Het was de eerste speelronde nadat de overheid had besloten dat er geen publiek meer bij de wedstrijden aanwezig mocht zijn en de kantines gesloten moesten blijven. Met Quick Boys – IJsselmeervogels (2-0) stond er direct een duel op het programma waar je als voetballiefhebber van smult. Twee grote amateurclubs tegenover elkaar. Een wedstrijd met heimwee naar de supporters. 

Zeker als je dan denkt aan het voetbalfeest dat zich iets meer dan een jaar geleden afspeelde op Nieuw Zuid. Quick Boys ontving in een uitverkocht huis aartsrivaal Katwijk voor de KNVB-Beker. Of wat te denken van het duel tegen VVSB in 2019 om promotie naar de Tweede Divisie. Iedereen herinnert zich nog wel de beelden van Jesse van Nieuwkerk en Jeffrey Ket die op de schouders van de fanatieke aanhang van de Katwijkers zaten na de winst tegen de Noordwijkerhouters. 

Supporters
Tijdens de minuut stilte voor de overleden oud-voorzitter en erelid Wim Schaap, hoorde je zelfs geschreeuw van andere velden waar zich op dat moment wedstrijden afspeelden. En één fakkel. Maar niets was wat het leek. Het was de opmaat voor wat zou komen. Quick Boys-fans verzamelden zich in de duinen en steunden hun ploeg alsnog door dik en dun. 

„Dat is voor ons alleen maar leuk’’, vertelde Ivailo Staal stralend. „Dat is toch een stukje extra belevenis. Iets wat je niet bij veel clubs ziet. We hebben dan op sommige momenten toch nog de twaalfde man achter ons. Dat merk je gewoon.’’

Ook coach Edwin Grünholz en andere spelers konden de actie wel waarderen en hoopten dat dit gedrag niet meteen werd veroordeeld. Volgens hen kon de club hier ook weinig aandoen. „Quick Boys is hier niet verantwoordelijk voor. Maar ik vind dit fantastisch publiek. Zeker als ze zich op deze manier opstellen’’, sprak Grünholz zijn waardering uit naar de fans van de Katwijkers. 

„We hebben vorig jaar degradatievoetbal gespeeld en nu heersen we tegen IJsselmeervogels’’

Gesteund door de supporters ging de wedstrijd aan het begin op en neer. Tot de rode kaart van IJsselmeervogels-speler Maikel de Harder. De middenvelder ging hard door op de enkel van Jan-Willem Kamp. Scheidsrechter Daan Schaper was resoluut en trok de rode prent, maar die beslissing was twijfelachtig. „Je kan hem geven, maar tegelijkertijd is er ook genoeg reden om dat niet te doen. Voetbal is een contactsport, dus je weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren’’, sprak Fernando Lewis eerlijk over het bewuste moment.

Eindfase
Toch overtuigde Quick Boys daarna allerminst en leek het of de Katwijkse ploeg er een beetje te makkelijk over dacht. „Ik zie dat anders’’, vertelde Grünholz zijn kant van het verhaal. „We hebben vier opgelegde kansen gehad en gewoon het geduld bewaard. Dat is uiteindelijk ook beloond. Ik vind niet dat we gemakzuchtig zijn gaan voetballen.’’

Het leek er even op of de Katwijkers het daarna echt pas in de absolute slotfase gingen beslissen. Na een gemiste penalty van Tommy Bekooij was het Lewis die een kwartier voor tijd de 1-0 op het scorebord zette. In de negentigste minuut wist de aanvaller ook nog de 2-0 te maken en daarmee haalde Grünholz zijn gelijk.

„De laatste fase van ons was niet goed genoeg’’, vond Lewis. „De veldbezetting voor de goal was verkeerd. Maar uiteindelijk konden we  toch door de verdediging van IJsselmeervogels heen komen en ben ik blij dat ik de ploeg heb kunnen helpen met twee goals.’’

Door de overwinning klimt Quick Boys naar een tweede plek in de Tweede Divisie en heeft het slechts één punt minder dan AFC. „We hebben vorig jaar degradatievoetbal gespeeld en nu heersen we tegen IJsselmeervogels. We maken echt grote stappen’’, sloot Grünholz tevreden af.

Quick Boys – IJsselmeervogels 2-0 (0-0) 74. Lewis 1-0, 90. Lewis 2-0

Quick Boys: Van der Helm, Bosman, Staal, Ket, Kamp, Ogidi Nwankwo, Mahmoed, Runderkamp, Van Haaren, Bekooij, Lewis

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Prima middag voor zondagclubs: vier keer de volle buit


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN