Vanaf zondag 5 mei tot en met dinsdag 4 juni ‘vasten’ moslims van over de hele wereld. Ramadan is de negende maand op de islamitische maankalender. Er wordt dan tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken. Ook verschillende voetballers gaan ‘gewoon’ door met het vasten. Zo ook Sami Mouchih, ondanks de verhitte titelstrijd tussen Ter Leede en RKAV Volendam. 

„Het is een hele heilige maand voor ons, dus ik doe het ook graag’’, begint Mouchih over de Ramadan. „Ik heb het van kleins af aan meegekregen. Uiteraard mocht ik zelf beslissen of ik er uiteindelijk aan meedeed, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik besefte waarom dit voor mij ook belangrijk was. Ik vind het leuk hoe dingen zijn ontstaan en dat lees ik terug in de Koran.’’

Ramadan
Tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten lijkt voor mensen die de Islam niet belijden heel erg zwaar, maar het valt volgens de verdediger van de Sassenheimers best mee. „Ik hoor dat ook vaak, maar ik probeer er zo min mogelijk aan te denken. Soms heb ik ook wel eens moeilijke momenten, maar dat heeft iedereen wel, denk ik. Het is vooral een mentaal spelletje.’’

,,Het is gewoon de knop omzetten en gaan. Omdat ik niet kan drinken, krijg ik wel altijd een droge mond.”

Buiten dat het af en toe ook wel is lastig is, vindt Mouchih het tegelijkertijd ook een hele mooie periode. „Zo denken we aan de armen en komen we erachter hoe zij het gehele jaar moeten doorkomen in plaats van een maand. We zijn veel aan het bidden en daarnaast zien we onze familie vaak, dus dat maakt het ook speciaal.’’

De verdediger is bezig met zijn laatste jaar van zijn studie Sport en Recreatie en heeft het dus druk met z’n school. Toch kan hij gelukkig z’n tijd volledig zelf indelen in deze heilige periode en ook zijn werk houdt rekening met de Ramadan. „Ik ben tot 4 uur s’nachts wakker. Mijn ritme wordt volledig omgegooid. Ik probeer zo veel mogelijk te eten om er lang profijt van te hebben, maar daarvoor moet ik kleine porties nemen. Ik eet daarom om de twee uur wat, zodat mijn lichaam alles goed kan verteren.’’

Rush
Ook tijdens het sporten, moet iedereen eraan geloven. Alleen topsporters en zieke mensen vormen een uitzondering op deze regel, zij mogen het op een later moment inhalen. Mouchih heeft tijdens de wedstrijden van Ter Leede nauwelijks last van het vasten. 

„Ik doe het natuurlijk al vanaf mijn dertiende, dus dat helpt ook wel mee. Het is gewoon de knop omzetten en gaan. Omdat ik niet kan drinken, krijg ik wel altijd een droge mond. Wel merk ik dat ik wat meer mijn rust moet pakken en niet elke keer een rush over het veld kan maken. Of ik daar soms commentaar op krijg van mijn teamgenoten? Nee, ik heb ze er eigenlijk nog nooit over gehoord, dus dat is een goed teken’’, vertelt de verdediger met een lach.

Toch ziet de dagindeling Mouchih er tijdens de Ramadan er toch wel een beetje anders uit. Hij doet soms wel even een dutje tussendoor. Vooral op wedstrijddagen pakt hij even wat slaap voordat het etenstijd is. „Dat doe ik puur om te herstellen. Het scheelt gelukkig wel dat het dit jaar niet zo warm is. Vorig seizoen speelden we tegen de amateurs van Ajax in de nacompetitie met 25 graden. Dat was geen pretje.’’

„Ik laat mijn broer of vrienden dan wat eten halen, zodat ik zo lang mogelijk kan genieten van het feest.’’

Aanstaande zaterdag kunnen de manschappen van Henk Wisman kampioen worden tegen FC ’s-Gravenzande. Bij het binnenhalen van één punt is de titel een feit. Volgens de inwoner van Leiden vallen dit jaar alle puzzelstukjes in elkaar.  „We hebben een goede mix van jonge en oude spelers. Er heerst altijd een goede sfeer en dat merken we zowel in de kleedkamer als op het veld. Als iemand wat verkeerd doet, wordt hij altijd positief gecoacht. Dat is wel een kracht van ons team.’’

Hoofdklasse
Daarnaast ontbreekt het in deze huidige voetbaljaargang ook niet aan een beetje mazzel. „Maar geluk dwing je ook af. We hebben dit jaar bijvoorbeeld twee keer gewonnen in de allerlaatste minuut, tegen Achilles Veen en Xerxes DZB. Ook vind ik de Hoofdklasse van een iets minder niveau dan vorig seizoen.’’

Bij een eventueel kampioenschap blijft Mouchih ondanks de Ramadan ook lang op de club om de titel te vieren. „Ik laat mijn broer of vrienden dan wat eten halen, zodat ik zo lang mogelijk kan genieten van het feest.’’ 

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Hoe is het met: Emiel Wajer’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude