets kwalijk. De emotie die daarbij vrijkomt voor een supporter is gewoon groot.’’

Is het dan mogelijk om een totaal onafhankelijke keuze te maken?

,,Dat is heel erg moeilijk, want eigenlijk hoort mijn keuze daar niet vanaf te hangen. Je hoort al snel dat je eventueel alleen voor het geld naar Spakenburg zou gaan. Dat was helemaal niet het geval, want de aanbiedingen van Katwijk en Spakenburg ontliepen elkaar nauwelijks.’’

,,Wat voor mij ook meespeelde, is dat ik uit de buurt van Spakenburg kom. Als jonge speler in het amateurvoetbal waren Spakenburg en IJsselmeervogels dus de clubs waar ik graag wilde spelen en ook die derby wilde ik toen heel graag meemaken. Dat is ooit bijna zover geweest. Ik heb een verleden met IJsselmeervogels. Toen ik bij SDV Barneveld wegging zou ik daarheen gaan. Alleen toen Barnet kwam, heb ik Vogels afgezegd. Aan dit soort dingen gaan de meesten snel voorbij. Maar uiteindelijk hebben reacties van supporters mijn keuze natuurlijk niet beïnvloed.”

Wat heeft dan uiteindelijk de doorslag gegeven toch bij te tekenen?

,,In eerste instantie: ik ben nu 27 en ik ga twee hele belangrijk jaren in van m’n voetbalcarrière, waarin ik, als het goed is, op mijn best ben. De kans dat ik na deze jaren nog een hele andere stap ga maken, wordt kleiner. Dus ik voelde het ook als een keuze voor de lange termijn maken. Daarbij is het belangrijk dat ik weet wat ik nu heb; qua club, trainer, supporters, eigenlijk alles. Wat ik ga krijgen, is altijd nog maar afwachten. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven, denk ik.’’

,,Daarnaast wil ik me de komende jaren op maatschappelijk vlak ook echt gaan ontwikkelen. Katwijk heeft toegezegd me daarin te willen helpen en te ondersteunen. Hoe we dat precies gaan invullen, moeten we nog even zien, maar ook dat was voor mij heel positief.’’

Kon Spakenburg je op maatschappelijk vlak niet op weg helpen?

,,Jawel. Ook daar lag een mooi plan. De technische commissie daar heeft alles ook echt op orde. Ik heb een heel goed contact gehad met Martijn Koelewijn. Ik denk dat zij (Spakenburg red.) de komende jaren met hem aan boord nog wel stappen gaan maken. Mijn keuze viel uiteindelijk weloverwogen op Katwijk. Hij had er begrip voor.’’

Dat het maatschappelijke voor jou belangrijker is geworden, betekent dat, dat jouw aspiraties om het betaald voetbal in te gaan zijn getemperd?

,,Misschien wel een beetje getemperd, ja. Tenminste, m’n focus is wel meer naar het maatschappelijke gedeelte en Katwijk verschoven. Dat is gewoon een hele goede en mooie combinatie. Het kan altijd alsnog veranderen. Als er een club uit de top van de Jupiler League of uit de Eredivisie komt, met een mooi plan, zal het ongetwijfeld weer anders worden.’’

Waren er nu geïnteresseerde betaald voetbalclubs?

,,Nee, helemaal niet. Daar kan ik heel kort over zijn: alleen andere amateurclubs. Je weet alleen niet wat er komt. Het gaat nu lekker en stel ik maak dit seizoen inderdaad tegen de dertig goals, dan zien we dan wel weer wat er komt.’’

Daar is in je nieuwe contract dus nog wel rekening mee gehouden?

,,Dat is opzich in ieder contract dat je tekent zo. Dat zijn allemaal van die ‘als, als, als-constructies’. Dat is allemaal wel dichtgetimmerd, ja.’’

Want stel: je bent straks kampioen en topscorer van de Tweede Divisie? Wat is dan de honger die overblijft?

,,Ja, goed dat je daarover begint. Daarin moeten we natuurlijk niet op de zaken vooruit lopen, maar het kan natuurlijk gebeuren dat we na vier jaar Katwijk ‘het doel’ hebben bereikt. Wat is dan ‘the next step’? Wat dat betreft, was het niet onlogisch dat ik over een andere uitdaging heb getwijfeld. Of dat nou Spakenburg was of welke andere club dan ook.’’

,,Maar goed, ik blijf en daar ben ik, nogmaals, hartstikke blij mee. Daarbij moeten we het eerst allemaal nog maar flikken en als het ons lukt (kampioen worden red.), blijft het altijd een uitdaging om het nog een keer en nog een keer en nog een keer te doen. Voor mij persoonlijk is het doel dan om steeds weer topscorer te worden en lekker te gaan klimmen op de ranglijst van ‘topscorer aller tijden’ bij Katwijk.’’

Ben je goed op weg? Ben je bijvoorbeeld Karim Haji al voorbij op die ranglijst?

,,Hahaha, als het goed is wel toch? Die was meer van de voorzetten natuurlijk. Volgens mij moet ik me wat dat betreft gaan focussen op Hans Zwaan. Die heeft er volgens mij 120 gemaakt ofzo. Een mooi doel toch? Ik heb er gelukkig nu weer twee jaar langer de tijd voor.”

Foto’s: Aad de Winter

POPULAIRE BERICHTEN